Hyppää pääsisältöön

Neljäs kuolema

Neljäs kuolema on dokumenttielokuva rakkaudesta, uhrautumisesta, luopumisentuskasta ja yksinäisyydestä. Dokumentti seuraa Oivan ja Ejan viimeisiä yhteisiä kuukausia.

Eja Saarinen on hoitanut miestään Oivaa yksin lähes neljäntoista vuoden ajan. Sitten neliraajahalvaantunut Oiva sairastuu parantumattomasti syöpään.

Oiva ja Eja Saarinen ovat olleet yhdessä yli 50 vuotta. Yhteiseen taipaleeseen mahtuu vakavia sairauksia, mutta myös paljon elämäniloa – ja rakkautta.

Rakkaus joutuu tosikoetukselle, kun Oiva halvaantuu tapaturman takia kaulasta alaspäin toukokuussa 2000.

Saaristen elämä mullistuu. Ejasta tulee miehensä omaishoitaja, joka huolehtii tämän tarpeista 24 tuntia vuorokaudessa. Samalla alkaa myös taistelu omaishoitajan ja vaikeasti vammaisen oikeuksista.

Taistelu jatkuu siihen päivään asti, kun Oiva menehtyy imusolmukesyöpään huhtikuussa 2014.

Eja haluaa hoitaa Oivaa kotona niin pitkään kuin mahdollista. Oivan elämän viimeiset viikot ovat raastavat. Eja ei saa nukuttua, koska pelkää miehensä kuolevan sillä aikaa, kun hän vaipuu uneen.

Oiva viettää lyhyitä jaksoja kotona, mutta käy vähän väliä sairaalassa ja Terhokodissa, jolla on hoitovastuu.

Oivan kuoleman jälkeen Ejan täytyy opetella elämään yksin. Hänellä on vähän ystäviä ja sukulaisia. Suhde ainoaan lapseen on katkennut joitakin vuosia aiemmin. Suuressa omakotitalossa on yksinäistä. Miten Eja saa uuden elämänsä käyntiin?

Teksti: Päivi Suikkanen