Hyppää pääsisältöön

Talvisota - Pohjolan Thermopylai antoi nimen Kreikan kansallispäivälle

Kreikkalainen kirjeenvaihtaja Theódoros Dogánis raportoi talvisodan rintamalta.
Kreikkalainen kirjeenvaihtaja Theódoros Dogánis raportoi talvisodan rintamalta. Kreikkalainen kirjeenvaihtaja Theódoros Dogánis raportoi talvisodan rintamalta. Kuva: Yle kreikkalainen

Suomalaisten taistelu suurta Neuvostoliittoa vastaan herätti maailmalla valtavaa kiinnostusta. Suomalaisia sotilaita verrattiin antiikin Kreikan olympiaurheilijoihin ja sotaa alettiin kuvata Thermopylain taisteluksi, missä 300 spartalaissotilasta kävi urhean puolustustaistelun Persiaa vastaan. Yli 20 maata lähetti kirjeenvaihtajansa raportoimaan tätä "tarunhohteista" sotaa, yksi maista oli Kreikka.

Ensimmäiset kirjeenvaihtajat saapuivat Suomeen jo lokakuussa 1939. Eniten kiinnostusta talvisotaa kohtaan tunnettiin naapurimaassa Ruotsissa, josta saapui lähes sata reportteria, mutta ensimmäisten joukossa olivat myös amerikkalaiset, englantilaiset ja italialaiset. Tammikuun toisella viikolla vuonna 1940 kirjeenvaihtajien määrä väheni, rintamalla oli hiljaista ja työskentelyolosuhteet olivat vaikeat.

Helmikuussa ulkomainen lehdistö aktivoitui jälleen. Nyt Thermopylain taisteluun verrattu sota herätti kiinnostusta myös Kreikassa. Maa yritti pysyttäytyä maailmansodan ulkopuolella, vaikka se oli suurvaltojen, Britannian ja Saksan välissä, vaikeaa. Kreikan valtion johdossa oli sekä saksalais- että brittimielisiä, joten maa tasapainoili molempiin suuntiin. Kokeneiden lehtimiesten Theódoros Dogániksen ja Sólon Grigoriádiksen uskottiin raportoivan Suomen talvisodasta niin, että se rohkaisisi myös kreikkalaisia torjumaan vihollisensa eli sanomaan ei - ohi. 28. lokakuuta 1939 Italian suurlähettiläs esitti vaatimuksen liittää Kreikka Mussolinin johtamaan Italiaan. Pääministeri Ioannis Metáxsaksen kerrotaan sanoneen yksinkertaisesti ohi - ei! Ohi-päivästä tuli Kreikan toinen kansallispäivä.

Voidaankin kysyä, onko Kreikan toisen kansallispäivän taustalla talvisota.

Mutta miksi juuri Thermopylain taistelu?

Miksi kaikista antiikin taisteluista juuri Thermopylain taistelu on se, johon viitataan kun kuvataan talvisotaa? Palataan vuoteen 484 eaa. Persialaiset saapuvat Vähään-Aasiaan ja rakentavat sillan Hellespontoksen yli. Tämä sai spartalaiset liittoutumaan ateenalaisten kanssa. Ateenalaisten päätehtäväksi tuli meripuolustus, kun taas spartalaisten tuli torjua persialaisten maahyökkäys. Varsinainen puolustustaistelu käytiin kapeassa Thermopylain solassa vuonna 480 eaa.

Spartan kuningas Leonidas lähetti 300 miestä Thermopylaihin, vastassa oli 180 000 persialaista. Sotilaslain mukaan spartalaiset eivät koskaan saaneet poistua taistelusta. Torjuttuaan sankarillisesti persialaisten hyökkäykset taistelu päättyi lopulta persilaisten voittoon - spartalaisten taisteltua viimeiseen mieheen. Myös kuningas Leonidas kuoli Thermopylain taistelussa. Voiko hävitty taistelu olla sankarillinen? Kyllä tässä tapauksessa. Thermopylain taistelu on jäänyt maailmanhistoriaan kuvauksena periksiantamattomasta isänmaallisesta taistelutahdosta ja uhrimielialasta. Se oli helppo ottaa talvisodan kansainväliseksi esikuvaksi.

Nuo eksoottiset suomalaiset lumipuvuissaan

Takaisin Thermopylain solasta talviseen Helsinkiin. Suurin osa kirjeenvaihtajista asui hotelli Kämpissä Helsingissä. Siellä työskentelivät myös Valtioneuvoston tiedotuskeskuksen toimihenkilöt. Vastaavanlainen, mutta pienempi tiedotuskeskus toimi Rovaniemellä hotelli Pohjanhovissa. Arktisen sodan erikoisuus houkutteli kirjeenvaihtajia, niinpä myös Dogánis matkusti Rovaniemelle lähes heti Suomeen tultuaan. Kun Grigoriádis toimi etupäässä Tukholmasta käsin, niin Dogánis liikkui rintamalla ja katsoi talvisotaa suomalaisten näkökulmasta. 15. Helmikuuta Dogánis pääsee seuraamaan, kun suomalaiset torjuvat venäläisten hyökkäyksen.

Kreikkalainen sanomalehti Vradini raportoi Suomen talvisodasta.
Kreikkalainen sanomalehti Vradini raportoi Suomen talvisodasta. Kuva: Yle vradini

- Muutaman minuutin kuluttua, kun venäläinen jalkaväki hyppää juoksuhaudoistaan ja yrittää ylittää isännättömän maan, koko tämä hullu konsertti, joka tuo kuoleman niin monelle ihmiselle, saa mahtavan ulottuvuuden, jota voi verrata vain helvetin kuvitteelliseen maisemaan... Kranaattien sirpaleet humisevat, ja venäläiset massat liikkuvat meitä kohti. Suomalainen tykistö vastaa ristitulella ja jalkaväki tehokkaalla kivääriammunnalla samalla käynnistäen konekiväärinsä, jotka surmaavat keskeytymättä.

Neljä peräkkäistä hyökkäystä torjutaan suomalaisten kylmäverisyyden ja päättäväisyyden ansiosta. -Dogánis.

Suomalaiset näyttäytyivätkin ei vain urhoollisina, moraalisina, taktisesti taitavina ja hyvän itsekurin omaavina, vaan myös eksoottisina. Ulkolainen lehdistö suosi kuvia, joissa suomalaiset sotilaat hiihtävät lumipuvut päällä, keskellä lumista maisemaa. Entä sitten Puna-armeija? Kirjeenvaihtajat maalaavat kuvaa sotilaista, joilla on huono kuri, ravinto ja hygienia.

Olympiavoittajan sankaruutta

Sallasta Dogánis löytää taistelijan, joka vastaa antiikin sankaria. Tai oikeastaan hän kuulee tarinan siitä. Viiden kilometrin juoksun olympiavoittaja oli Gunnar Höckert kuollut taistelussa päivää ennen Dogániksin saapumista.

- Vähän ennen kuolemaansa juoksuhaudasta käsin taisteleva Höckert yllätti kaksi hyökkäävää venäläistä tankkia. Syöksymällä käsikranaatti kädessä hän onnistui pelästyttämään niissä olevat miehet, jotka antautuivat. Alistettuaan kaksi tankkia Höckert otti konekiväärin yhdeltä mieheltä ja alkoi heti ampua tuliaseella hyökkäävää venäläistä jalkaväkeä.

Kreikkalaiset kirjeenvaihtajat nostivat toistuvasti esille talvisodan voimasuhteet David vastaan Goljat -asetelmalla. Lisäksi he pohtivat Neuvostoliiton eli "Punaisen sfinksin" aikeita. Grigoriádis kuvaa, miltä suomalaisten tilanne näytti 24. helmikuuta 1940 Karjalan kannaksella.

Taistelussa moottoroitua Goljatia vastaan suomalaisen Davidin täytyy ehdottomasti saada varustukseksi myös moottoroitu linko. -Grigoriádis

- Tämä kenraali Mannerheimin erinomaisten upseerien johtaman armeijan taistelumoraali on erinomainen. Armeija on osoittautunut erittäin taistelunhaluiseksi ja vaaralliseksi... neljän miljoonan suomalaisen David saattaisi ehkä jatkaa taistelua 180 miljoonan Goljatia vastaan kunnes kansainvälinen tilanne todennäköisesti muuttuu. Suuret pataljoonat eivät aina murskaa pieniä.

Thermopylai innostaa suomalaisia kirjailijoita

Myös suomalaiset innostuivat siitä, että talvisodan taistelusta tuli antiikin kreikkalaisen taistelun kaima. Eikä minkä tahansa taistelun, vaan nimenomaan urhoollisuudesta kuuluisan. Suomessa tämä innosti kirjailijat tarttumaan aiheeseen. Opettaja, toimittaja ja karjalaisen kulttuurin keräilijä Iivo Härkönen kirjoitti talvisodan vuoden 1939 kokemuksista runokirjan Suomen Thermopylai. Lehdissä sitä mainostettiin, valikoimana voimakkaita isänmaallisia säkeitä.

Iivo Härkösen kirja Suomen Thremopylai
Iivo Härkösen kirja Suomen Thremopylai Kuva: Iivo Härkösen kirja Suomen Thremopylai thermopylai
Thermopylain taru toistuu joka päivä Suomen saloilla, ja ulkomaalaiset sotakirjeenvaihtajat viittaavat sotakuvauksissaan muutenkin vähän väliä tuohon historian suomaan mainioon vertauskohtaan, kreikkalaisten taisteluun persialaisia vastaan. Mainoslause, Otava

Lisäksi Otava alkoi mainostaa kaksikymmentä vuotta sitten julkaistua tanskalaisen kirjailijan Sophus Michaëliksen kirjaa Helleenit ja barbaarit. Kirja oli kuvaus kreikkalaisesta nuorukaisesta, joka varttuu mieheksi vapaissa oloissa kauniissa isänmaassaan, kunnostautuu Olympia kisoissa, saa sotilaskasvatuksensa Spartassa ja joutuu viimein antamaan henkensä taistellessaan isänmaan ja koko länsimaisen kulttuurin puolesta maahan hyökänneitä silloisia idän barbaareja vastaan. Kirjaa kuvattiin samalla tavalla kuin Suomen talvisotaa - taistelu idän barbariaa vastaan.

"Miksi suomalaisten sankarillinen vastarinta romahti?" -Dogánis

Neuvostoliitto aloittaa suurhyökkäyksen Suomeen helmikuussa 1940. Goljat murskaa Davidin, ja sota päättyy Moskovan rauhansopimukseen 12. maaliskuuta. Talvisotaa rintamalla seurannut Dogánis kuvaa kirjeenvaihtajan tuntoja.

Pommituksen jälkiä
Pommituksen jälkiä Kuva: Pommituksen jälkiä, sa-kuva pommituksen jälkiä

- Suomalaiset kestivät heitä koetelleen kamalan sodan lukemattomat kärsimykset, jokapäiväiset pommitukset, yhtämittaisen kuoleman uhan, kotien tuhon ja niin monen soturin menettämisen rintamalla runsaan kolmen kuukauden ajan järkähtämättömyydellä, joka herätti talvisodan todistajina sattumalta olleiden ulkomaalaisten äärettömän ihailun. He eivät lainkaan näyttäneet paheksuvan vihollista, joka päivästä toiseen oli hukuttanut suruun ja turmioon rauhanomaisen ja onnellisen kansan. Ei kyyneltäkään pojan vuoksi, jonka äiti menetti sodassa. Ei huokausta kodin vuoksi, jonka palopommi eräänä päivänä yhtäkkiä sytytti.

Helsinki, helmikuu. "Mannerheim-linja antoi periksi "neuvostopässin" hirvittäville iskuille." -Grigoriádis.

Suomalaiset joutuivat taipumaan Moskovan rauhaan eikä Dogániksen ja Grigoriádiksen raportointi arktisesta "Thermopylain taistelusta"- Suomen talvisodasta, pelastanut Kreikkaa. Saksa hyökkäsi Kreikkaan 28.10.1940. Kreikan pääministeri Ioannia Metaksás sanoi:

- On totta, että sain koulutuksen Saksassa ja että minulla on ollut paljon yhteyksiä siihen maahan. Mutta samalla lailla kuin sitä alkaa vihaamaan ystävää, joka on pettänyt ystävyyden, sillä tavalla vihaan Saksaa nyt. Tietysti, olen kefalonialainen ja harkitsen asioita tarkkaan. Mutta on tilanteita, jolloin sitä antaa sydämen tehdä viimeisen päätöksen. Ja sydämeni sanoo minulle, että en voi pettää 3000 vuotta vanhaa historiaa.

Suomi oli näkyvästi esillä myös muiden maiden mediassa

Talvisota oli suomalaisten suuri hetki maailman polttopisteessä. Ennen talvisotaa Suomi oli vain verraten tuntematon pikkuvaltio jossain pohjoisessa, joka oli ollut itsenäinenkin vasta parikymmentä vuotta. Talvisota kuitenkin käänsi maailman huomion Suomeen ja Suomeen virtasi ulkomaisia sotakirjeenvaihtajia. Tästä lisää seuraavassa radio-ohjelmassa.

Samalla suomalaiset myös valvoivat tarkasti mitä kirjeenvaihtajat tekivät. Eräs tällainen sotasensuurissa työskennellyt oli helsinkiläinen Eila, jonka tehtäviin kuului mm. kuunnella ulkomaisten kirjeenvaihtajien puheluita.

Lähteet:
Kira Kaurinkoski: Kreikka ja Suomen talvisota. Kreikkalaisten sotakirjeenvaihtajien uutissanomat
Suomen Ateenan instituutti
Spencer Tucker: Battles that changed history: an encyclopedia of world conflict

  • Talvisotatietäjä ratkesi

    Talvisotatietäjäksi valittiin helsinkiläinen Mika Virta.

    Rattoisassa, mutta tiukassa kisassa Etelä-Suomen talvisotatietäjäksi valittiin helsinkiläinen Mika Virta. Hyväksi kakkoseksi, mutta Pohjois-Suomen ykköseksi ja nuorten mestariksi lyötiin reisjärveläinen Joonas Mattola, 19 vuotta.

  • Talvisota viidellä kuvalla kerrottuna

    Talvisodan 105 päivään mahtuu loputtomasti kiehtovia tarinoita ja vaiheita. Osana #sota39-projektia tiivistimme talvisodan tärkeimpiä vaiheita viiteen kuvaan. Kuvien teksteistä saa nopean ja kronologisen kertauksen, kuinka talvisota eteni.