Hyppää pääsisältöön

Renkutus jota ei päässyt pakoon

tanssijoita diskossa
"Disco Dancers" by eeyrsja Wikimedia commons tanssijoita diskossa Kuva: wikimedia commons diskotanssijoita

Pomppiva elektroninen hitti soi diskoissa ympäri maailman, myös meillä Suomessa. Puhuttiin kivasta melodiasta, jota ei voi vastustaa tai manattiin ärsyttävää elektronista renkutusta, jota ei pääse pakoon. Elektrohitin säveltäjä, amerikkalainen Gershon Kingsley kertoo keksineensä melodian "di-di-di-di-di-di-dii" noin 30 sekunnissa.

Alun perin Popcorn tehtiin kultaisella 60-luvulla, vuonna 1969, mutta maailmanlaajuinen hitti siitä tuli vuonna 1972 kun siitä tehtiin uusi ja tanssittava versio, uudella ihmelaitteella: Moog-syntesoijalla.

Gershon Kingsley esitti sävellystään elektronisen kvartettinsa, The First Moog Quartetin, kanssa jo 1960-luvun puolivälissä. Hän levytti sen omalle sooloalbumilleen ”Music to Moog By” vuonna 1969, mutta vailla menestystä. Popcorn julkaistiin myös singlenä, mutta kukaan ei ollut siitä kiinnostunut, ja tämä potentiaalinen hitti unohtui.

Kolme vuotta myöhemmin The First Moog Quartet levytti Popcornin uudelleen albumilleen ”Popcorn”. Tuolloin eräs amerikkalainen musiikkituottaja kuuli sattumalta esityksen, vaistosi sen potentiaalin ja ajatteli, että uusimmilla elektronisilla soittimilla ja sopivasti sovittamalla Popcornista saattaisi tulla jotakin. Hän päätti julkaista Popcornin singlenä.

Uusi versio tehtiin upouudella keksinnöllä: Moog-syntesoijalla. Vinyylisingle tehtiin nimellä Hot Butter, koska The First Moog Quartet halusi profiloitua elektronisen nykymusiikin, ei elektronisen tanssimusiikin esittäjänä. Single ilmestyi, mutta Amerikka oli hiljaa. Popcorn näytti tuhoon tuomitulta, kunnes Ranskasta alkoi kuulua kummia: Popcorn oli parhaillaan diskojen ykköshitti Pariisissa.

moog soitin
moog soitin Kuva: wikimedia commons moog

Ja vyöry alkoi. Pian Popcorn oli listaykkösenä Ranskassa, Saksassa, Hollannissa, Norjassa ja Sveitsissä. Yksinomaan Ranskassa ja Saksassa levyä myytiin heti parisen miljoonaa. Se nousi ykköseksi myös Australiassa ja Popcorn soi myös muinaisessa Neuvostoliitossa: se oli pitkään television ykköskanavan sunnuntaiohjelman tunnusmusiikkina 1970-luvulla. Ja lopulta myös Amerikka havahtui, itse asiassa Popcornista tuli kaikkien aikojen ensimmäinen Billboardin listalle noussut elektroninen levytys. Se oli myös Suomessa listaykkösenä 1972 syyskuusta joulukuuhun - 4 kuukautta!

Tähän mennessä Popcornista on levytetty liki 800 versiota, eikä loppua näy. Viime vuonna siitä tehtiin jälleen lähes 30 uutta tulkintaa. Ja myös mainosväki on ihastunut kappaleeseen. Muutaman viime vuoden aikana Popcorn on soinut muiden muassa Vodafonen, Ikean, Renaultin ja Pampers-vaippojen tv-mainoksissa.

Kaikkien tähän mennessä levytettyjen Popcorn-versioiden kuuntelemiseen kuluisi yli kaksi vuorokautta, tarkalleen 49 tuntia 36 minuuttia ja yksi sekunti. Älkää koettako kotioloissa.

Näin tanssittiin Popcornia vuonna 1972:

Popcorn on Avaruusromua -ohjelman kuukauden elektronisen musiikin valinta tammikuussa 2015.

Kuuntele Avaruusromun kuukauden valintoja:

Avaruusromua

Lisää versioita:

Alkuperäinen LP-versio (1969) eli kaikkein varhaisin versio

Alkuperäinen Kingsleyn sinkkuversio (1969)

Popcorn suomeksi - laulettuna

Hot Butterin versio, se kaikkein kuuluisin (1972)

Popcorn goes heavy metal

Taidemusiikillinen tulkinta

Akustisella kitaralla klassiseen tyyliin

Popcorn reggaesti (ei mikään ihan uusi juttu!) 1973

Lisää Avaruusromun kuukauden valintoja:

Ei tuollainen mene kaupaksi! (Jean Michel Jarre: Oxygene Part 4, 1976)

Riskibisnestä - epätodennäköinen leffahitti (Tangerine Dream: Love on a Real Train, 1983)

 • Tarja Halonen komensi poliisit soittamaan häävalssinsa

  Tarja Halosen elämän merkitykselliset musiikkikappaleet.

  Nuorena Tarja Halonen työskenteli Englannissa sisäkkönä. Tuolloin hän pääsi ensimmäisten brittien joukossa katsomaan The Beatlesien A Hard Day's Night -elokuvan. Halonen on tuttu näky Pori Jazzeilla, kotona jazzin lisäksi usein soi myös ooppera.

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua