Hyppää pääsisältöön

Maxim - elokuvien temppeli

Maxim 2
Maxim 2 Kuva: Juha-Pekka Inkinen/YLE elokuvateatteri maxim

Marraskuun lopulla Helsingin Sanomat uutisoi, että Ilmarinen on irtisanonut Finnkinon vuokrasopimuksen elokuvateatteri Maximissa Helsingin Kluuvikadulla. Elokuvatoiminta jatkuu teatterissa toukokuuhun asti, jolloin ykkössali puretaan ja sen tilalle nousee hotelli. Eli kuten vuokrauspäällikkö Ville Laurila Ilmariselta Hesarille kommentoi: "Kaavassa käyttötarkoituksena on tällä hetkellä elokuvateatteri. Olemme miettineet, miten kaavamerkintää kunnioittaen saadaan rakennettua eläkkeensaajien etua ajava tuottomallirakenne. Ratkaisu on se, että kiinteistö muokataan toiseen käyttötarkoitukseen, siltä osin kun se ei ole suojeltu."

Viikkoa myöhemmin julkaistussa Ylen jutussa kirjattiin Maximin alasajon vaikutuksia ja sen aiheuttamia reaktioita. Näkyvin oli Lauri Kerolan perustama Facebook-ryhmä Pelastetaan Maxim, joka sai nopeasti 8000 jäsentä (tätä kirjoittaessa 13 000) ja lukuisia Maximin puolestapuhujia elokuva- ja kulttuuriväen joukosta.

Kalle Kinnusen juttu Suomen kuvalehdessä kovensi kriittisiä äänenpainoja. Helsingin elokuvasalien määrä on putoamassa puoleen kymmenen vuoden takaisesta, vaikka katsojamäärät ovat nousussa, kirjoittaa Kinnunen. Haastattelussa Suomen suurimman arthouse -elokuvien maahantuojan Cinema Mondon toimitusjohtaja Mika Siltala toteaa, että Maximin sulkeminen on niin järjetöntä, ettei hän ole uskoa sitä todeksi.

Helsingissä järjestettäville elokuvafestivaaleille Maximin katoaminen olisi katastrofi, sillä se on ollut keskeinen festivaaliteatteri. Maximin molemmissa saleissa on festivaaleille tärkeät elokuvaprojektorit, jotka digitalisaation edetessä ovat muuttuneet yhä harvinaisemmiksi. Rakkautta & Anarkiaa –festivaalin johtaja Pekka Lanerva: ”Tilanne alkaa olla tukala. Festarin kannalta Maxim on tunnelmaltaan ylivoimainen, ja muutenkin se on teatteri, jossa on aina laatutakuu.”

Arthouse-elokuvan esittäminen Helsingissä muuttuisi Maximin lopettamisen myötä yhä vaikeammaksi. Toisin ilmaistuna tämä tarkoittaa, että Tennispalatsin ja Kinopalatsin kaltaiset multipleksit hoitavat kyllä menestyselokuvien näyttämisen ja täyttävät nuoremman yleisön tarpeet, mutta hitaammin liikkuvat ja huonommin popkornin tuoksuun istuvat elokuvat muuttuvat uhanalaisiksi. Pelkkä menestyselokuviin ja nuorisoon keskittyminen ei myöskään saa liikkeelle sitä suurta potentiaalista yleisöä, joka jää televisioidensa ja näyttöruutujensa ääreen. Pahimmillaan tällainen kehitys tekee Helsingistä muihin eurooppalaisiin pääkaupunkeihin verrattuna elokuvallisen autiomaan.

Filmiryhmässä Maximia lähestytään aluksi sen sen upean menneisyyden historian kautta. Rainer Sandell on työskennellyt Maximissa kymmenisen vuotta ja kirjoittaa parhaillaan kirjaa teatterin historiasta. Outi Hupaniittu on tutkinut suomalaisen elokuvabisneksen varhaisvuosia väitöskirjassaan Biografiliiketoiminnan valtakausi. Suomalaisen elokuvakulttuurin varhaisvuosien olennainen toimija oli Ernst Ovesén, joka vuonna 1909 perusti Kluuvikadulle 551-paikkaisen Olympian (myöh. Piccadilly, Maxim), Suomen suurimman ja hienoimman elokuvateatterin. Jouko Aaltonen valmistelee suomalaisten elokuvateattereiden toiminnasta ja historiasta kertovaa dokumenttielokuvaa Tunteiden temppeli, joka tulee ensi-iltaan syksyllä 2015. Aaltosen ryhmä kävi kuvaamassa alkuperäisiä Olympia-teatterista peräisin olevia seinäfriisejä muutamaa viikkoa ennen kuin eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen suunnitelmat tulivat julki.

Nyt tammikuun puolivälissä Ilmarisesta todetaan, että kiinteistöä koskevat suunnitelmat ovat tarkistumassa, mutta vielä ei ole selvää milloin ne julkistetaan. Yhtiöstä vakuutetaan, että elokuvatoiminta Maximin tiloissa kuuluu suunnitelmiin. Ilmarisen 9.12. julkaisema tiedote puhui vain Maxim 2:n säilyttämisestä. Bisnesmallina vain yhden salin pyörittäminen on kestämätön ratkaisu ja elokuvakulttuurille suuremman ykkössalin katoaminen olisi tuhoisa amputointi.

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Elokuvat

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Avaruusromua: Löylyn hengessä!

  Löylyssä on voimaa, henkeä ja sielua.

  Mikael Agricola käytti sanaa "löyly" jo 475 vuotta sitten. Löyly on sanana ja käsitteenä sitäkin vanhempi. Löyly-sana tulee kaukaa, ajalta jolloin saunatkaan eivät olleet sellaisia kuin nykyisin. Vanhimmat saunat olivat maakuoppia, joiden kattona oli eläimen nahka. Alun perin löyly ei tarkoittanut vain saunan kiukaan sihahtelua ja kuumaa vesihöyryä. Löyly tarkoitti henkeä, henkäystä tai sielua. Eikä se ollut sattumaa. Löylyssä on edelleen voimaa, henkeä ja sielua, kuten suomalaisessa musiikissakin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Suomi vs USA – Viisi havaintoa stand up -keikoilta koomikon näkökulmasta

  Millainen on stand up -scene Yhdysvalloissa?

  ”Stand up ei toimi Suomessa” on vuosikymmeniä toisteltu hokema, jota kuulee edelleen. Yleensä niiden suusta, jotka eivät käy katsomassa stand up -keikkoja. Mutta mikä on sitten paremmin lajin syntysijoilla Yhdysvalloissa? Stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen teki kiertueen USA:n länsirannikon komediaklubeilla ja yllättyi.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.

 • Avaruusromua: Mistä se tuli?

  Mistä tuli ajatus?

  Mistä tuli ajatus? Tätä pohtii historiantutkija, professori Yuval Noah Harari. Hän muistuttaa meitä siitä, että me emme hallitse ulkopuolellamme olevaa maailmaa. Hän toteaa, että me emme myöskään hallitse sitä, mikä tapahtuu ruumiimme sisällä. Me emme myöskään hallitse omia aivojamme, hän sanoo ja huomauttaa, että tämän kaiken ymmärtäminen voi auttaa meitä. Miten tämä liittyy taiteelliseen luomiseen? Liittyykö tämä musiikkiin? Toimittajana Jukka Mikkola.