Hyppää pääsisältöön

Osa 3 - Raja ja sota

Suomen ja Venäjän välistä rajaa on perinteisesti pidetty huomattavasti syvempänä jakolinjana kuin rajojamme muihin ilmansuuntiin. Idän eli Venäjän uhka on ollut yksi perinteisen suomalaisen historiakäsityksen vahvimpia teemoja.

Europpalaisessa vertailussa Suomen historiaa voisi kuitenkin sanoa jopa rauhalliseksi ja sotia melko verettömiksi. Suurin osa Venäjää vastaan käymistämme sodista on sitä paitsi ollut Ruotsin ja Venäjän välisiä – suomalaisten toki ollessa mukana Ruotsin kruunun alamaisina.

Tässä jaksossa puhumme rajoista – niin maastossa kuin ihmisten mielissäkin. Pohdimme sotaa ja sen merkitystä kansalliselle identiteetille, niin meillä kuin itänaapurissa. Milloin Suomen ja Venäjän välille todella vedetiin raja? Onko historiamme opetus todellakin se että Venäjää kannattaa pelätä? Suomen historian rauhallisin ajanjakso sattuvat olemaan ne satakunta vuotta jotka kuuluimme Venäjään.

Haastateltavina mm. Georgij Alafuzoff, kenraali Gustav Hägglund, Venäjä-tutkija Arto Luukkanen sekä historiantutkijat Kati Katajisto, Jukka Korpela, Henrik Meinander ja Alekandr Rupasov (Pietari).

 • Sarjan esittely

  Suomi kuului yli sata vuotta Venäjän imperiumiin, kaakkoinen Suomi jopa pidempään. Tämä ei ole edes kovin kaukaista historiaa – tasan sata vuotta sitten olimme vielä keisarin alamaisia. Mutta kuinka venäläisen tuo aika Suomesta teki?

 • Osa 10 - Tämä hetki ja tulevaisuus

  Viimeinen jakso toteutetaan juontaja Juhani Seppäsen ja kolmen asiantuntijan keskusteluna, täydennettynä välijuonnoilla, inserttihaastatteluilla sekä mahdollisesti katugallupeilla.

 • Osa 9 - Suomettuminen

  Suomen ja Venäjän hyvät suhteet niin autonomian ajalla kuin neuvostoajallakin perustuivat luottamukseen – joka oli ansaittava venäläisten ehdoilla.

 • Osa 8 - Talous

  On kiistaton tosiasia että suomalainen talouselämä valtiollisessa ja kansallisessa mielessä syntyi ja lähti nousuun 1800-luvulla, jolloin kuuluimme Venäjään. Mutta missä määrin se oli Venäjän ansiota?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua