Hyppää pääsisältöön

24.1. Teemalauantai: Marlene ja glamour

Shanghain pikajuna (Shanghai Express).
Marlene Dietrich elokuvassa Shanghain pikajuna (1932). Shanghain pikajuna (Shanghai Express). Kuva: Yle Kuvapalvelu shanghain pikajuna,Teemalauantai

”Glamour on kuuman kylmää käyttöä.” Glamour-teemaillan päähenkilö on Shanghain pikajunan ja Vaalean Venuksen tähti Marlene Dietrich.

Teeman glamour-illan tähti on Marlene Dietrich. Illan aluksi hänet nähdään pahamaineisena kaunottarena Shanghai Lilynä Josef von Sternbergin elokuvassa Shanghain pikajuna. Sen jälkeen on vuorossa tv-dokumentti Hollywood-elokuvien pukusuunnittelijoista. Illan päättää toinen Dietrichin ja von Sternbergin eksoottinen makeinen, elokuva Vaalea Venus.

Shanghain pikajuna oli Dietrichin ja von Sternbergin seitsemästä yhteisestä elokuvasta neljäs, ja myös suurin menestys. Vuonna 1932 valmistunut romanttinen jännityselokuva seuraa pikajunan matkaa Pekingistä Shanghaihin läpi sisällissotaa käyvän Kiinan. Marlene Dietrich esittää kohtalokasta naista, jonka kuuluisa repliikki kertoo kaiken hänen menneisyydestään: "It took more than one man to change my name to Shanghai Lily."

Dramaattisia tapahtumia tärkeämpään rooliin elokuvassa nousee tyyli ja spektaakkeli, se miltä kaikki näyttää, eksoottinen varjomaailma ja kaiken keskellä Marlene Dietrichin kasvot. Elokuvan tärkeimpiin tekijöihin kuuluikin ohjaaja von Sternbergin ohella Dietrichin luottokuvaaja Lee Garmes. Elokuvan muissa keskeisissä rooleissa nähdään Clive Brook, Anna May Wong ja Warner Oland.

Intohimojen keisarinna, ohjaus Josef von Sternberg.
Intohimojen keisarinna Travis Bantonin puvussa. Intohimojen keisarinna, ohjaus Josef von Sternberg. Kuva: Yle Kuvapalvelu josef von sternberg
Marlene Dietrich on näkyvästi esillä myös tv-dokumentissa Glamour elokuvissa. ”Glamour on kuuman kylmää käyttöä”, dokumentissa sanotaan, ja sen taidon Dietrich totisesti osasi.

Hollywoodin kulta-aikojen pukusuunnittelua käsittelevä ohjelma alkaa glamour-sanan pohdinnalla. Sanaa käytti englannin kielessä ensimmäisenä kirjailija Walter Scott vuonna 1805, ja se tarkoitti taianomaista muutosta, joka sai kohteen näyttämään paremmalta kuin se oli. Ranskalaisittain pohditaan, miten glamour on mystisen ja subliimin visuaalinen synteesi.

Filosofoinnin jälkeen päästään itse asiaan. Valkokankaan glamourin ja pukusuunnittelun historiaa kerrotaan Alla Nazimovan Kamelianaisesta (1921) alkaen. Elokuvanäytteistä syntyy upeiden pukujen, naisten ja elokuvien kavalkadi: Marlene Dietrich, Greta Garbo, Joan Crawford, Katharine Hepburn, Rita Hayworth, Marilyn Monroe, Tippi Hedren, Kim Novak, Cyd Charisse, Ava Gardner, Lana Turner...

Monet Hollywoodin alkuaikojen moguleista olivat olleet vaatealalla, joten he ymmärsivät vaatteiden merkityksen. Erityisesti lama-aikana elokuvien tarjoama ylellisyys oli ainoa mihin katsojilla oli varaa. Glamour onkin yhtä aikaa elitisistä ja demokraattista – ja traagista kun glamour katoaa, sanovat dokumentissa haastatellut tutkijat Stephen Gundle ja Domique Païni.

Rita Hayworth elokuvassa Gilda. Kuva tv-dokumentista Glamour elokuvissa.
Gilda eli Rita Hayworth Jean Louisin puvussa. Rita Hayworth elokuvassa Gilda. Kuva tv-dokumentista Glamour elokuvissa. Kuva: Yle Kuvapalvelu rita hayworth,Teemalauantai
Pukusuunnittelijoista nostetaan esiin erityisesti Edith Head, Adrian, Travilla, Jean Louis, Mary-Ann Nyberg, Beatrice Dawson ja Travis Banton. Shanghain pikajunan ja Intohimojen keisarinnan eksoottiset vaatteet Marlene Dietrichille suunnitteli juuri Travis Banton.

Muun muassa Indiana Jonesin fedorahatun ja Michael Jacksonin punaisen Thriller-takin luonut pukusuunnittelija Deborah Nadoolman Landis muistuttaa, että pukusuunnittelijoilla ei ollut omaa Oscar-kategoriaa ennen vuotta 1948, mikä tarkoitti että monet Hollywoodin kulta-ajan legendaarisimmista pukusuunnittelijoista jäivät elinaikanaan ilman julkista tunnustusta. Myös Travis Banton kuoli rahattomana ja unohdettuna. Bantonin entinen alainen Edith Head sen sijaan ehti nauttimaan maineesta: Head voitti peräti kahdeksan pukusuunnittelu-Oscaria vuosina 1950–74.

Glamour on helpointa ymmärtää koettuna. Niinpä dokumentti päättyy pitkään näytteeseen elokuvasta Herrat pitävät vaaleaveriköistä: frakkiin pukeutuneiden miesten ympäröimä, timantein koristautunut Marilyn Monroe laulaa punaisella verhotuissa lavasteissa jokaisen tytön parhaista ystävistä. Marilynin pinkin, olkaimettoman iltapuvun suunnitteli Travilla.

Illan päätteeksi esitetään vielä pikauusintana Dietrichin ja von Sternbergin toinen yhteinen elokuva, niinikään vuonna 1932 valmistunut Vaalea Venus, jossa Dietrichin esittämä yökerholaulajatar esittää kuumaa voodoota. Elokuvasta lisää täällä.

Teemalauantai 24.1.2015

  • 21.00 Shanghain pikajuna (Shanghai Express), USA 1932. Ohjaus Josef von Sternberg. Pääosissa Marlene Dietrich, Clive Brook, Anna May Wong, Warner Oland, Eugene Pallette.
  • 22.15 Glamour elokuvissa (Glamour), Ranska 2011. Tv-dokumentti, ohjaus Galeshka Moravioff.
  • 23.05 Vaalea Venus (Blonde Venus), USA 1932. Ohjaus Josef von Sternberg. Pääosissa Marlene Dietrich, Herbert Marshall, Cary Grant.

Marlene Dietrichin ja Josef von Sternbergin yhteiset elokuvat Marokko, Vaalea Venus ja Intohimojen keisarinna esitetään Kino Klassikossa 11.–25. tammikuuta.

Vaalea Venus, ohjaus Josef von Sternberg.
Marlene Dietrich elokuvassa Vaalea Venus. Vaalea Venus, ohjaus Josef von Sternberg. Kuva: Yle Kuvapalvelu josef von sternberg

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa