Hyppää pääsisältöön

Säveltäjänä Suomessa - Antti Auvisen puheenvuoro

Kantapöytä 14.1.2015
Säveltäjä Antti Auvinen puhuu Musiikkitalon kahvilassa Kantapöydän "stagella" 14. tammikuuta 2015. Kantapöytä 14.1.2015 Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen kantapöytä 14.1.2015

Säveltäjä Erik Bergman muisteli, kuinka Sibelius oli 1940-luvulla kuullut radiosta hänen musiikkiaan ja halusi tavata. Tapaamisessa Järvenpään mestari sanoi kuulleensa, että suomalaissäveltäjät tekevät työtä "Sibeliuksen varjossa". Bergmanista Sibelius oli todennut, että "nyt huomaan, että on eräs, joka ei tahdo ja jonka ei tarvitse olla varjossani". Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuonna kysymme säveltäjiltä, millaista on olla säveltäjä tämän päivän Suomessa? Vieläkö ylle lankeaa Sibeliuksen varjo?

Joka keskiviikko Musiikkitalon yleisölämpiössä Kantapöytä-ohjelman suorassa lähetyksessä saamme kuulla, mitä säveltäjät tänään ajattelevat. Puheenvuorojen sarjan aloittaa keskiviikkona 14. tammikuuta Suomen Säveltäjät ry:n puheenjohtaja Antti Auvinen.

Millaista on olla säveltäjä tänä päivänä Suomessa - onko yllämme yhä Sibeliuksen varjo?

Suomalainen säveltäjä työskentelee yhteiskunnassa, jossa on vahva tekijänoikeus. Vahva tekijänoikeus luo pohjaa, jolle säveltäjä voi perustaa. Yhteiskuntaamme on rakennettu taiteen rahoitusjärjestelmiä, joissa taiteen autonomia on itseisarvo. Selviytyäkseni säveltäjänä minun ei tarvitse tehdä musiikkia, joka glorifioi poliittisia päättäjiä tai myötäilee rahoittajan päähänpistoja. Rakenteita kannattaa vaalia.

Säveltäjänä minulla on traditio, johon voin nojata. Laajana käsitteenä traditio kattaa helposti länsimaisen taidemusiikin kaanonin ja luonnollisesti myös Sibeliuksen.

Onko Sibeliuksen varjo ylläni? Ei ole varjoa. On rakenteet ja traditio. On säveltäjän valintoja. Valintoja miten musiikki virtaa ajassa.

Musiikki avautuu meille ajan kuluessa. Säveltäjä muovaa valinnoillaan sitä, millaisena ajan kuluminen meille hahmottuu. Onnistuessaan säveltäjän valinnat muovaavat aikakokemuksesta niin merkityksellisen, että elämästä saattaa tulla huomattavan antoisa, kiinnostava, elämisen arvoinen matka.

Ja se on aika paljon. Sillä ympärilläni avautuu kertakäyttöviihteen hetteikkö, jossa merkityksettömät aikaani tuhlaavat tuotteet muodostavat täysin yhdentekeviä soivia jatkumoita.

Tänä päivänä ammattisäveltäjä on entistäkin tärkeämpi. Sillä elämä on lyhyt ja aika on korvaamatonta.

Antti Auvinen

Kantapöytä 14.1.2015
Antti Auvinen Janne Koskisen ja Riikka Holopaisen kahvitettavana Kantapöydässä puheen jälkeen. Kantapöytä 14.1.2015 Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen kantapöytä 14.1.2015

#sibelius150 #ajassasoi

 • Viihdeviulisti Linda Lampenius ei pysty elämään ilman klassista – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 26. helmikuuta!

  Linda Lampeniuksen tähti syttyi yhdessä yössä keväällä 1996, kun hän soitti Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konserttimestarina elokuvan 100-vuotisjuhlien suorassa tv-lähetyksessä. Media ihmetteli, kuka oli tämä häikäisevän kaunis ja taitava viulisti. Elokuvagaala oli lähtölaukaus Linda Lampeniuksen kansainväliselle viihdetaiteilijan uralle, jota suomalaiset ovat saaneet seurata henkeään haukkoen.

 • Tauno Hannikainen on Taiteilijakukkulan ainoa klassinen kapellimestari – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 26. helmikuuta.

  Helmikuun 26. päivänä syntynyt kapellimestareiden reissumieheksi kutsuttu Tauno Hannikainen (1896–1968) ehti johtaa orkestereita yli 60 maassa. Jyväskyläläiseen Hannikaisen musiikkiperheeseen syntynyt Tauno oli alkujaan sellisti ja pianisti. Amerikan-vuosinaan hän otti Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta viimeiset vuotensa hän toimi Helsingissä.

 • Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Henryk Góreckin Sinfonia nro 3 iski myyntilistojen kautta laajempaan tietoisuuteen 1990-luvun alussa. Sittemmin teos on levytetty parisenkymmentä kertaa. Bulgarialainen kapellimestari Yordan Kamdzhalov tekee perustamansa Genesis Orchestran kanssa vihdoinkin jotain erilaista.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua