Hyppää pääsisältöön

Hittimittari äänesti joulun 1984 ajanvietemusan hitit

"Aatonaatonaaton iltaa jokaiseen savuun, taloon ja tupaan", toivottaa Hittimittari-ohjelman juontaja Timo T. A. Mikkonen vuonna 1984. Välkkyvien valojen hehkussa katsastetaan ”uutta ulkomaista ajanvietemusiikkia”, josta alueraadit ympäri Suomen äänestävät suosikkinsa.

Tietolaatikko

Ohjelmassa esitetyt videot:
Stevie Wonder: I Just Called to Say I Love You (Discophon)
Ray Parker Jr: Ghostbusters (CBS)
Paul McCartney: No More Lonely Nights (EMI)
Kim Wilde: The Second Time (Fazer-Finnscandia)
Divine: I'm So Beautiful (K-Tel)
Barbra Streisand: Left in the Dark (CBS)
Deep Purple: Perfect Strangers (Fazer-Finnscandia)
Kenny Rogers & Dolly Parton: Christmas without You (Discophon)

Joululähetys oli vasta kahdeksas jakso samana syksynä alkaneesta sarjasta. Kahden viikon välein televisioidussa ohjelmassa alueelliset, paikallisissa diskoissa istuvat yleisöraadit arvioivat vuoroin kotimaisia, vuoroin ulkomaisia hittivideoita.

Pohjois-Suomen raati kokoontuu tällä kertaa Kemijärvellä toimittaja-laulaja Liisa Lääverin vetämänä. Ilkka ”Petri” Pettersson, joka niin ikään tunnettiin laulajana, johtaa itäsuomalaisia Iisalmessa, ”Keke Rosbergin kotikaupungissa”. Savolaiset kuuntelivat ”kieli-ihmisinä” kuulemma mielellään myös ulkomaankielisiä kappaleita.

Länsi-Suomen edustajat istuvat Raumalla Tapio Karhusen ohjauksessa. DJ Pena alias Pentti Teräväinen vetää Äänekoskella kokoontuvaa Keski-Suomen delegaatiota, ja hänen virkaveljensä DJ Takku (Pekka Kotilainen) toimii Vantaalla Etelä-Suomen raadin nokkamiehenä.

Raatien ikähaitari ulottuu 16—17-vuotiaista miltei kuusikymppisiin, ja edustettuna on laaja kirjo suomalaisuutta koululaisista työmiehiin. Runsaimmin edustettuina näyttävät olevan opiskelijat ja ravintola-alan työntekijät.

Ghostbustersista iskelmäkantriin

Edellisestä ohjelmasta ovat päässeet jatkoon Stevie Wonderin I Just Called to Say I Love You, Ray Parker Jr:n Ghostbusters sekä entinen “koppakuoriyhtyeen pitkätukkapoika” eli ex-Beatle Paul McCartney kappaleellaan No More Lonely Nights.

Uuden listayrittäjän Kim Wilden suuri suosio Suomessa saa Mikkosen pohtimaan, oliko syynä ”jokatytön uhmakas ilme vai rokkilaulutaito”. Näyttelijä, laulaja ja drag queen Divine on sen verran uusi tuttavuus, että hänet esitellään ohjelmassa ”yhtyeenä”.

Barbra Streisandista Mikkonen sen sijaan puhuu kunnioittavasti yhtenä “alan harvoista todellisista suuruuksista”. Deep Purplekin on ”varsin tuttu” ainakin ”pop-piireissä”.

Vuolaimmin puhetta irtoaa kuitenkin silloin, kun päästään ”iskelmäkantrin todellisiin huippunimiin” Dolly Partoniin ja Kenny Rogersiin. Kantrimusiikki tiedettiinkin Mikkosen vanhaksi rakkaudeksi.

Lopullisessa äänestyksessä ylivoimaisen voiton vie I Just Called to Say I Love You, joka olikin koko vuoden suurin hitti Suomessa. Jatkoon pääsee koko edelliskertainen voittajakolmikko, ja jumbosijalle jäävät Kim Wilde ja Deep Purple.

Ohjelman päätteeksi Mikkonen toivottaa himmelin edessä katsojille hyvää joulua tonttulakki päässään.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto