Hyppää pääsisältöön

Burn After Reading

Brad Pitt ja Frances McDormand elokuvassa Burn After Reading
Chad (Brad Pitt) ja Linda (Frances McDormand) odottavat jännittyneinä suurvallan edustajien tarjousta arkaluontoisesta materiaalista. Brad Pitt ja Frances McDormand elokuvassa Burn After Reading Kuva: Universal Studios burn after reading

Coen-veljesten musta komedia kertoo CIA:n agentin muistelmista ja kahdesta sivullisesta, jotka sekaantuvat kansainväliseen vakoiluun.

Hieman viinaanmenevä CIA:n analyytikko saa lähtöpassit tehtävästään. Järkytyksestä ja suuttumuksesta toivuttuaan hän keksii eläkepäiviensä puhteeksi kirjoittaa muistelmat, viskilasi seuranaan. Vuosikymmenten palveluksen jälkeen mies purkaa tekstiksi koko uransa – epäilemättä paljon tulenarkaa tietoa.

Sattuman kautta luottamuksellista materiaalia päätyy kahden kuntosalin työntekijän käsiin. Koska pikkuraha on aina tarpeen, mieleen tulee, että jokin vieras valta voisi olla halukas ostamaan aineiston hyvään hintaan. Kaikkea tätä sekoittaa muuan parantumaton naistenmies, joka sattuu olemaan sekä toisen kunto-ohjaajan että ex-agentin vaimon salainen rakastaja.

Onko tuo vuohenjuustoa? Minulla on laktoosirefluksi.

Coen-veljesten sekaannusten komedia maalaa synkkää kuvaa nyky-Amerikan tilasta, vakoiluorganisaatioiden byrokraateista ja intiimeistä ihmissuhteista. Kuka lopulta pettää ja ketä? Ja onko kokonaisuus oikeastaan kenenkään hallinnassa?

George Clooney elokuvassa Burn after Reading
George Clooney pyörittää naisia ja joutuu pahaan pulaan George Clooney elokuvassa Burn after Reading coen-veljekset

Rooleissa ovat muiden muassa John Malkovich, George Clooney, Frances McDormand, Brad Pitt ja Tilda Swinton.

  • Burn After Reading, USA 2008. O: Joel ja Ethan Coen. N: John Malkovich, Brad Pitt, George Clooney, Frances McDormand, Tilda Swinton, David Rasche, J. K. Simmons

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa