Hyppää pääsisältöön

Teemalauantai goes DocPoint: elokuvia Tintistä, murtuvista muureista ja rohkeista munkeista

Tintti ja minä (Tintin et moi).
Tintti ja minä (Tintin et moi). Kuva: Yle Kuvapalvelu Teemalauantai,hergé

Upeiden dokumenttielokuvien illassa pohditaan todellisuuden uudelleenrakentamista. Elokuvat on ohjannut DocPoint-vieras Anders Østergaard.

Teeman DocPoint-ilta 2015 on omistettu dokumenttielokuvan mestarille Anders Østergaardille. Luvassa on koukuttavia elokuvatarinoita Tintin luojasta Hergéstä, Burman kapinallisista munkeista ja Euroopan suurten muutosten vuodesta 1989.

Anders Østergaard pitää mestarikurssin ja tapaa katsojia DocPoint-festivaaliviikonloppuna 30.1.–1.2. Helsingissä. Teema tuo festivaalilauantaina DocPointin päävieraan kolme tärkeintä elokuvaa jokaiseen kotiin. Elokuvat ovat katsottavissa Areenassa tv-esityksen jälkeen.

Tanskalainen dokumentaristi Anders Østergaard on ohjannut elokuvia niin kulttuurista kuin politiikasta. Ainutlaatuisiksi ne tekee poikkeuksellisen luova materiaalin käsittely: arkistokuvat alkavat elää omaa elämäänsä, kuviin sukelletaan, totta ja kuviteltua, taltioitua ja lavastettua sekoitetaan uusin tavoin. Yhdessä elokuvassa pääasiallinen materiaali on ollut vanhaa ääninauhaa, toisessa salaa taltioitua kännykkäkuvaa. Østergaardin käsissä niistä on syntynyt suurenmoista elokuvaa. Häntä on myös arvosteltu tästä todellisuuden uudelleenrakentamisesta. Miten paljon dokumentaristi voi taivutella ja muokata materiaaliaan?

Østergaardin kaikki keskeiset elokuvat on esitetty Ylessä, lisäksi osa on Suomessa nähty elokuvafestivaaleilla ja elokuvateatteissa. Teemalauantaissa nähdään nyt kolme Østergaardin keskeistä dokumenttielokuvaa: Tintti ja minä (2003), 1989 eli Kun muuri murtui (2014) sekä Burma VJ (2008).

Tintti ja minä (Tintin et moi).
Tintti ja minä (Tintin et moi). Kuva: Yle Kuvapalvelu Teemalauantai,anders ostergaard
Illan avaa Tintin luojasta Georges Rémistä eli Hergéstä kertova pitkä dokumenttielokuva. Tintti ja minä perustuu Hergén harvinaisen avomieliseen haastatteluun vuodelta 1971. Nuoren Numa Sadoulin tekemä 12-tuntinen haastattelu julkaistiin kirjana jo 1976, mutta vahvasti sensuroituina. Itse nauhat saatiin ensi kertaa kuultavaksi vasta Østergaardin elokuvassa.

Østergaard teki ääninauhoista komean elokuvan kuvittamalla Hergén puhetta yksityiskohdilla työhuoneesta, ovilasin läpi nähdyllä siluetilla ja animoidulla päällä, muuttamalla sarjakuvaruutuja kolmiulotteisiksi ja astumalla niihin sisään sekä levittämällä kaikkien Tintti-albumien sivut valtavaksi, värikkääksi matoksi, jonka yllä kamera leijuu ja Tintti-fanit astelevat.

Elokuvassa käydään läpi niin Hergén fasistisen oppi-isän vaikutus ja kollaboraattorisyytteet kuin taiteellinen kehitys ja henkilökohtaiset kriisit, mitään salailematta mutta fanin suurella ymmärryksellä. Liikuttavimmassa osuudessa kuolemansairas Hergé kohtaa jälleen kiinalaisen nuoruudenystävänsä, albumeissa Sininen lootus ja Tintti Tiibetissä esiintyneen Tšangin.

Dokumenttiprojekti: Kun muuri murtui, Yle TV1
Dokumenttiprojekti: Kun muuri murtui, Yle TV1 dokumenttiprojekti: kun muuri murtui
Teemaillan toinen elokuva on 1989 eli Kun muuri murtui, arkistomateriaalia poikkeuksellisella tavalla käyttävä kertomus Euroopan murrosten vuodesta 1989. Sen päähenkilö on Miklós Németh, joka Unkarin pääministerinä teki syksyllä 1989 historiallisen päätöksen avata Unkarin ja Itävallan välinen raja DDR:stä tulleille pakolaisille.

Vaikka tapahtumien lopputuloksen tietää, dokumenttielokuvaa seuraa kuin jännittävää trilleriä. Kun muuri murtui sai maailmanensi-iltansa marraskuussa 2014 ja esitettiin saman tien TV1:n Dokumenttiprojektissa. Lue lisää elokuvasta täältä.

Burma VJ.
Burma VJ. Kuva: Yle Kuvapalvelu Teemalauantai,anders ostergaard
Illan päättää Burma VJ, joka sekin etenee kuin trilleri. Elokuva kertoo buddhalaisten munkkien syyskuussa 2007 aloittamista suurista demokratiamielenosoituksista, joissa Burman oppositio käytti aseenaan vain videokameraa. Tästä materiaalista koottu Burma VJ valittiin Oscar-ehdokkaaksi ja se voitti maailman suurimman dokumenttielokuvafestivaalin IDFA:n pääpalkinnon vuonna 2008.

DocPoint-festivaalilla Helsingissä esitetään näiden kolmen elokuvan lisäksi Østergaardin varhaisempi ohjaus Trollkarlen (1999), viehättävä muotokuva ruotsalaisesta jazzpianistista ja muusikkolegendasta Jan Johanssonista, jonka ura katkesi kesken kaiken auto-onnettomuuteen vuonna 1968.

Teemalauantai 31.1.2015

  • 21.00 Tintti ja minä (Tintin et moi), Tanska 2003. Ohjaus Anders Østergaard.
  • 22.14 Kun muuri murtui (1989), Tanska 2014. Ohjaus Anders Østergaard ja Erzsébet Rácz.
  • 23.44 Burma VJ, (Burma VJ: Reporting from a Closed Country), Tanska 2008. Ohjaus Anders Østergaard.

Katso DocPoint-illan elokuvat Areenassa:

Lue lisää: Anders Østergaard DocPoint-festivaalin päävieraaksi

Trollkarlen-elokuvan alku:

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa