Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kuningaskuluttaja tutki: nämä terveysväitteet eivät pidä paikkaansa

Kuningaskuluttaja osti kaupasta elintarvikkeita, joissa oli monenlaisia terveysväitteitä. Suurimmassa osassa väitteet olivat kohdillaan, mutta ei ihan kaikissa.

ProViva väittää olevansa vatsan paras ystävä

Danonen ProViva marjakeitossa lukee "Vatsan paras ystävä".

ProViva väittää olevansa vatsan paras ystävä
ProViva väittää olevansa vatsan paras ystävä Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen proviva

Europpan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn asiantuntijaraadissa istuvan Marina Heinosen mielestä mainoslause on ei-hyväksytty terveysväite.

Mihin marjakeiton ainesosaan terveysväite viittaa?

- Minusta se on nyt harhaanjohtava. Mihin marjakeiton ainesosaan terveysväite viittaa? Onko se maitohappobakteeri, onko se mustikka, onko se kuitu? Mihinkään näistä ainesosista ei liity hyväksyttyä vatsan hyvinvointiin liittyvää terveysväitettä, Heinonen toteaa.

Danone myöntää Kuningaskuluttajalle, että ProVivan terveysväitettä ei ole hyväksytty. Danone lupaa poistaa väitteen pakkauksista

- Olemme jo muuttaneet ProVivan sloganin Ruotsissa ja olemme tekemässä tuon muutoksen myös Suomen pakkauksiin, kertoo Danonen Health Affairs Manager Kirsi Englund.

Vaasan Minihiilari –leivässä mittanauhan kuva

Vaasan Minihiilari leipäpaketin päällä on mittanauhan kuva. Myös kuva tai symboli voi olla terveysväite.

Mitä mittanauha tuo mieleen?
Minihiilari ja monitulkintainen mittanauha. Mitä mittanauha tuo mieleen? Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen minihiilari

Marina Heinosen mielestä mittanauha viittaa painonpudotukseen.

- Tässä kyllä annetaan ymmärtää, että syö tätä, niin hallitset myös painoasi.

- Painonhallintaväite on toteen näytetty vain aika harvalla aineelle, oikeastaan yhdelle ainoalle kuidulle, jota tässä tuotteessa ei ole. Eli minun mielestäni tässä ei saisi olla mittanauhan kuvaa. Kuva johtaa harhaan.

Mittanauhakuva liittyy valmistajan tulkinnan mukaan lihasmassan kasvamiseen.

Vaasan kertoo Kuningaskuluttajalla, että pakkauksen mittanauhakuva liittyy heidän tulkintansa mukaan lihasmassan kasvamiseen, mikä on sallittu terveysväite leivän sisältämälle proteiinille.

- Proteiiniin viittaava sanallinen terveysväite jäi Vaasan Minihiilari -tuotteeseen lisäämättä, ja sen vuoksi pakkaus ei ole täysin terveysväitelainsäädännön mukainen kertoo Vaasan viestintäpäällikkö Mira Perander

Vaasan aikoo lisätä puuttuvan hyväksytyn terveysväitteen pakkaukseensa.

Yosa kauravälipalassa mainostetaan probiootteja

Kauravälipala Yosan paketissa lukee "rakastaa vatsaasi". Paketissa myös vedotaan probiootteihin ja täysjyväkauraan.

Yosaa markkinoidaan useammalla hyväksymättömällä väitteellä.
Yosa markkinoi useammallakin vahvistamattomalla väitteellä. Yosaa markkinoidaan useammalla hyväksymättömällä väitteellä. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen yosa

- Sana probiootti tulkitaan niin, että se on terveysväite, kuuluu Marina Heinosen tuomio.

- Sillä annetaan ymmärtää, että tällä maitohappobakteerilla on jotain terveydelle suotuisia vaikutuksia. Ja näin ei ole vielä osoitettu toteen, Heinonen toteaa.

Sana probiootti tulkitaan niin, että se on terveysväite.

Myöskään kauran beetaklugaanikuidusta ei ole olemassa hyväksyttyä terveysväitettä, joka liittyisi vatsan hyvinvointiin.

Yosan valmistaja Bioferme kertoo, että ei-hyväksytyt terveysväitteet poistuvat pakkauksista vähitellen.

- Arvioni mukaan helmi-maaliskuussa paketeissa ei enää ole yhtään hyväksymätöntä väitettä. Tähän mennessä olemme vaihtaneet jo 95% kaikista pakkauksista, kertoo Biofermen toimitusjohtaja Merja Scharlin.

Tutustu myös:

Ruuan terveysväitteet tehovalvonnassa - mielikuvilla pelataan edelleen
Tarkista täällä onko elintarvikkeen terveysväite lain mukainen

Muokkaus 16.1.2015: Linkkejä lisätty.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.