Hyppää pääsisältöön

Aidoin taide syntyy rakkaudesta – sitä tekevät amatöörit

1990-luvun lopulla Yle TV1:n kesäsarjaksi ohjaamassani Intohimona taide -sarjassa omista harrastuksistaan kertoivat niin tunnetut kuin täysin tuntemattomat suomalaiset. Yhteistä kaikille oli valtava palo omaan harrastukseensa. Sarjaa varten tehdyissä haastatteluissa äänessä ovat mm. musiikkiharrastaja Simo Ralli ja maalaustaidetta harrastava Anita Hirvonen.

Tämän julkaisuerän erikoisuus on myöhemmin suursuosioon Elonkerjuu-yhtyeen kitaristina nousseen Simo Rallin haastattelu. En nimittäin muistanut lainkaan, että olen koskaan moista tehnyt. Syynä voi olla se, että myös kirjailijana ja maanviljelijänä tunnettu Ralli todennäköisesti käytti tuolloin oikeaa nimeään Kari Komsi. Poikkeuksellisesti hänen nimeään ei oltu merkitty nauhakoteloon ja juuri kyseisen kuvausmatkan muistiinpanot ovat kadonneet. Jouduinkin varmistamaan Rallin henkilöllisyyden Facebookin kautta.

Hän oli tuolloin Teuvan elävän musiikin yhdistys Teemun studion puuhamiehiä. Meille hän soitti demoja yhtyeestä, jossa lauloi hänen ystävänsä Jarkko Suo, joka myöhemmin on tunnettu Lauri Tähkänä. Nuoren Simo Rallin haastattelu on kiinnostava kurkistus määrätietoisen, musiikkia vakavissaan harrastavan nuoren miehen näkemyksiin.

Toisesta näkökulmasta harrastajamuusikon maailmaa katsoo haastattelemamme Mika Anttonen, joka oli töissä helsinkiläisessä cd-levy-tehtaassa. Vinyylin ja c-kasettien sekä internetin välisenä aikana cd-levyt olivat muutaman vuoden tärkein väline, jolla omakustannemusiikkia levitettiin.

Kolmas haastateltava tässä erässä on laulaja Anita Hirvonen, joka harrastaa maalaustaidetta. Ohjelman tekemisen aikaan hän piti Helsingissä ensimmäisen taidenäyttelynsä. Anita Hirvosen haastattelun lopussa on hauska pätkä. Nauhalta kuuluu, kuinka hän yrittää järjestää meille, Helsingistä tulleille tv-herroille tapaamista nuoren miehen kanssa. Miehen, joka meidän ehdottomasti pitäisi tavata. Tuo riihimäkeläinen harrastajateatteriaktiivi oli Janne Kataja.

Tässä julkaistavista muista haastatteluista veikkolalainen Raija Hirvensalo edustaa suomalaisten suosikkiharrastusta, runonlausuntaa, nuori Laura Hämäläinen panosti vahvasti kirjoittamiseensa ja helsinkiläinen eläkeläinen Pirkko Viitaniemi maalasi ja piirsi suuren osan ajastaan.

Teksti: Axa Sorjanen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto