Hyppää pääsisältöön

Jansan vaatimukset kaatuivat

Janez Jansa
Janez Jansa Kuva: EPA/Thierry Roge janez jansa

Slovenian entisen pääministerin Janez Jansan vaatimukset MOT:n Patria-ohjelman johdosta Yleä ja toimittaja Magnus Berglundia vastaan on hylätty muutoksenhakutuomioistuimessa.

Berglundin toiminnassa ei ole ollut moitittavaa, joten Jansan vahingonkorvausvaatimukset ovat vailla pohjaa, tuomioistuin linjaa.

"Slovenialainen tuomioistuin toteaa nyt toistamiseen, että olen tehnyt huolellista työtä. Oikeus pitää uskottavana selvitystäni siitä, miten ohjelman tiedot oli kerätty. Minulla oli perusteltu syy esittää tietojeni pohjalta johtopäätös, että Patria oli maksanut lahjuksia Jansalle", Berglund toteaa.

Tuomioistuin piti myös ohjelmassa käytettyä lähdesuojaa oikeutettuna. Jansalle oli myös annettu riittävästi mahdollisuuksia osallistua ohjelmaan.

Vaikka Jansalla on oikeus pyytää valitusoikeutta Korkeimmasta oikeudesta, tuomio on lainvoimainen. Jansa on nyt velvoitettu suorittamaan Ylelle ja Berglundille korvauksia oikeudenkäyntikuluista 15 410 euroa.

Jansa tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan lahjusten vastaanottamisesta Patria-kaupassa. Täytäntöönpano alkoi juhannusaattona 2014, mutta se keskeytyi marraskuussa Jansan tekemän valituksen ajaksi. Hän on edelleen SDS-puolueen puheenjohtaja.

MOT: Totuus Patriasta -ohjelma esitettiin 1.9.2008.