Hyppää pääsisältöön

Ari Ylä-Anttila: Suomi on venäläinen – miksi tällainen sarja?

SOV
SOV sov
Suomi on venäläinen
Kuvassa ohjelmasarjan juontaja, tietokirjailija-kolumnisti Juhani Seppänen, joka tekee matkaa "venäläiseen Suomeen" punaisella Ladallaan. Suomi on venäläinen suomi on venäläinen

Suomi on venäläinen -sarja alkaa Ykkösellä sunnuntaina 18.1. klo 18.15.

Kaksi vuotta sitten Yle esitti sarjan Suomi on ruotsalainen. Sarjan kieltämättä hieman provosoiva otsikko sai aikaan kiihkeän keskustelun siitä, mistä kulttuurimme on saanut vaikutteita. Puhuimme tavoista, kielestä, ruoasta ja monista muista arkipäiväisistä asioista, mutta myös uskonnosta, oikeuslaitoksesta, hallintotavoista jne. Mitä on suomalaisuus ja mistä se tulee? Tätä on aina hyvä pysähtyä silloin tällöin pohtimaan näin globalisaation aikoina.

Keskustelun kiihkeys selittynee ainakin osaksi sillä, että asiaan sotkettiin kommenteissa ruotsin kieli ja sen asema Suomessa nykypäivinä. Tätähän me emme tarkoittaneet, että ruotsalaisen perimän tunteminen ja myöntäminen suoraan vaikuttaisi tai sen pitäisi vaikuttaa ruotsin kielen asemaan tässä ja nyt. Mutta juurensa kansakunnan on hyvä tuntea ja myöntää, tulevatpa ne mistä hyvänsä.

Jo silloin ajattelimme, että pitäisi myös katsoa, mikä on toisen ilmansuunnan idän ja Venäjän vaikutus perimäämme. Olemmehan me kahden kulttuurin, idän ja lännen, rajamaa ja olemme olleet osa kumpaakin valtakuntaa, Ruotsia ja Venäjää. Keskustelun runsaus sarjasta Suomi on ruotsalainen ja sen saama suuri myönteinen palaute innosti meitä jatkotilaukseen. Kritiikkiäkin tuli, ei vain kehuja, mutta sehän on hyvän sarjan merkki.

Kun teimme tilauspäätöksen, emme voineet nähdä tulevaa. Emme Ukrainan kriisiä, Krimin valloitusta emmekä muutosta Venäjän ulkopolitiikassa. Nyt kun sarja esitetään, voi vain arvata sen herättävän suuria tunteita ja kiivasta keskustelua. Kritiikkiäkin tulee varmasti.

Mutta yhtä vähän kuin edellinen sarja, tämäkään ei ole tarkoitettu millään tavalla tämän päivän poliittiseen keskusteluun.

Emme pyri osoittamaan saati todistamaan, että olisimme mitään muuta kuin suomalaisia.

Emme pyri osoittamaan saati todistamaan, että olisimme mitään muuta kuin suomalaisia. Olemme itsenäinen kansakunta, joka on ylpeä saavutuksistaan eikä ole kenellekään velkaa (paitsi rahaa kansainvälisille rahalaitoksille, mutta niin ovat kaikki maailman maat), mutta joka tunnistaa ja tunnustaa juurensa. Ja käyttää hyväkseen laajaa kulttuurista rikkauttaan.

Jos olisimme lopettaneet ohjelman teon tai jättäneet sen esittämättä sillä perusteella, että tässä ajassa sen otsikkoa käytetään väärin ja se tulkitaan jollakin tavalla itäisen naapurimme liehittelyksi, olisi se antanut väärän ja vakavan viestin: me emme kykene emmekö uskalla itse määrätä keskustelun aiheitamme ja että itsesensuuri iski.

Nauttikaamme siis molemmista sarjoista ja keskustelkaamme ja väitelkäämme niiden teemoista ja tulkinnoista! Monipuolinen, vapaa ja rehellinen keskustelu on yksi suomalaisuuden hienoimpia piirteitä, josta kannattaa pitää kiinni kaikkina aikoina.

Ari Ylä-Anttila
Tilaaja, Yle

Lue myös - yle.fi:stä poimittua