Hyppää pääsisältöön

Konsolipelit pärjäävät yhä hyvin mobiilien rinnalla

Joonatan Pitkänen ja Housemarquen markkinointipäällikkö Mikael Haveri pelaavat Resogun-peliä.
Joonatan Pitkänen ja Housemarquen markkinointipäällikkö Mikael Haveri pelaavat Resogun-peliä. Kuva: Thomas Hagström / Yle resogun

Viime vuosina on puhuttu paljon nimenomaan mobiilipeleistä, mutta myös ”perinteisillä” tietokone- ja konsolipeleillä on vankkumaton kannattajakuntansa. Suomen vanhin tietkonepelifirma Housemarque tekee konsoleille ns. indie-pelejä.

Peliohjain.
Peliohjain. Kuva: Thomas Hagström / Yle joonatan pitkänen

Suomen pelialan kattojärjestön Neogamesin johtaja KooPee Hiltunen kertoo, että kotimaan pelibusiness on keskittynyt mobiilipeleihin. Rovion ja Supercellin menestystarinoiden rinnalla on paljon pienempiä mobiilipeleihin keskittyviä firmoja, mutta edelleen myös tietokoneilla ja konsoleilla pelataan. Kaikkein kalleimmat ja isoimmat pelit tehdään juuri niille.

konsolipelejä myydään enemmän kuin koskaan aikaisemmin

Suomessa Remedy on ainoa firma, joka tekee kaikkein kalleimpia ja laajimmin markkinoituja, ns. AAA-luokan pelejä; tänä vuonna yhtiöltä tulee uutuuspeli Quantum Break. Housemarquen toimitusjohtaja Ilari Kuittinen kertoo firmansa keskittyvän budjetiltaan hieman pienempiin, vähemmän tarinallisiin ja pelattavuutta korostaviin peleihin. Tästä ryhmästä käytetään musiikki- ja elokuvabusineksesta tuttua indie-termiä.

Joonatan Pitkänen ja Housemarquen markkinointipäällikkö Mikael Haveri pelaavat Resogun-peliä.
Joonatan Pitkänen ja Housemarquen markkinointipäällikkö Mikael Haveri pelaavat Resogun-peliä. Kuva: Thomas Hagström / Yle resogun

Joonatan pelaa Housemarquen markkinointipäällikkö Mikael Haverin kanssa uutuuspeliä Resogun. Vaikka pelibusineksessa mobiilipelit ovatkin konsolipelejä suuremmassa roolissa, Haverin mukaan konsolipelejä myydään silti nykyään enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
Kommentit
  • Avaruusromua: Luovuus on kuin marmorilohkareen hahmottelua

    Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaisia.

    "Mieleni on täynnä sykettä ja värähtelyä. Olen tuskin alkanut luonnostella, kun ajatus seuraa toista". Näin lainaa säveltäjä Pjotr Tsaikovskia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Luovuus ei rajoitu vain historian suuriin hahmoihin, kuten Darwiniin tai Picassoon. Luovuutta on jokaisella ihmisellä". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Robert J. Sternbergia kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Avaruusromua: Luovuudelle on turha etsiä yhtä selitystä

    Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaisia.

    "Oivalluksen hetki on jännittävää kuin nopea autonajo". Näin lainaa filosofi Bertrand Russellia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Jos aikaa ei ole kiireettömään pohdintaan, asioiden sulatteluun ja luovaan hautomiseen. seurauksena on yksiselitteisesti pinnallisuuden ja typeryyden lisääntyminen". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Howard Gardneria kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri