Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Ruuan terveysväitteet tehovalvonnassa - mielikuvilla pelataan edelleen

Moni syö ruokaa, jossa luvataan hyvää terveyttä, parempaa vastustuskykyä ja entistä enemmän elinvoimaa. Voiko näihin lupauksiin luottaa?

Viranomaiset ovat vuodesta 2008 lähtien käyneet tiukalla seulalla läpi erilaisia terveysväitteitä, mitä elintarvikkeista käytetään. Terveysväitteitä arvioiva Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on käynyt läpi tuhansia terveysväitteitä. Peräti noin 90 prosenttia väitteistä ei ole läpäissyt viraston seulaa.

Hyväksyttyjen väitteiden listalle pääsivät Suomessakin tunnetut kasvistanolit ja –sterolit (mm. Benecol ja Becel Pro Activ), jotka tutkitusti vaikuttavat veren kolesteroliin. Seulan läpi pääsi myös purukumeista tuttu xylitol, joka tutkitusti vähentää mm. plakkia.

Tarkista täällä onko elintarvikkeen terveysväite lain mukainen

Hyväksyttyjä terveysväitteitä on Euroopassa tällä hetkellä yllättävän vähän, vain 256 kappaletta.

Valio uskoo omaan tieteeseen

Esimerkiksi yksikään maitohappobakteereihin liittyvä terveysväite ei ole vielä saanut EFSAn hyväksyntää. Ei, vaikka Valio mainostaa sivuillaan maitohappobakteerinsa Lactobacillus rhamnosus LGG olevan maailman tutkituin maitohappobakteeri.

Valiolla uskomme LGG:n hyötyihin.

Valion ravitsemusasiantuntija Marika Laaksosen mukaan Valio uskoo LGG- bakteerin vielä saavan hyväksytyn terveysväitteen.

- Pyrimme edelleen täyttämään EFSAn kriteerit ja haemme hyväksyttyä terveysväitettä LGG:lle. Me Valiolla uskomme LGG:n hyötyihin ja niin uskoo myöskin tiedemaailma.

Gefiluksen terveellisyyttä mainostetaan LGG:llä ja D-vitamiinilla.
Gefiluksen terveellisyyttä mainostetaan tällä hetkellä LGG:n lisäksi varmuuden vuoksi myös D-vitamiinilla. Gefiluksen terveellisyyttä mainostetaan LGG:llä ja D-vitamiinilla. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen gefilus

Valion mukaan hyötyjä on, mutta niitä on vaikea todentaa:

- Terveysväitteiden kriteerit tähtäävät hyötyihin terveillä ihmisillä ja normaaleissa tilanteissa. Useimmat probioottien hyödyt, joka on tutkimuksilla todettu, ovat nimenomaan poikkeustilanteissa, sairastapauksissa, Laaksonen sanoo.

- Toisaalta Probioottien tiedetään vaikuttavan suoliston bakteerikannan kautta. Tuo bakteerikanta on hyvin yksilöllinen. Siksi on vaikea löytää yksiselitteistä mittaria, jota seurata ja jolla todentaa hyötyvaikutukset,

Aika usein kuluttajille esitetään pakkauksessa tieteellistä totuutta raflaavampi väite.

Helsingin yliopiston professori Marina Heinonen on EFSA:n asiantuntijaraadin jäsen. Heinosen mukaan tieteellinen tutkimustyö ja markkinoinnin sanoma eivät aina kohtaa.

- Terveysväitteelle pitää löytää tieteellinen todistusaineisto. Aika usein kuluttajille esitetään pakkauksessa tieteellistä totuutta raflaavampi väite.

Valio myös kertoo sivuillaan LGG maitohappobakteeristaan avoimesti ja seikkaperäisesti kuinka maitohappobakteeri tutkitusti vahvistaa vastuskykyä. Eviran mukaan tällaisia ei-hyväksyttyjä terveysväitteitä saa kertoa asiantuntijoille, mutta ei kuluttajille.

Mielikuvilla pelataan

Vaikka terveysväitettä ei jollekin tuotteelle saada, mielikuva siitä voidaan silti antaa.

Vuonna 2011 HK Scan lanseerasi Rypsiporsas-tuoteperheen. Kampanja oli iso ja siinä käytettiin terveys- ja ravitsemusväitteitä "Sydämelle parempi" ja "Vähemmän kovaa rasvaa".

Rypsiporsas-tuotemerkki vuonna 2011.
Rypsiporsas-tuotemerkki vuonna 2011. Rypsiporsas-tuotemerkki vuonna 2011. Kuva: Yle rypsiporsas

Terveysväitteitä valvova Evira ei vakuuttunut HK:n esittämistä terveys- ja ravitsemusväitteistä. Lopulta HK Scan poisti väitteet ja muutti Rypsiporsas-logon sydämenkin neliapilaksi.

Vaikka markkinointi siistiytyi, mielikuva terveellisyydestä oli jo kuukausien aikana ehditty iskostaa ihmisten mieleen.

Ruokia tuunataan sopimaan terveysväitteisiin

Terveysväitteiden muotoilu on aikamoista hiusten halkomista. Vaikka esimerkiksi maitohappobakteereista ei saa käyttää terveysväitteitä, niin monessa sitä sisältävässä ruuassa on edelleen hyvin samantapaisia terveysväitteitä kuin ennenkin. Niissä vedotaan vaikkapa elinvoimaan ja vastustuskykyyn.

Tuotetta on hieman tuunattu lisäämällä sinne ravintoaine, joka sopii tiettyyn terveysväitteeseen.

- Tuotetta on hieman tuunattu lisäämällä sinne ravintoaine, joka sopii tiettyyn terveysväitteeseen. Kuluttaja saattaa edelleen olla siinä uskossa, että alkuperäinen ainesosa on terveysvaikutteinen, Marina Heinonen sanoo.

Myös Valio teki nopeaa tuotekehitystä lisäämällä Gefilus-tuotteisiinsa vitamiineja, joille terveysväitteitä on hyväksytty.

Eviran valvontaiskussa valtaosa terveysväitteistä hyväksymättömiä

Viime keväänä Evira teki tehoiskun ja tarkasti 152 elintarvikkeen terveysväitteet. Valtaosasta löytyi huomauttamista. Hyväksymättömiä terveysväitteitä käytettiin yli puolessa tarkastetuista tuotteista. Lääkkeellisiä väitteitä käytettiin jopa yli neljäsosassa tuotteista.

- Kuluttajaa ei saa pelotella väitteiden kautta. Ei saa esimerkiksi väittää, että tuotteen nauttimatta jättämisellä olisi haitallisia vaikutuksia. Eviran ylitarkastaja Sari Sippola painottaa.

Tehoiskussa kävi ilmi, että ruokien terveysväitteet ovat selvästi maltillisempia kuin ravintolisien.

- Siellä käytetään edelleenkin suorastaan huijaavia terveysväitteitä. Annetaan ymmärtää, että asia on toisin kuin mitä tiede todistaa, Heinonen kertoo.

Myös Kuningaskuluttaja kävi kaupassa tutkimassa terveysväitteitä. Haaviin tarttui useita epämääräisiä terveysmerkintöjä.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.