Hyppää pääsisältöön

1864 – Tanskan kohtalonvuosi

1864, yle tv1
Peter (Jens Saetter-Lassen) päätyy sotaan puolustamaan isänmaataan. 1864, yle tv1 Kuva: © Per Arnesen / Miso Film 2013 1864

TV1 perjantaisin 10.11. - 29.12.2017 klo 23.30 - 00.30
Katsottavissa Yle Areenassa

Vuonna 1864 käyty toinen Saksan-Tanskan sota mullisti Tanskan tulevaisuuden suurvaltana. Kahdeksanosainen historiallinen draamasarja 1864 (16) kertoo maata ravisuttaneesta sodasta kahden veljeksen, Peterin ja Laustin, kautta.

Sarjasta leimahti Tanskassa laaja julkinen keskustelu siitä, miten historiaa voi ja saa käsitellä fiktiivisen maailman kautta.

Sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Ole Bornedal on liittänyt sarjaan nykyaikaan liittyvän tason. Elämässään umpikujaan joutunut nuori nainen kohtaa oman todellisuutensa lisäksi vanhan miehen, jolla on sukusiteitä kauan sitten hävittyyn sotaan. Bornedal kysyy, tuottavatko menneisyyden karut kokemukset ja nykyajan syrjäytyminen yhdessä jotain hyvää.

1864, yle tv1
1864, yle tv1 Kuva: © Per Arnesen / Miso Film 2013 1864

Ensimmäinen sota päättynyt

Tarina alkaa vuodesta 1851. Ensimmäinen sota Preussia vastaan on juuri päättynyt ja miehiä odotetaan kiihkeästi kotiin. Ketkä selvisivät hengissä? Millaisia miehiä heistä on tullut?

Peter ja Laust ovat sodan vuoksi ilman isää kasvaneita kymmenkesäisiä pikkupoikia. He kasvavat Tanskan maaseudulla kartanon varjossa, köyhinä mutta turvassa. Perheen sisukas äiti on pitänyt henkeä ja oikeita arvoja yllä. Kuin ihmeen kautta poikien isä palaa kotiin hengissä. Onko hän enää oma itsensä?

Peterin, Laustin ja heidän ystäviensä kasvutarinaan kietoutuu lähtemättömästi koko Tanskan yhteiskunnan murros. Veljekset joutuvat myös osallistumaan sotaan.

1864, yle tv1
1864, yle tv1 Kuva: © Per Arnesen / Miso Film 2013 1864

Tanskalaissarjojen tähtiä

Sarjaa tähdittävät DR:n menestyssarjoista kuten Rikos, Vallan linnake ja Silta tutut näyttelijät. Rooleissa nähdään Jakob Oftebro (Laust), Jens Saetter-Lassen (Peter), Pilou Asbaek (Didrich), Sara-Sofie Boussnina (Claudia) ja Marie Tourell-Söderberg (Inge). Rooleissa ovat myös Nicolas Bro (Monrad) ja Sidse Babett Knudsen (Johanne L. Heiberg).

Ohjaaja-käsikirjoittaja Ole Bornedal on saanut ideaa historioitsija-kirjailija Tom Buk-Swientyn teoksesta Slagtebænk Dybbøl. ”1864 kertoo kaunistelematta tanskalaisten sielunmaisemasta: se on kansakuntaa luotaava koskettava kertomus siitä, mitä olimme kerran ja olemme edelleen”, kiteyttää Bornedal.

1864. Ohjaus, käsikirjoitus: Ole Bornedal. Ohjaus, käsikirjoitus: Ole Bornedal. Musiikki: Marco Beltrami, Anna Drubich. Tuotanto: Miso Film. Tanska, 2014. Draamasarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2015.

1864, yle tv1
Peter (Jens Saetter-Lassen), Laust (Jakob Oftebro) ja Inge (Marie Tourell Söderberg). 1864, yle tv1 Kuva: © Per Arnesen / Miso Film 2013 1864
Kommentit
 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.