Hyppää pääsisältöön

Konsolipelit pärjäävät yhä hyvin mobiilien rinnalla

Joonatan Pitkänen ja Housemarquen markkinointipäällikkö Mikael Haveri pelaavat Resogun-peliä.
Joonatan Pitkänen ja Housemarquen markkinointipäällikkö Mikael Haveri pelaavat Resogun-peliä. Kuva: Thomas Hagström / Yle resogun

Viime vuosina on puhuttu paljon nimenomaan mobiilipeleistä, mutta myös ”perinteisillä” tietokone- ja konsolipeleillä on vankkumaton kannattajakuntansa. Suomen vanhin tietkonepelifirma Housemarque tekee konsoleille ns. indie-pelejä.

Peliohjain.
Peliohjain. Kuva: Thomas Hagström / Yle joonatan pitkänen

Suomen pelialan kattojärjestön Neogamesin johtaja KooPee Hiltunen kertoo, että kotimaan pelibusiness on keskittynyt mobiilipeleihin. Rovion ja Supercellin menestystarinoiden rinnalla on paljon pienempiä mobiilipeleihin keskittyviä firmoja, mutta edelleen myös tietokoneilla ja konsoleilla pelataan. Kaikkein kalleimmat ja isoimmat pelit tehdään juuri niille.

konsolipelejä myydään enemmän kuin koskaan aikaisemmin

Suomessa Remedy on ainoa firma, joka tekee kaikkein kalleimpia ja laajimmin markkinoituja, ns. AAA-luokan pelejä; tänä vuonna yhtiöltä tulee uutuuspeli Quantum Break. Housemarquen toimitusjohtaja Ilari Kuittinen kertoo firmansa keskittyvän budjetiltaan hieman pienempiin, vähemmän tarinallisiin ja pelattavuutta korostaviin peleihin. Tästä ryhmästä käytetään musiikki- ja elokuvabusineksesta tuttua indie-termiä.

Joonatan Pitkänen ja Housemarquen markkinointipäällikkö Mikael Haveri pelaavat Resogun-peliä.
Joonatan Pitkänen ja Housemarquen markkinointipäällikkö Mikael Haveri pelaavat Resogun-peliä. Kuva: Thomas Hagström / Yle resogun

Joonatan pelaa Housemarquen markkinointipäällikkö Mikael Haverin kanssa uutuuspeliä Resogun. Vaikka pelibusineksessa mobiilipelit ovatkin konsolipelejä suuremmassa roolissa, Haverin mukaan konsolipelejä myydään silti nykyään enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
 • Avaruusromua: Koneilla, prosesseilla, härveleillä ja softalla!

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano?

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano? Tai laitteesta nimeltä Organelle? Miltä kuulostaa melupöytä eli noise table tai no-input mixing setup? Tai itse kehitelty generatiivinen musiikkikone? Tuntuu siltä, että kun on kyse soittimista, niiden keksimisestä ja rakentelusta, rajana ei suinkaan ole ihmisen mielikuvitus, vaan pikemminkin tämä aineellinen maailma ja sen asettamat rajoitukset. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kalevala on fantasiakirjallisuutta, jopa scifiä – tule mukaan Lukupiiriin keskustelemaan teoksen erilaisista tulkinnoista!

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 7.12. klo 19!

  Kalevalassa taotaan kultainen nainen sekä onnea ja varallisuutta tuottava ihmeellinen Sampo. Eepoksessa on kyse siitä, mihin ihminen ja ihmisen teknologia pystyvät. Toisaalta se on myös magian ja shamanismin kuvausta. Ehkä juuri näistä syistä Kalevala on villinnyt metallimuusikoita ja J. R. R. Tolkienia. Kalevalaa on tulkittu monin eri tavoin.

 • Avaruusromua: Nuo kahdeksanjalkaiset ystävämme!

  Uskokaa, että ne ovat outoja otuksia.

  Hän väitti olevansa maailman paras ja taidokkain kutoja. Hänen nimensä oli Arakhne ja hän eli muinaisessa Kreikassa. Mutta miten hän muuttui hämähäkiksi? Ja miksi italialainen Jarguna tahtoo tänään kutoa verkkoa erilaisten muusikoiden välille? Kutoa symbolista verkkoa, johon hän sitten pyydystää mitä erilaisimpia muusikoita, kuten hän itse asian ilmaisee. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri