Hyppää pääsisältöön

Ylen ensimmäinen värifilmi kuvattiin Euroopan katolla

Veikko Mård ja Jorma Piiroinen saivat kunnian vastata Yleisradion ensimmäisen värifilmituotannon kuvauksesta keväällä 1966. Kohteeksi valikoitui varsin kuvauksellinen ympäristö Sveitsissä, Alppien rinteillä. Tuokiokuvaus on samalla oodi sveitsiläisten elämäntyylille ja heidän saavutuksilleen. Ohjelman selostuksesta vastaa Kaarlo Nissilä ja sen on ohjannut Erkki Ilo.

Alpit ovat Euroopan katto ja tälle katolle vievät monet tikapuut. Näitä tikapuita ovat rakentaneet ennen kaikkea sveitsiläiset, jotka myös ehkä viihtyvät muita paremmin katollaan.

Sveitsi oli 1960-luvulla maailman teollistuneimpia maita. Kattava, vuorien rinteillä serpentiinimäisesti kiemurteleva junarata- ja autotieverkosto sekoittaa nopeasti parhaankin suuntavaiston.

Vaikka alueen ihmiset ovat rakentaneet liikkumisverkostonsa luontoa kunnioittaen, ottaa luonto alueella silti aina ajoittain omansa. Alppien ilmasto on tunnettu nopeasta vaihtelustaan. Lumi- tai maanvyöryherkillä alueilla kuolemanvaara on aina olemassa. Silti monet saapuvat alueelle mittelemään luonnon luomusten rinteille.

"Kodin piiri on tosin rauhallinen, mutta vuorille tekee aidon sveitsiläisen mieli", filmin selostuksen todetaan. Kutsumustaan toteuttavista vuorikiipeilijöistä onkin tallentunut filmille komeaa kuvaa.

Vaikka kyseessä on historiallinen värifilmi, annetaan ohjelmassa rohkeasti tilaa myös pikimustalle kuvalle. Kyseessä on harkittu elementti ja autenttinen kuvaus Alpit läpäisevän junaratatunnelin sisäpuolelta.

St. Gotthardin tunneli on "kuin taikurin sauvan pistos vuoren seinään. Seesam aukene, ja vuori aukeaa, paljastaen toiselta puolelta toisen kulttuurin".

Alppien eteläpuolelle saavuttaessa ilmasto muuttuu lauhkean välimerelliseksi. Lugano on parinkymmenen tuhannen asukkaan kaupunki samannimisen järven rannalla Pohjois-Italian rajalla.

Jo alkujaan 1882 valmistuneen St. Gotthardin tunnelin rakentamisen mahdollisti aikanaan eri kansojen ja ihmisten välinen yhteistyö. "Ja mihin se sopisikaan paremmin, kuin Sveitsiin, Euroopan sydämeen", filmissä kysytään.

Tietolaatikko

Värifilmi Euroopan katolla esitettiin ensimmäisen kerran televisiossa mustavalkoisena vuonna 1967. Se on uusittu useamman kerran vuosina 1968, 1972 ja 1975.