Hyppää pääsisältöön

Renkutus jota ei päässyt pakoon

tanssijoita diskossa
"Disco Dancers" by eeyrsja Wikimedia commons tanssijoita diskossa Kuva: wikimedia commons diskotanssijoita

Pomppiva elektroninen hitti soi diskoissa ympäri maailman, myös meillä Suomessa. Puhuttiin kivasta melodiasta, jota ei voi vastustaa tai manattiin ärsyttävää elektronista renkutusta, jota ei pääse pakoon. Elektrohitin säveltäjä, amerikkalainen Gershon Kingsley kertoo keksineensä melodian "di-di-di-di-di-di-dii" noin 30 sekunnissa.

Alun perin Popcorn tehtiin kultaisella 60-luvulla, vuonna 1969, mutta maailmanlaajuinen hitti siitä tuli vuonna 1972 kun siitä tehtiin uusi ja tanssittava versio, uudella ihmelaitteella: Moog-syntesoijalla.

Gershon Kingsley esitti sävellystään elektronisen kvartettinsa, The First Moog Quartetin, kanssa jo 1960-luvun puolivälissä. Hän levytti sen omalle sooloalbumilleen ”Music to Moog By” vuonna 1969, mutta vailla menestystä. Popcorn julkaistiin myös singlenä, mutta kukaan ei ollut siitä kiinnostunut, ja tämä potentiaalinen hitti unohtui.

Kolme vuotta myöhemmin The First Moog Quartet levytti Popcornin uudelleen albumilleen ”Popcorn”. Tuolloin eräs amerikkalainen musiikkituottaja kuuli sattumalta esityksen, vaistosi sen potentiaalin ja ajatteli, että uusimmilla elektronisilla soittimilla ja sopivasti sovittamalla Popcornista saattaisi tulla jotakin. Hän päätti julkaista Popcornin singlenä.

Uusi versio tehtiin upouudella keksinnöllä: Moog-syntesoijalla. Vinyylisingle tehtiin nimellä Hot Butter, koska The First Moog Quartet halusi profiloitua elektronisen nykymusiikin, ei elektronisen tanssimusiikin esittäjänä. Single ilmestyi, mutta Amerikka oli hiljaa. Popcorn näytti tuhoon tuomitulta, kunnes Ranskasta alkoi kuulua kummia: Popcorn oli parhaillaan diskojen ykköshitti Pariisissa.

moog soitin
moog soitin Kuva: wikimedia commons moog

Ja vyöry alkoi. Pian Popcorn oli listaykkösenä Ranskassa, Saksassa, Hollannissa, Norjassa ja Sveitsissä. Yksinomaan Ranskassa ja Saksassa levyä myytiin heti parisen miljoonaa. Se nousi ykköseksi myös Australiassa ja Popcorn soi myös muinaisessa Neuvostoliitossa: se oli pitkään television ykköskanavan sunnuntaiohjelman tunnusmusiikkina 1970-luvulla. Ja lopulta myös Amerikka havahtui, itse asiassa Popcornista tuli kaikkien aikojen ensimmäinen Billboardin listalle noussut elektroninen levytys. Se oli myös Suomessa listaykkösenä 1972 syyskuusta joulukuuhun - 4 kuukautta!

Tähän mennessä Popcornista on levytetty liki 800 versiota, eikä loppua näy. Viime vuonna siitä tehtiin jälleen lähes 30 uutta tulkintaa. Ja myös mainosväki on ihastunut kappaleeseen. Muutaman viime vuoden aikana Popcorn on soinut muiden muassa Vodafonen, Ikean, Renaultin ja Pampers-vaippojen tv-mainoksissa.

Kaikkien tähän mennessä levytettyjen Popcorn-versioiden kuuntelemiseen kuluisi yli kaksi vuorokautta, tarkalleen 49 tuntia 36 minuuttia ja yksi sekunti. Älkää koettako kotioloissa.

Näin tanssittiin Popcornia vuonna 1972:

Popcorn on Avaruusromua -ohjelman kuukauden elektronisen musiikin valinta tammikuussa 2015.

Kuuntele Avaruusromun kuukauden valintoja:

Avaruusromua

Lisää versioita:

Alkuperäinen LP-versio (1969) eli kaikkein varhaisin versio

Alkuperäinen Kingsleyn sinkkuversio (1969)

Popcorn suomeksi - laulettuna

Hot Butterin versio, se kaikkein kuuluisin (1972)

Popcorn goes heavy metal

Taidemusiikillinen tulkinta

Akustisella kitaralla klassiseen tyyliin

Popcorn reggaesti (ei mikään ihan uusi juttu!) 1973

Lisää Avaruusromun kuukauden valintoja:

Ei tuollainen mene kaupaksi! (Jean Michel Jarre: Oxygene Part 4, 1976)

Riskibisnestä - epätodennäköinen leffahitti (Tangerine Dream: Love on a Real Train, 1983)

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • Viisi tapaa pelastaa pörriäinen – valitse omasi ja merkkaa tekosi!

    Pölyttäjiä voi auttaa pihassa ja parvekkeella.

    Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin. Miten sinä haluat auttaa: kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse tekosi laskuriin.

  • Eurovision Diaries – Viisupäiväkirjat

    Viisupäiväkirjat näyttää maailman euroviisufanin silmin.

    Dokumenttikokonaisuudessa fanit ympäri maailmaa kuvaavat vuoden verran elämäänsä ja fanitustaan, odotuksen huipentuessa euroviisuihin Tel Avivissa Israelissa. Soraääniäkin kuuluu, politiikkaa pohditaan ja vähemmistöt saavat äänensä esiin viisujen glitterin alta. Päiväkirjoissa esiintyy faneja 25 maasta, Ukrainasta Turkkiin ja USA:sta Venäjälle. Tavalliselle pulliaiselle viisut ovat vuosittainen toukokuinen laulukilpailu, mutta viisufanit elävät euroviisuja ympäri vuoden, missä päin maailmaa tahansa. Fanit käyvät omilla viisuleireillä, viisuristeilyillä ja tekevät omia versioita lempibiiseistään. Olennainen osa viisuja on fanaattisten fanien pyörittämä viisufanimedia, joka suoltaa viisu-uutisia 24/7.