Hyppää pääsisältöön

Osa 5 - Risti ja sirppi

Ortodoksikirkko tai kommunismi eivät ole venäläisiä keksintöjä, mutta Suomessa ne on yleisesti sekoitettu venäläisyyteen. Samalla ne on koettu suomalaisuudelle vieraiksi ilmiöiksi.

Erityisesti kommunismi, venäläisessä muodossaan, on kuitenkin vaikuttanut merkittävällä tavalla Suomen ja suomalaisten kohtaloihin. Sen varjossa esimerkiksi suomalaisesta kommunismista kasvoi kansainvälisessä vertailussa varsin omintakeinen ilmiö. Itsenäisyytemmekin on sanottu olleen lahja kommunisteilta – Leniniltä.

Jaksossa tarkastellaan suomalaisen ja venäläisen yhteiskunnan henkisiä perustuksia, vertaillaan kahta erilaista totuuskäsitystä ja kuullaan, miten uskontoa on eri aikoina käytetty valtiollisiin tarkoituksiin.

Haastateltavina mm. historiantutkijat Jukka Korpela, Kimmo Rentola ja Markku Kangaspuro, Venäjä-tutkija Hanna Smith, taloustieteilijä Tauno Tiusanen sekä Venäjän kaupan grand old man, filosofian tohtori Kari Ketola.

 • Sarjan esittely

  Suomi kuului yli sata vuotta Venäjän imperiumiin, kaakkoinen Suomi jopa pidempään. Tämä ei ole edes kovin kaukaista historiaa – tasan sata vuotta sitten olimme vielä keisarin alamaisia. Mutta kuinka venäläisen tuo aika Suomesta teki?

 • Osa 10 - Tämä hetki ja tulevaisuus

  Viimeinen jakso toteutetaan juontaja Juhani Seppäsen ja kolmen asiantuntijan keskusteluna, täydennettynä välijuonnoilla, inserttihaastatteluilla sekä mahdollisesti katugallupeilla.

 • Osa 9 - Suomettuminen

  Suomen ja Venäjän hyvät suhteet niin autonomian ajalla kuin neuvostoajallakin perustuivat luottamukseen – joka oli ansaittava venäläisten ehdoilla.

 • Osa 8 - Talous

  On kiistaton tosiasia että suomalainen talouselämä valtiollisessa ja kansallisessa mielessä syntyi ja lähti nousuun 1800-luvulla, jolloin kuuluimme Venäjään. Mutta missä määrin se oli Venäjän ansiota?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua