Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Pelaamisesta apu aivovammapotilaille?

Wii-pelikonsolilla pelataan viihdepeliä
Wii-pelikonsolilla pelataan viihdepeliä Kuva: Yle, Akuutti wii-pelikonsoli

Liiallinen pelaaminen voi olla haitallista, mutta aivovamma- ja mielenterveyskuntoutuksessa viihdepeleistä odotetaan uusia apuvälineitä kuntoutukseen. Turun yliopistossa on käynnissä monitieteellinen tutkimushanke, jossa selvitetään, miten viihdepelejä voitaisiin hyödyntää hoitomuotona. Eri laitteisiin on tarjolla paljon pelejä ja aikaisempien tutkimusten perusteella tiedetään, että koukuttavalla pelikokemuksella voi olla positiivisia vaikutuksia aivoissa. Nyt tavoitteena on kehittää tietyntyyppisten vammojen kuntoutukseen soveltuva peli, joka miellyttää pelaajia ja kannustaa jatkamaan. Esimerkiksi puolen tunnin pelaaminen muokkaa aivojen joustavuutta, joka aivovammoissa supistuu.

Kristoffer Ignatius haastattelukuvassa
Kristoffer Ignatius haastattelukuvassa Kuva: Yle, Akuutti kristoffer ignatius
Miksi meidän on niin vaikea hyväksyä erilaisuutta? Tätä Kristoffer Ignatius on pohtinut lapsuudestaan asti. Pienellä paikkakunnalla kiusaamiseen riitti tanssiharrastus tai liian hieno kaulahuivi. Vakava koulukiusaaminen osui fyysisesti ja ennen kaikkea henkisesti jättäen Kristofferiin syviä arpia. Peruskoulun jälkeen edessä oli muutto Helsinkiin, jossa oma elämä pääsi alkuun. Ensimmäiset askeleet olivat suorittamista. Elämä täyttyi opiskelusta ja työstä, eikä oman seksuaalisen identiteetin hyväksyminenkään ollut helppo prosessi. Täydellisen loppuunpalamisen jälkeen elämä oli laitettava jälleen uusiksi. Akuutti käy kysymässä, millä konsteilla Kristoffer on nyt löytänyt tasapainon elämäänsä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Omalääkärin vastaanotolla Risto Laitila ja Mikko Penttilä puolestaan selvittävät, miten iskiaskipua kannattaa hoitaa. Tarkastelun alla ovat myös suola ja jodi. Suolaa ei saisi syödä liikaa, mutta samalla elintärkeän jodin saanti vähenee. Miten löytyisi sopiva tasapaino?

Lähetyksessä päästään seuraamaan myös olkapäävammojen kuntouttamista: Oikeanlainen kuntoutus saattaa nimittäin olla jopa leikkausta parempi vaihtoehto olkapäävammojen hoidossa. Entä millainen vaiva mahtaa olla kuulohermokasvain ja miten pimeä talvi vaikuttaa sen oireisiin?

Ohjelman juontaa Anu-Maija Kärjä.

Lisää ohjelmasta

Raili Harakka ulkoilemassa.
Raili Harakka ulkoilemassa. Kuva: Yle, Akuutti raili harakka
Mauri Mäkelä kuntosalilla.
Mauri Mäkelä kuntosalilla. Kuva: Yle, Akuutti mauri mäkelä
Wii-pelikonsolilla pelataan viihdepeliä
Wii-pelikonsolilla pelataan viihdepeliä Kuva: Yle, Akuutti wii-pelikonsoli
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit