Hyppää pääsisältöön

Arkistojen salat

Marilyn Monroe saapuu Koreaan 15.2.1954
Marilyn Monroe saapuu Koreaan 15.2.1954 Marilyn Monroe saapuu Koreaan 15.2.1954 arkistojen salat

Ranskalaissarjassa perehdytään 1900-luvun historiallisiin tapahtumiin lähilukemalla arkistofilmejä. Kuka on kuvassa, kuka puuttuu? Miksi kamera oli suunnattu juuri tänne? Kuka istuu kenen vieressä?

Arkistojen salat -sarja vie meidät muun muassa kuningatar Elisabetin kruunajaisiin ja punaisten khmerien leireille, Saigonin valtaukseen ja Ranskan ympäriajoon. Seuraamme niin John F. Kennedyn Berliinin-vierailua kuin hautajaisia muutamaa kuukautta myöhemmin sekä perehdymme uutisfilmeihin Marilyn Monroen yllätysvierailusta amerikkalaisotilaiden luona Korean sodassa.

Katsomalla kuvia uudestaan ja tarkemmin sarja paljastaa, miten historiaa on kuvissa käsitelty, kerrottu ja manipuloitu. Jokainen kuva tutkitaan ja analysoidaan huolella, kunnes sen salat paljastuvat. Sarja tutkii, mikä voima kuvilla on kertoa toisin. Se herättää kysymyksen: näemmekö sen mitä tiedämme vai voimmeko kuvan avulla tietää enemmän?

Arkistojen salat -sarjan on ohjannut ja käsikirjoittanut Serge Viallet.

Sarjaan on tulossa uusia jaksoja, jotka nähdään Teemalla syksyllä 2015.

Buffalo Bill 1910

Buffalo Bill oli aikanaan suuri ja maineikas biisoninmetsästäjä. Hän tuli tunnetuksi ratsuväen tiedustelijana George Armstrong Custerin joukoissa. William F. Codyn kuvaamat filmipätkät Buffalo Billistä maalaavat toisenlaista kuvaa legendasta. Vuosina 1894-1916 kuvatut otokset paljastavat Buffalo Billin läheiset suhteet intiaaniheimojen päälliköihin. Kuvamateriaalia legendan villin lännen show'sta, joka kiersi ympäri Yhdysvaltoja ja Eurooppaa yli 30 vuoden ajan, pidetään lännenelokuvien esikuvana.

De Gaulle Pariisissa 1944

Elokuun 26. päivänä 1944 kenraali Charles de Gaulle saapui vapautettuun Pariisiin hurraavan väkijoukon saattelemana. Kulkueen päästyä Notre Damen katedraalin edustalle useampi laukaus kajahti ilmassa ja sai väkijoukon paniikkiin. Kuuluisa kameramies Gaston Madru kuvasi tulitaistelua Notre Damen edessä usean minuutin ajan. Kuitenkin suurin osa kuvamateriaalista oli pitkään unohdettu tai kadonnut. Kuinka näin pääsi käymään?

Suora lähetys Kuusta 1969

Heinäkuun 21. päivänä 1969 noin 600 miljoonaa televisionkatsojaa todisti, kuinka Neil Armstrong asteli Kuun pinnalla ensimmäisenä ihmisenä. Historiallisen tapahtuman ikuistaminen suorana lähetyksenä oli NASAn tarkasti suunnittelema ja tuottama projekti. Mutta kuka kuvasi Armstrongia, kun tämä laskeutui aluksesta ja astui Kuun pinnalle?

Salamurha Marseillessa 1934

Lokakuun 9. päivä vuonna 1934 Jugoslavian kuningas Aleksanteri I saapui Marseillen satamaan Ranskaan viralliselle valtionvierailulle. Muutan minuutin kuluttua kuningas ammuttiin aivan lähietäisyydeltä. Ampuja oli Makedonian vallankumousliikkeen jäsen. Tämä oli ensimmäinen poliittinen murha, joka saatiin filmille. Kuvamateriaali paljastaa suuria aukkoja turvajärjestelyissä.

Lindbergh yli Atlantin 1927

Aamukoitteessa toukokuussa 1927 pieni lentokone lähti matkaan Long Islandilta New Yorkista Atlantin toiselle puolelle niin täynnä polttoainetta, että matkasta tulisi varmuudella hankala. Muutaman päivän päästä nuori ja ujo lentäjä Charles Lindbergh oli sankari. Mutta oliko teossa todella tarpeeksi aineksia hurmokselle, jonka tapaus sai aikaan uutiskatsauksissa Ranskassa, Belgiassa ja Englannissa?

Ydinkoe Bikinillä 1946

Juuri mikään toinen uutistapahtuma ei ole ollut yhtä seurattu kuin Bikinin atolleilla vuonna 1946 tehdyt ydinkokeet. Miksi niin monet kamerat halusivat ikuistaa ydinkoeräjähdykset juuri toisen maailmansodan jälkeen? Entä mikä yhteys ydinkokeilla on kuuluisaan kaksiosaiseen uima-asuun?

Le Mansin onnettomuus 1955

Kesäkuun 11. päivänä 1955 yli 200 000 ihmistä kerääntyi katsomaan autourheilun kuuluisinta kilpa-autotapahtumaa, Le Mansin 24 tunnin ajoa. Hetkessä kaikki muuttui: yksi kilpa-autoista sinkoutui katsomoon ja räjähti. Yhtäkkiä Le Mansista tuli historiaan jäävän autourheiluonnettomuuden näyttämö.

Marilyn Koreassa 1954

Helmikuun 15. päivänä 1954 Hollywoodin suurimpiin kuuluva tähti Marilyn Monroe keskeytti häämatkansa baseball-tähti Joe DiMaggion kanssa Japanissa esiintyäkseen amerikkalaisille sotilaille Koreoiden rajalla. Mitä sotilaiden taltioima kuvamateriaali paljastaa Monroen neljästä päivästä jääkylmillä vuorilla? Olivatko Monroe ja DiMaggio todella Japanissa häämatkalla? Marilyn Monroen avioliitto Joe DiMaggion kanssa oli lyhyt ja myrskyisä. Liitto kariutui yhdeksässä kuukaudessa.

Hindenburgin räjähdys 1937

Toukokuun 6. päivänä 1937 neljä kameramiestä odotti kuuluisan ilmalaivan Hindenburgin saapumista Lakehurstiin New Jersey'iin, New Yorkin ulkopuolelle. Laskeutuessaan määränpäähänsä 245-metrinen saksalainen ilmalaiva räjähti aivan kameramiesten silmien edessä - ja kaikki tämä päätyi filmille. Mitä yksi historian isoimmista skuupeista sai aikaan?

Kennedyn hautajaiset 1963

Välittömästi John F. Kennedyn salamurhan jälkeen marraskuussa 1963 USA:n suurimmat televisiokanavat omistivat kaiken lähetysaikansa tragedialle useamman päivän ajan. Ensimmäistä kertaa television historiassa USA:n suurimmat televisioyhtiöt ABC, CBS ja NBC toimivat yhteistyössä. Juuri näinä surullisina marraskuun päivinäkö amerikkalainen televisio lunasti paikkansa ykkösmediana?

Monacon häät 1956

Huhtikuussa 1956 Grace Kelly, yksi Hollywoodin suurimmista filmitähdistä, meni naimisiin pikkuvaltio Monacon ruhtinas Rainier III:n kanssa. Häät saivat maailman lehdistön hullaantumaan. Oliko liitto rakkauden voitto vai pienen maan pelastusoperaatio? Miten Ranskan televisio onnistui nappaamaan tapahtuman lähetysoikeudet amerikkalaisten nenän edestä? Ja miksi MGM-elokuvastudio kustansi filmitähden hääpuvun, kun tämä oli ilmoittanut lopettavansa elokuvien teon?

Kennedy Berliinissä 1963

USA:n presidentin John F. Kennedyn vierailu Länsi-Saksassa kesäkuussa 1963 oli odotettu tapaus. Viimeinen etappi oli vastikään muurilla saarrettu Länsi-Berliini. Satojentuhansien ihmisten edessä Kennedy lausui kuolemattomat sanat: ”Ich bin ein Berliner.” Kuka oli keksinyt repliikin ja miksi se lausuttiin saksaksi? Ja miksi juuri Länsi-Berliini oli tärkeä matkakohde?

Tapaus Lindbergh 1936

Lehdistö seurasi 3.4.1936 saksalaisen Bruno Richard Hauptmannin teloitusta lentäjäsankari Charles Lindberghin lapsen murhasta. Lindberghin lapsen kidnappausta nimitettiin vuosisadan rikokseksi, ja lehdistö käytännössä tuomitsi syytetyn ennen oikeudenkäyntiä. Hauptmann itse vannoi syyttömyyttään loppuun asti. Tämän oikeusjutun jälkeen uutiskamerat häädettiin Amerikan oikeussaleista vuosiksi.

De Gaulle Quebecissä 1967

”Vive le Québec libre!” huusi Ranskan presidentti Charles de Gaulle valtiovierailulla Kanadassa kesällä 1967 ja aiheutti diplomaattisen skandaalin. Se oli niin suuri uutinen, että Kiinassa jouduttiin ensi kertaa keksimään kirjoitusmerkit nimelle Quebec. Oliko de Gaullen huudahdus pelkkä päähänpisto vai harkittu provokaatio?

Tour de France 1959

Vuonna 1959 Ranskan televisio lähetti ensimmäistä kertaa kuvaa Ranskan ympäriajosta. Helikopterista kuvatut otokset olivat tekninen saavutus, vaikka katselukokemuksena ne eivät olleet mitään huimaavaa. Kuitenkin televisiointi teki perinteikkäästä kisasta kansainvälisen mediatapahtuman.

Šaahi Persepoliksessa 1971

Lokakuussa 1971 Iranin šaahi Mohammed Reza Pahlavi vietti Persian valtakunnan 2500-vuotisjuhlaa mahtipontisesti muinaisen Persepoliksen raunioilla. Mikä sai kuninkaalliset ja muut isokenkäiset ympäri maailman matkustamaan autiomaan keskelle pystytettyyn leiriin? Miten šaahin mahtailu kääntyi lopulta häntä itseään vastaan?

Punaisten khmerien omat kuvat 1975

Huhtikuussa 1975 punaiset khmerit ottivat vallan Kambodžassa, ja sen jälkeen maa oli neljä vuotta miltei täysin eristyksissä ulkomaailmasta. Vain kommunistinen Kiina tuki hallitusta, joka sulki rajat Thaimaan, Laosin ja Vietnamin suuntiin. Phnom Penhin elokuvateatterit suljettiin, silti punaiset khmerit tuottivat paljon propagandafilmejä. Kuka niitä teki ja mitä yleisöä varten?

Tiananmenin protesti 1989

Opiskelijat miehittivät suunnattoman Taivaallisen rauhan aukion Pekingin sydämessä keväällä 1989. Maailma seurasi ennenkuulumattomia tapahtumia, kunnes kommunistinen hallitus murskasi demokratiaa vaatineet protestit verisesti. Millainen uhka opiskelijat todella olivat hallitukselle? Ja mistä paikalle yhtäkkiä ehti satoja ulkomaisia toimittajia?

Britannian kruunajaiset 1953

Elisabet II kruunattiin kuningattareksi 2.6.1953. Se päivä jää myös yleisradiotoiminnan historiaan: on laskettu, että juuri tuolloin Britanniassa televisionkatselijoiden lukumäärä ensi kerran ylitti radionkuuntelijoiden määrän. Sata miljoonaa ihmistä ympäri maailman seurasi suoraa lähetystä. Kuitenkin muiden muassa Winston Churchill oli vastustanut televisiointia. Monet pelkäsivät kuninkaallisen mahtailun lietsovan brittivastaista mielialaa ja kiihdyttävän maailman mahtavimman imperiumin tuhoa.

Saigonin kukistuminen 1975

Saigonin valtaus 1975 oli Amerikan historian ehkä nöyryyttävin hetki – jota seurattiin kaikkialla maailmassa televisiosta. Viimeinen helikopteri nousemassa lähetystön katolta ihmisiä laskutelineissä roikkuen, kommunistien panssarivaunut presidentinpalatsin portilla... Miksi pako kaupungista näytti niin hätäiseltä, vaikka tilanne oli tiedossa viikkoja etukäteen? Entä miellyttivätkö lehtikuvat valtauksesta Pohjois-Vietnamin hallitusta?

 • Arkistojen salat (Mystères d'archives). Ohjaus ja käsikirjoitus Serge Viallet. INA:n, Arte Francen ja Yle Teeman yhteistuotanto.

Yle Teema

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia – Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, vampyyrejä...

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, etsijöitä, koomikkoja, natseja, vampyyrejä, ysärimeininkiä, Jacques Tati, Bruce Springsteen, Jack Nicholson, Max Schreck, Julianne Moore, Sidse Babett Knudsen, Hanna Schygulla, Ann Savo... Sekä reposaarelainen samurai nimeltä Rauni. Teeman lauantai-iltojen syksyn ohjelmisto, olkaa hyvät!

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!