Hyppää pääsisältöön

Beats, Rhymes & Life

Beats, Rhymes & Life: The Travels of A Tribe Called Quest.
A Tribe Called Quest: Phife Dawg (vas.), Q-Tip ja Ali Shaheed Muhammad. Beats, Rhymes & Life: The Travels of A Tribe Called Quest. Kuva: Yle Kuvapalvelu hip hop

Fani teki dokumenttielokuvan omaperäisen hip hop -heimon vaiheista.

Vuonna 2011 valmistunut dokumenttielokuva Beats, Rhymes & Life: The Travels of A Tribe Called Quest kertoo hip hop -kollektiivista A Tribe Called Quest, joka kuului 1980-luvun lopun ja 1990-luvun luovimpiin ja omaperäisimpiin rap-yhtyeisiin.

A Tribe Called Quest perustettiin New Yorkin Queensissa vuonna 1985. Jazzia ja rappia tyylikkäästi yhdistelleen bändin huippuhetket osuivat 1990-luvun alkuun, ja sen suurin hitti oli Walk On the Wild Sidea sämplännyt Can I Kick It?

"Triben tuotannossa on parhaimmillaan jotain ylitsepääsemättömän laadukasta sekä positiivista", kirjoitti Arttu Tolonen nettijulkaisu Nuorgamin popklassikkosarjassa pari vuotta sitten. "Rock, jazz ja funk, tanssiminen, vibat, friikkailu, torvitöräykset, halit, afrosentrisyys…"

Bändi hajosi erimielisyyksiin vuonna 1998, mutta 2010-luvun alussa sen jäsenet Q-Tip, Phife Dawg, Ali Shaheed Muhammad ja Jarobi White ovat esiintyneet jälleen yhdessä. Syksyllä 2013 ilmoitettiin yhtyeen lopullisesta lopettamisesta.

Dokumentissa seurataan erityisesti A Tribe Called Questin kiertuetta vuonna 2008, pitkän tauon jälkeen. Yhtyeen jäsenten lisäksi ääneen pääsevät muun muassa Beastie Boys, Pharrell Williams, Kanye West, Mos Def, De La Soul, The Roots, Common, Monie Love, Ludacris, ja Jungle Brothers.

Dokumenttielokuvan on ohjannut A Tribe Called Questin suureksi faniksi tunnustautuva näyttelijä Michael Rapaport, ja siinä päästään seuraamaan läheltä vaihtoehto-rapin pioneerien elämää, ajatuksia, keskinäisiä ristiriitoja ja musiikintekoa.

Rapaport ei piilottele faniuttaan. Elokuvan ensi-illan aikaan hän ilmoitti: "A Tribe Called Quest merkitsi minulle samaa kuin Beatles, Led Zeppelin tai Rolling Stones, joten halusin käsitellä heitä samalla tavalla kuin noita yhtyeitä oli vuosien varrella dokumentoitu." Rapaport totesi myös, että koska hänen mielestään rap-yhtyeistä ei ollut tehty kunnollisia, todenmukaisia dokumenttielokuvia, hän päätti itse tehdä sellaisen.

Beats, Rhymes & Lifen ensiesitys Teemalla oli kesäkuussa 2013.

  • Beats, Rhymes & Life (Beats, Rhymes & Life: The Travels of A Tribe Called Quest), USA 2011. Ohjaus Michael Rapaport.

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa