Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Georgiassa eletään viinirypäleiden kasvun tahtiin

Ville georgialaisessa ruokapäydässä
Ville georgialaisessa ruokapäydässä kaukasia 30 päivässä

”Jos joku paikka pitäisi nimetä johon vetäytyä eläkkeelle, se olisi ehdottomasti Georgia”, tiivistää Ville tunnelmiaan 30 päivän Kaukasian-matkansa jälkeen. Verkkainen elämänrytmi, hetkessä elämisen taito, huolettomuus huomisesta, herkullinen ruoka, viini – siinä paratiisin ainekset.

Vaikka Georgia ja Kaukasia ylipäätään tunnetaan meillä väkivaltaisuuksista tai terrori-iskuista, ja vaikka elintaso ei ole järin korkea, ihmisten arkitodellisuudessa vastoinkäymiset eivät juuri näy. Sen sijaan ihmiset keskittyvät viettämään aikaansa ruoan, viinin ja seurustelun ympärillä.

Ja vieraanvaraisuus – siitä kaukasialaiset ovat kuuluisia. Taloja ympäröivät aidat, mutta portit ovat avoinna tutuille ja tuntemattomille, ja pöytä laitetaan takuuvarmasti koreaksi. Monissa taloissa on maahan kaivettu suuri viinisammio, josta juoma ammennetaan. Yrtit ja monet vihannekset saadaan omalta pihalta, tai ainakin läheltä.

Paikallisessa ravintolassa ruoan valmistus saatetaan aloittaa aivan alkutekijöistä. Tarjoilijalla ei aina ole edes ruokalistaa, vaan ruokatoiveet keskustellaan läpi kaikessa rauhassa. Jos asiakas haluaa kanaa, mieleisensä voi käydä valitsemassa ravintolan takapihan kanalasta. Pääruoan valmistusta odotellessa pöytään kannetaan lautasittain erilaisia salaattiannoksia, leipiä, pieniä makupaloja. Ja viiniä. Ravintolailta saattaa kestää tunteja.

Georgialainen lobio Villen tapaan

Ainekset:
500 g punaisia papuja
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
3 dl saksanpähkinää
Purkki tomaattimurskaa
200 g fetajuustoa
Tuoretta korianteria
Voita paistamiseen

Valmistus:
Liota noin papuja noin 8 tuntia.
Keitä papuja 1,5 tuntia ja huuhtele ne.
Pilko sipulit reiluiksi paloiksi ja murskaa valkosipulinkynnet.
Kuullota sipulit ja valkosipulit voissa paksupohjaisessa kattilassa.
Lisää pavut ja tomaattimurska sipulien sekaan.
Keitä hiljalleen.
Lisää kattilaan fetajuustokuutiot ja korianteri.
Mausta suolalla, musta- ja valkopippurilla, juustokuminalla, paprikalla, hienonnetulla fenkolilla ja halutessasi chilillä.
Lopuksi murskaa sekaan saksanpähkinä ja anna hautua 20 minuuttia.

Tarjoillaan tuoreen vaalean leivän kanssa.

Lobio on parasta seuraavana päivänä!

Khatsapuri-juustopiiras á la Ville

Ainekset:
Taikina:
Purkki kermaviiliä
1 kananmuna
Noin 4 dl venhäjauhoja
1/2 tl suolaa

Täyte:
200 g fetajuustoa
2 kananmunankeltuaista
150 g mozzarellajuustoa

Valmistus:
Sekoita kermaviili, kananmuna, jauhot ja suola ja vaivaa takina hyvin. Kauli taikina ohuiksi, pyöreiksi levyiksi.
Sekoita täyteainekset keskenään ja annostele täyte tasaisesti keskelle taikinalevyjä. Taita reunat täytteen päälle ja rypytä keskeltä. Voitele piiraat kanamunalla.
Kuumenna uuni 250°C:een, kuumenna myös pelti uunissa ennen kuin laitat piiraat pellille. Paista noin 20 minuuttia. Voitele kypsät piiraat voisulalla ja tarjoile kuumana.

Kommentit
  • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

  • Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

  • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

  • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua