Hyppää pääsisältöön

Naisten hiihtojoukkue taisteli olympiahopealle Sotšin viestissä

Suomen viestijoukkue Anne Kyllönen, Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen ja Krista Lähteenmäki hiihti 4x5 kilometrin viestissä olympiahopealle Sotšin talvikisoissa 2014. Ruotsin Charlotte Kalla oli loppusuoralla liian kova, mutta Suomen ankkuri Krista Lähteenmäki kiri upesti Saksa ohi aivan lopussa.

Suomen viestijoukkue taisteli huikealla tavalla jopa olympiavoitosta. Naisten viesti oli yksi niistä lajeista, jossa Suomen mitaliodotukset Sotšissa olivat korkeimmalla. Vaiherikkaan viestin jälkeen Suomi nappasi lopulta viestistä hopeamitalin. Kultaa otti loppukirikamppailun jälkeen Ruotsi ja pronssia Saksa. Naisten viestiä vuosikausia hallinnut Norja oli vaisu ja jäi viidenneksi.

Avausosuudella Anne Kyllönen lähti heti alusta lähtien kärkeen. Kyllönen oli ensimmäisen lenkin aivan kärkisijoilla, mutta toisella 2,5 kilometrin lenkillä Kyllösellä oli vaikeuksia.

Aino-Kaisa Saarinen otti syntyneen eron kiinni jo ensimmäisen lenkkinsä aikana ja toisella kierroksella Saarinen nosti Suomen viestin kärkipaikalle.

Kerttu Niskanen lähti vetämään ensimmäistä vapaan osuutta todella kovaa ja Krista Lähteenmäki pääsi lopulta lähtemään ankkuriosuudelleen 5,8 sekuntia ennen Saksaa.

Charlotte Kalla hiihti ankkuriosuudella Ruotsin takaisin taistelemaan kullasta Lähteenmäen ja saksalaisen Denise Herrmannin kanssa. Kalla otti kaksikon kiinni juuri ennen maalia ja puristi loppukirissä parhaiten. Lähteenmäki oli loppusuoran taistelussa välillä Herrmannin jäljessä, mutta oli lopulta 0,4 sekuntia saksalaista nopeampi.

Viestihiihto hiihdettiin tyylillä 2 naista perinteisellä tyylillä ja 2 naista vapaalla hiihtotavalla.

Kooste Sotšin naisten viestihiihdosta on katsottavissa tv-tallenteena kansainvälisen olympiakomitean Youtube-kanavalla

Viestijoukkueesta Aino-Kaisa Saarinen ja Kerttu Niskanen tulplasivat lopulta Sotšin hopeamitalisaldonsa neljä päivää myöhemmin parisprintissä. Radiolähetys parisprintistä on kuunneltavissa täällä.

Teksti: Sakari Lund (Yle Urheilu) & Ville Matilainen