Hyppää pääsisältöön

Top 40 Listan joulua juhlittiin 1994 sikin sokin keinolumisateessa

"Toi äskeinen videohan oli jotain ihan muuta kuin listalla olevaa, mutta me ei välitetä nyt mistään. Nyt on joulu, kaks yötä jouluun, ja me tehdään kaikki ihan sikin sokin!" ilmoitti Lista Top 40 -ohjelman joulujaksoa juontanut Nina Honkanen. Keinolumisateen täyttämän studion muina "listaliidereinä" nähtiin joulupukki-Aaltonen ja Remu Aaltonen, joka esiintyi läpinäkyvä muovipussi päässään.

Elävä arkisto julkaisee TV1:n Lista Top 40 -musiikkiohjelmasarjan alusta alkaen, ja jaksot tulevat pysyvästi katsottaviksi Yle Areenaan. Sarjaa täydennetään jatkossa viikoittain samaan osoitteeseen katsottavaksi.

Suomen virallisen levylistaohjelman ensimmäisen vuoden joulu käärittiin pakettiin jo aatonaatonaattona. Lähetykseen ei poikkeuksellisesti otettu yhtään "skabapuhelua", vaan lahjapaitoja ja -levyjä jaettiin joulutunnelmissa "niin paljon kuin sielu vain sieti".

Ohjelman aloitusmusiikkivideona nähtiin virallisen listan ulkopuolelta keksitty ranskalaisen lapsimuusikko Jordyn It's Christmas, C'est Noël (alkamiskohta ohjelmaklipissä 2:40). Toisena ”ulkopuolisena jouluvideona” tarjoiltiin amerikkalaisen Wendy Wilsonin Hey Santa (kohdasta 29:20).

Ohjelman Listalärvi-osuudessa kannonkoskelainen Marke Oinonen pääsi esittelemään yhdysvaltalaislaulaja Mariah Careyn joululevyltä napatun hitin All I Want for Christmas is You (kohdasta 12:10).

Radio Mafian yhteistyöosuudessa taas haastateltiin Seppo Rokkaa eli Rokan Seppoa, joka paljasti Mafian siirtyvän vuoden 1995 alusta vallankumouksellisesti pidempiin lähetysaikoihin: ohjelmaa oli radiossa kuultavissa joka yö vähintään kello kahteen asti.

Artistit studiossa, laulamassa ja playbackina

Ohjelman haastatteluinserteissä tavattiin suomalaisia mieslaulajia. Ressu Redford esitteli ohjelmassa äänitysstudionsa ja Mikko Kuustonen tutkaili ”gospel-Mikon” ja ”rock-Mikon” mahdollista ristiriitaa. Kuustonen myös tulkitsi joululaulunaan Valkean joulun (kohdasta 23:40).

Ohjelman studiossa saatiin nauttia laulajatar-duo Taikapeilin live-esityksestä. Nina Tapio ja Hanna-Riikka Siitonen esittivät Mambalta lainaamansa hittikappaleen Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä turvallisesti playbackina (kohdasta 40:00). Duon debyyttilevy Suuri salaisuus – jonka erikoispainoksella Mamba-cover kuultiin – keikkui virallisen levylistan kahdeksannella sijalla.

Joulukokoelmia ja 1990-luvun merkkilevyjä

Juhlaviikon levymyynti kertoi paitsi kokoelma-albumien jouluperinteestä, myös monipuolisesta ja yllättävästäkin musiikkitarjonnasta maailman vuonna 1994.

Listaukseen nousi esimerkiksi konkaribändi Eagles kahdesti ja kahdella kokoelmalevyllään (The Very Best of The Eagles, 40. ja Hell Freezes Over, 13.), kolme tenoria José Carreras, Luciano Pavarotti ja Plácido Domingo konserttitallenteellaan (16.) sekä kitarasankari Gary Moore (9.) balladi- ja blues-kokoelmallaan.

Pitkän linjan artisteja tasapainottivat mm. tuoreemman sukupolven purkkapunkkarit Yhdysvalloista. Listasijoille 24–23 sijoittuivat perätysten The Offspring Smashillaan ja Green Day Dookiellaan. Yksi vuoden kotimaisista yllättäjistä, Kummelista tutun Heikki Helan soololevy Kaikista kaikkein, taas oli listan 19. sijalla.

Grunge-synonyymi Nirvanan Unplugged-live-levy sijoittui listan viidenneksi ja Seattlen toinen suuryhtye Pearl Jam neljänneksi Vitalogy-albumillaan.

Listan mitalisijat menivät varttuneempien artistien kokoelmille: The Aerosmithin Big Ones oli kolmas ja brittilaulaja Stingin Fields of Gold – The Best of Sting kakkonen.

Ohjelma huipentui myyntilistan ykkösenä pysyneeseen Bon Joviin. Yhtyeen Cross Road -kokoelma kipusi Suomessa jopa tuplaplatinamyyntiin, mutta joulun kunniaksi ohjelmassa nähty musiikkivideo napattiin levyn ulkopuolelta. Kyseessä oli laulaja Jon Bon Jovin hyväntekeväisyyslevylle alkujaan tulkitsema Please Come Home for Christmas, jonka musiikkivideolla keikisteli supermalli Cindy Crawford (kohdasta 51:00).

Tietolaatikko

Viikko 51/1994 Suomen levymyyntilista Top 40
1. Bon Jovi – Cross Road
2. Sting – Fields of Gold
3. Aerosmith – Big Ones
4. Pearl Jam – Vitalogy
5. Nirvana – MTV Unplugged in new york
6. DJ Bobo – There is a Party
7. The Beatles – Live at the BBC
8. Taikapeili – Suuri salaisuus
9. Gary Moore – Ballads & blues 1982–94
10. The Cranberries – No need to argue
11. Megadeath – Youthanasia
12. Neljä Ruusua – Energiaa
13. Eagles – Hell Freezes Over
14. 22 Pistepirkko – Rumble city, lala land
15. Forrest Gump soundtrack
16. Carreras, Pavarotti & Domingo – 3 Tenors in Concert
17. Sade – The Best of Sade
18. Klamydia – Tippurikvartetti
19. Heikki Hela – Kaikista kaunein
20.Tapani Kansa – Kultaniityt
21. Chris Rea – The Best of Chris Rea
22. Fröbelin Palikat – Sätkyukot
23. Green Day – Dookie
24. The Offspring – Smash
25. Patricia Kaas – Je te dis vous
26. Mikko Kuustonen – Valon valtakunta
27. R.E.M – Monster
28. Madonna – Bedtime Stories
29. Creedence Clearwater Revival – Forever -36 Greatest Hits
30. Ressu Redford – Parhaat 1990–95
31. Kiri Tekanawa – Kiri!
32. Mariah Carey – Merry Christmas
34. Gipsy Kings – Greatest Hits
35. Samuli Edelmann – Ihana valo
36. The Stone Roses – Second Coming
37. Arja Koriseva – Naisen tie
38. Tom Jones – The Lead and How to Swing it
39. Reijo Taipale – Unta näin taas
40. Eagles – The Very Best of The Eagles

Lisää ohjelmasta

Kommentit