Hyppää pääsisältöön

Koivuallergiaa siedätetään nyt suun kautta

koivunlehtiä tuulessa
koivunlehtiä tuulessa Kuva: Yle, Akuutti koivunlehtiä tuulessa

Uusi vuosi tuo mukanaan uudenlaisen koivuallergian siedätyshoidon. Perinteisten pistosten sijaan koivun allergeeneille siedätetään kielen alle tiputeltavan liuoksen avulla. Ja vaikka siedätys kestää kolme vuotta, on hoidon vaikutukset hyvässä lykyssä nähtävissä jo tämän kevään allergiaoireissa.

Tammikuun alussa alkoi 8-vuotiaan Bertta Kostamon koivuallergian siedättäminen uudenlaisella menetelmällä - kielen alle tiputeltavan liuoksen avulla. Ei pistoksia ja huomattavasti vähemmän lääkärireissuja perinteiseen hoitoon verrattuna.

Tämä siedätys voisi olla sellainen, että pystyisi edes lääkkeiden avulla olemaan arjessa mukana.

– Yleensä silmät punoittaa, kuvailee Bertta itse keväisiä oireitaan.

– Lääkkeet eivät ole riittäneet enää. Se on minun mielestä se kynnys nyt ylitetty. Nythän on ollut pari tosi kauheaa koivukevättä. Kun se siitepöly yhtäkkiä pöllähtää, niin eivät mitkään reseptilääkkeet riitä. Ollaan vaan vaihdettu vahvempiin lääkkeisiin, ja lisätty määriä, ja tippoja kolme kertaa päivässä. Mutta mikään ei auta, selvittää Bertan äiti Nonna Kostamo tyttären allergiaoireita, ja jatkaa.

– Tämä siedätys voisi olla sellainen, että pystyisi edes lääkkeiden avulla olemaan arjessa mukana, äiti toivoo ja kertoo, että pahimpana siitepölyaikana tytär ei voi olla mukana edes ulkoleikeissä.

koivuallergian siedätyshoito
Pahasta koivuallergiasta kärsivä Bertta Kostamo tuli sairaanhoitaja Marja Suhosen vastaanotolle äitinsä Nonna Kostamon kanssa. koivuallergian siedätyshoito Kuva: Yle, Akuutti koivuallergian siedätyshoito

Ensimmäinen painallus poliklinikalla

Uusi liuossiedätyshoito toteutetaan kotona, mutta aloitetaan asiaan perehtyneen sairaanhoitajan vastaanotolla. Tätä edellyttävät tietenkin asianmukaiset allergiatestit ja hoidon sopivuuden selvittäminen lääkärin kanssa.

– Siinä on liuospullo, josta annetaan painallus. Ja se ensimmäinen painallus annetaan täällä hoitajan vastaanotolla, ja sen jälkeen ihan vastaavasti toteutetaan ohjeen mukaan kotona ja painalluksien määrää nostetaan pikkuhiljaa. Siinä on noin 11 päivää sitä nostovaihetta, ja sitten sillä samalla määrällä mennään viiden kuukauden jakso loppuun. Ja tämä uusitaan kolmen vuoden ajan tämä sama viiden kuukauden jakso, kertoo lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri Teija Dunder Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Verrattuna siihen perinteiseen hoitoon, niin kyllähän ne poliklinikkakäynnit vähenevät todella radikaalisti

– Nyt voit avata suun, painan sen yhden annoksen. Pidä sitä siellä, ohjeistaa sairaanhoitaja Marja Suhonen Berttaa ensimmäisen liuostipan kanssa.

Perinteisessä pistoshoidossa poliklinikkakäyntejä kertyy kolmivuotisen siedätysjakson aikana jopa 30, kun taas uudessa liuossiedätyksessä riittää hyvässä lykyssä pelkkä aloituskäynti.

– Kyllä meillä nyt ainakin suunnitelmissa on toteuttaa tämä niin, että se on se yksi käynti siellä siedätyshoitajalla silloin, kun tämä hoito aloitetaan. Sitten meillä on puhelinkontaktit sovitusti ja tarvittaessa on täällä käyntejä. Verrattuna siihen perinteiseen hoitoon, niin kyllähän ne poliklinikkakäynnit vähenevät todella radikaalisti, kiittelee Dunder.

teija dunder
Lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri Teija Dunderin mukaan uusi koivuallergian liuossiedätyshoito on tervetullut lisä perinteisen pistoshoidon rinnalle. teija dunder Kuva: Yle, Akuutti teija dunder

Hintava ja vähän konstikas

Mutta ei niin paljon hyvää, ettei jotain huonoakin. Halvaksi ei uutta hoitoa voi väittää, vaikka liuos saikin rajoitetun peruskorvattavuuden marraskuun alusta. Lisäksi uusi lääke on erityislupavalmiste ja se aiheuttaa myös ylimääräistä paperihommaa.

– Koska se on rajoitetusti peruskorvattava, siihen hankitaan erikoislääkärin tai allergiayksikön lääkärin lausunto, b-lausunto, niin sillä saadaan sitten rajoitettu peruskorvattavuus. Ja näin ollen tästä tulee sitten se Kelan peruskorvattava osuus, joka vähenee tuosta 1020 eurosta eli potilaalle jää maksettavaa noin 610 euroa, selvittää Teija Dunder.

On kyllä varauduttu maksamaan itse, jos vakuutusyhtiö ei maksa sitä

Kun tämän summan kertoo kolmella hoitovuodella, kertyy lääkkeestä maksettavaa reilu 1800 euroa. Bertalla on kuitenkin vakuutus, joka toivon mukaan korvaa kalliit lääkkeet.

– Meillä on vakuutus, mutta ei olla vielä keskusteltu vakuutusyhtiön kanssa, koska ne ei suostu neuvottelemaan tästä hoidosta, ennen kuin se lääke on ostettu. Lähestytään nyt sitten, kun meillä on ostettuna jotakin, ja kysytään mitä mieltä siellä ollaan. On kyllä varauduttu maksamaan itse, jos vakuutusyhtiö ei maksa sitä, kertoo Nonna Kostamo.

Jos hoitoon hakeutuu yksityisellä puolella, tulee kustannuksia vielä lääkärin vastaanottokäynneistä joitakin satoja euroja. Perinteisestä pistoshoidosta maksetaan julkisella puolella vain poliklinikkamaksut eli ainakin toistaiseksi se on edullisempi vaihtoehto kuin liuossiedätyshoito.

koivuallergian liuossiedätys
Ensimmäinen liuostippa annetaan sairaanhoitajan vastaanotolla. koivuallergian liuossiedätys Kuva: Yle, Akuutti koivuallergian liuossiedätys

Helpotusta elämään?

Aivan kevein perustein hoitoon ei siis lähdetä. Monella koivuallergia rajoittaa jopa ulkoilemista, kuten Bertalla, eikä oireiden hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä, nenäsumutteista ja silmätipoista saada riittävää apua.

– Kerropa nyt Bertta miltä se tuntuu?, tiedustelee sairaanhoitaja Marja Suhonen ensikokemuksia.

Ei se tuntunut kuin jotenkin oudonmakuiselta.

– Ei se tuntunut kuin jotenkin oudonmakuiselta, selvittää Bertta Kostamo ensimmäistä siedätyskokemustaan.

Kun liuos otetaan ensimmäisen kerran, tarkkaillaan potilaan tilaa varalta puolen tunnin ajan. Jos kaikki menee moitteettomasti, jatkuu siedätyshoito kotona heti seuraavana päivänä.
Uusi liuossiedätyshoito toimii niin lapsilla kuin aikuisillakin – siedätettävän on oltava yli 5-vuotias, ja allergia tulee todentaa tietyin testein. Liuoshoidon tulokset ovat yhtä hyvät kuin pistoshoidossakin – suurimmalla osalla allergiaoireet vähenevät ja elämä helpottuu. Täysin oireetonta siitepölykautta ei pystytä lupaamaan kummallakaan menetelmällä.

marja suhonen
Sairaanhoitaja Marja Suhonen kyselee Bertta Kostamon tuntemuksia ensimmäisestä siedätyshoitokerrasta. marja suhonen Kuva: Yle, Akuutti marja suhonen

– Meillähän on timoteille olemassa tablettisiedätys, se ei vaan meillä täällä ole niin paljon näkynyt sen vaikutus, koska timoteiallergiaa on niin paljo vähemmän kuin koivuallergiaa. Sen takia meillä on paljon odotuksia tämän koivusiedätyshoitovalmisteen osalta, joka toteutuu suun kautta ja mielellään katsotaan, miten se saadaan toimimaan, hymyilee allergiaspesialisti Dunder.

Asiantuntija:

TEIJA DUNDER, lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri, Oulun yliopistollinen sairaala

Akuutissa aiemmin:

Hunajasiedätyksestä apua allergiaan, 8.4.2010

Lisää ohjelmasta

Kädet selän päällä.
Kädet selän päällä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen vaihtoehtohoito
Mikko Penttilä syö vitamiineja
Mikko Penttilä syö vitamiineja Kuva: Yle, Tero Kyllönen mikko penttilä
Riina Sarkanen katselee taustalla, kun toinen tutkija katselee mikroskoopilla näytettä.
Riina Sarkanen katselee taustalla, kun toinen tutkija katselee mikroskoopilla näytettä. Kuva: Yle, Akuutti riina sarkanen
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit