Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Tien päällä pääkuva

Muusikot taittavat työnsä takia tuhansia kilometrejä matkaa, kaikki omalla tavallaan ja omilla rutiineillaan. Koti ja perhe jäävät taakse. Minkälaisia ajatuksia tien päällä oleminen herättää, muuttaako jatkuva matkaaminen persoonaa? Tarinansa kertovat Sami Yaffa, Pepe Willberg, Manna, Joose Keskitalo, Aili Ikonen, Matti Johannes Koivu ja Katri Ylander. Juttusarjan kuvat on filmille tallentanut Saara Salama.

Aili Ikonen: "Muista levätä ja syödä"

Aili Ikonen tien päällä
Aili Ikonen tien päällä Kuva: Saara Salama tien päällä

"Kokemus tien päällä olemisesta on vaihtunut vuosien varrella. Aikaisemmin, kun oli tehnyt vähemmän keikkaa, se oli jännittävä seikkailu. Pääsi kavereiden kanssa hengaamaan. Nykyään tekeminen on ammattimaistunut. Jazz-muusikot ovat ylipäänsä aika kurinalaista ja sisäsiistiä jengiä.

Keikkailussa se varsinainen eli musiikin esittäminen on varsin pienessä roolissa. Hyvä yhteishenki bändin kesken on todella tärkeää. Se on demokraattista hommaa, jokainen esimerkiksi ajaa autoa vuoron perään. On myös tärkeää, että voi antaa tilaa itselleen ja muille. Pitää olla luottamus siihen, että jos joku on vaikka väsynyt, niin on mahdollista olla omissa oloissaan. Pitkät keikkamatkat ovat toisaalta hyvää aikaa juoksevien asioiden hoitamiselle.

Sukulaiset varoittelivat, että älä sitten vaan ryhdy muusikoksi. Toisin kuitenkin kävi.

Välillä on ikävä kotiin. Miehenikin on keikkaileva muusikko. Se helpottaa, että molemmat tietävät, mistä siinä on kyse. Ei tarvitse selitellä työaikoja eikä työn luonnetta. Ammatin kuva onkin auennut tehdessä. Sukulaiset varoittelivat, että älä sitten vaan ryhdy muusikoksi. Toisin kuitenkin kävi.

Onhan tämä epävarmaa työtä. Koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu puolen vuoden päästä. Epävarmuutta täytyy oppia sietämään. Tässä ammatissa voi määritellä hyvin pitkälle omia aikataulujaan, viettää vaikka aamupäiviä kotona, jos siltä tuntuu. Vapaus on ihanaa.

Muusikon ammatti on välillä yllättävän raskas. On ensiarvoisen tärkeää, että uskoo omaan juttuunsa ja jaksaa tehdä töitä oman instrumenttinsa sekä visionsa suhteen. Kannattaa olla itselleen armollinen. Luottaa siihen, että oma tekeminen kantaa.

Pitää nukkua tarpeeksi ja syödä aina kun pystyy. Koskaan ei voi tietää, mitä takahuoneessa on tarjolla. Laulajalle alkoholin juominen ei toimi ollenkaan. Olen nykyään hyvin tarkka sen suhteen. Palautuminen on erilaista kuin kaksikymppisenä. Sen vinkin antaisinkin, että kannattaa ottaa sillai iisisti.

Tribute to Ella -yhtyeen kanssa ostamme keikkabussiin aina bändiarvan. Olemme vitsailleet, että jos saamme voiton, teemme seuraavan levyn Abbey Roadilla. Olisihan se ihan mahtavaa kiertää ympäri Eurooppaa. Yksi suurimmista haaveistani on kuitenkin päästä Japaniin keikalle. Siellä monet suomalaisista jazz-muusikoista nykyään esiintyy. Olen kuullut, että siellä tykätään pianisteista ja laulajista."

Toteutus: Saara Salama & Joonas Josefsson

Aili Ikonen Facebookissa

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Tien päällä