Hyppää pääsisältöön

Osa 2 - Suomen venäläiset

Kaksi asiaa ylitse muiden yhdistää suomalaisia ja venäläisiä, ja toinen niistä on sauna. Suomalainen sauna ja venäläinen banja ovat vieläpä hyvin samanlaisia. Onko sauna itse asiassa venäläisintä suomalaisuutta?

Tässä jaksossa puhumme kansanluonteista, turismista ja maahanmuutosta. Suomessa asuu tänä päivänä noin 60 000 venäläistä, enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tapaamme Venäjää tuntevia suomalaisia ja Suomessa asuvia venäläisiä. Kysymme, mikä meitä yhdistää, mikä erottaa? Miksi tuntuu luontevammalta puhua sielusta venäläisen kuin ruotsalaisen kanssa?

Jakson teemoja ovat edellämainittujen lisäksi perhe-elämä, ruoka- ja juomakulttuuri sekä Suomen venäläisten historia 1700-luvun lopulta nykypäivään.

Haastateltavina mm. Euroopan Unionin sotilastiedustelun päällikkö Georgij Alafuzoff, entinen Suomen Venäjän suurlähettiläs René Nyberg, yrittäjä Nadja Leinonen, Venäjän kielen professori Arto Mustajoki, pietarilainen historioitsija Lev Lurje, liikemies Roman Rotenberg sekä näyttelijä-juontaja Ville Haapasalo.

 • Sarjan esittely

  Suomi kuului yli sata vuotta Venäjän imperiumiin, kaakkoinen Suomi jopa pidempään. Tämä ei ole edes kovin kaukaista historiaa – tasan sata vuotta sitten olimme vielä keisarin alamaisia. Mutta kuinka venäläisen tuo aika Suomesta teki?

 • Osa 10 - Tämä hetki ja tulevaisuus

  Viimeinen jakso toteutetaan juontaja Juhani Seppäsen ja kolmen asiantuntijan keskusteluna, täydennettynä välijuonnoilla, inserttihaastatteluilla sekä mahdollisesti katugallupeilla.

 • Osa 9 - Suomettuminen

  Suomen ja Venäjän hyvät suhteet niin autonomian ajalla kuin neuvostoajallakin perustuivat luottamukseen – joka oli ansaittava venäläisten ehdoilla.

 • Osa 8 - Talous

  On kiistaton tosiasia että suomalainen talouselämä valtiollisessa ja kansallisessa mielessä syntyi ja lähti nousuun 1800-luvulla, jolloin kuuluimme Venäjään. Mutta missä määrin se oli Venäjän ansiota?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua