Hyppää pääsisältöön

Tuhkimotarinoiden Katriina – varhaisen hyväksikäytön uhri

Tuhkimotarinoiden Katriina istuu ratikassa
Katriinan oli valittava itsetuho tai anteeksianto. Tuhkimotarinoiden Katriina istuu ratikassa Kuva: Yle/Tuhkimotarinoita Tuhkimotarinoita

Hyväksikäytön uhri Katriina alkoi vihata itseään 7-vuotiaana. Väärinkohdeltu lapsi ei ymmärtänyt mitä oli tapahtunut, mutta alkoi hävetä ja syyttää itseään.

katriina haastis
katriina haastis tuhkimotarinoita

”En pystynyt katsomaan kuvaani peilistä, enkä sanomaan nimeäni änkyttämättä”. Itseinho, sisällä kytevä tunnistamaton viha ja tukahdutetut tunteet ajoivat Katriinan urheilemaan pakonomaisesti ja hänestä kehittyi tinkimätön taistelija kickboxing-kehiin. Samaan aikaan alkoholi ja huumeet tulivat osaksi elämää. Lopulta puolisoksi löytyi raitis mies ja elämä näytti olevan kohdallaan. Mutta rakkauskin petti. Siinä vaiheessa raskaana olevalla Katriinalla oli valittavanaan kaksi tietä: itsetuho tai anteeksianto. Katriina valitsi niistä vaikeamman.

katriinastailaus
katriinastailaus tuhkimotarinoita

Australian suomalaisten vanhempien lapsi Katriina on muuttanut Suomeen ja nyt uusi elämänvaihe vaatii Katriinalta rohkeutta luopua menneisyyden määräämästä olemuksesta ja tulla näkymättömästä näkyväksi. Verkkaripiilosta Katriinan auttaa esille stylisti Outi Broux.

Ohjaus Pauliina Jalasmaa.

5.4.2017 Päivitetty aiheeseen liittyvät linkit.

Kommentit
 • Tuhkimopäivä: Huutokauppaa, ystäviä ja yksisarvisia

  Huutokauppa ja yksisarvishoito värittivät Anskun päivää.

  Pari vuotta sitten Ansku olisi toivonut tuhkimopäivältään adrenaliinia, laskuvarjohyppyä ja miesstrippareita. Elämäntilanteen vilkastuttua vähän liiaksikin hän lopulta toivoi jotain rauhallisempaa ja ystävät laittoivat tuumasta toimeen.

 • Vahvinkin voi heikolla hetkellä ajautua itsetuhoisuuteen

  Tuhkimotarinoiden päähenkilöt pohtivat selviytymistään.

  Ulla halvaantui 15-vuotiaana ja päätyi pyörätuoliin. Nyt hän ajaa ratamoottoripyörää ja on kahden lapsen äiti. Heikkojakin hetkiä on ollut - ainakin aluksi. Tuhkimotarinoiden kolmannen tuotantokauden päähenkilöt tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa Mitä kuuluu, Ulla? -jakson kuvauksissa. He löysivät paljon yhtäläisyyksiä niin toistensa itsetuhoisista ajatuksista, identiteetin rakentamisesta kuin selviytymiskeinoistaankin.

 • TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt?

  Mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöille kuuluu nyt?

  TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt? -sarjassa ohjaaja Mape Morottaja haluaa tietää mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöiden elämässä on tapahtunut kuvausten jälkeen ja kutsuu heidät kylään.

 • Miltä tuntuu pelätä, että läheinen tappaa itsensä?

  Nannan mieli särkyi ja veli pelkäsi Nannan satuttavan itseää

  Nannan pikkuveli teki itsemurhan. Isosiskon mieli särkyi. Hän päätyi yrittämään itsemurhaa ja lopulta mielisairaalaan. Pikkuveli Jussi oli menettänyt juuri veljensä ja joutui nyt pelkäämään siskonsa elämän puolesta. Miltä tuntuu pelätä läheisensä satuttavan itseään?