Hyppää pääsisältöön

Euroviisujen salattu historia

Euroviisujen salattu historia.
Viisuja ja politiikkaa: Ruslana vei euroviisuvoiton Ukrainaan vuonna 2004. Euroviisujen salattu historia. Kuva: Yle Kuvapalvelu ruslana

Uuden Euroopan synty paljetti paljetilta! Kylmä sota, nollakerho, äänten ostelu, politiikka ja pöhköys eli Euroviisujen värikäs historia kaksiosaisessa tv-dokumentissa.

Euroviisujen salattu historia (The Secret History of Eurovision, Australia 2011) on hauska ja paljastava tv-dokumentti maailman suosituimman musiikkishow'n jännittävästä historiasta. Se punoo yhteen Euroopan poliittisen historian ja kulttuurihistorian säikeitä: hienoa ja pöhköä musiikkia, järkyttäviä esiintymisasuja, nollakerhon tunnelmia, äänien ostelua sotilasdiktatuureissa, Intervision itäisiä kisoja, seksuaalipolitiikkaa, rautaesiripun raottumista ja lopulta sortumista – uuden Euroopan syntyä "paljetti paljetilta". Dokumenttia on kuvattu myös Suomessa, josta mukana ovat muun muassa Marion Rung ja Kojo.

Kaksiosaisen tv-dokumentin ensimmäinen osa "Itä vastaan länsi" käsittelee Euroviisujen alkuvaiheita, sodan raunioittaman Euroopan identiteetin ja Berliin muurin rakentamista sekä kylmän sodan vaikutusta iskelmäkilpailuihin. Euroviisut heijastelivat maanosan tapahtumia, mutta eivät suoraan: hullun kapinavuoden 1968 Euroviisuissa vastakkain olivat Francon sotilasdiktatuuri ja puhtoinen Cliff Richard.

Euroviisujen salattu historia.
Mr. Lordi. Euroviisujen salattu historia. euroviisujen salattu historia
Toisen osan alaotsikko on "Uusi Eurooppa": Itä-Eurooppa tuli Euroviisuihin ryminällä. Ensin kisoissa repesi rautaesirippu, sitten murtuivat Euroopan maantieteelliset rajat. Euroopassa sodittiin, ja Bosnian edustajat saapuivat piiritetystä Sarajevosta henkensä uhalla vuoden 1993 viisukisaan Irlantiin.

Myös Euroviisuissa kohistiin: Irlanti voitti voittamistaan, siirryttiin puhelinäänestysten aikakauteen ja viisut tulivat kaapista. Jaksossa on tietysti mukana myös Lordin voitto Ateenassa vuonna 2006. Helsingin kauppatorin voitonjuhlakin on päässyt mukaan.

Euroviisujen salattu historia. Kuvassa Lys Assia.
Lys Assia. Euroviisujen salattu historia. Kuvassa Lys Assia. lys assia
Dokumentissa haastatellaan niin kaikkien aikojen ensimmäistä (1956) euroviisuvoittajaa Lys Assiaa kuin kaksinkertaista euroviisuedustajaa ja itäiset Intervision laulukilpailut vuonna 1980 voittanutta Marion Rungia. Viisujen nollakerholaisista haastateltavana on vuonna 1982 Pommiin nukkunut Kojo. "Minusta tuntuu yhä että myin maani", Kojo sanoo.

Runsasta ja herkullista arkistomateriaalia sisältävän dokumentin kehyskertomuksena ovat Oslon Euroviisut 2010. Muita haastateltavia ovat muun muassa euroviisuvoittajat Dana, Johnny Logan, Nicole, Ruslana, Mr. Lordi ja Lena, Viron ex-pääministeri Mart Laar, poliittisen historian tutkija Katalin Miklossy Helsingin yliopistosta ja The Guardianin musiikkikriitikko Alex Petridis.

Euroviisujen salattu historia. Kuvassa Kojo.
Kojo muistaa nollat. Euroviisujen salattu historia. Kuvassa Kojo. kojo
Useassa Euroopan maassa kuvatun tv-dokumentin ovat tehneet australialaiset, jotka ovat tunnetusti euroviisuhullua kansaa.

Dokumentin maailmanensi-ilta oli vappuaattona 2011 toisessa euroviisumanian vaivaamassa maassa: Suomessa ja Teemalla!


Euroviisujen salattu historia Teemalla sunnuntaisin 1.2. klo 21.00 ja 8.2. klo 21.35. Pikauusinnat perjantain myöhäisilloissa 6.2. ja 13.2. illan elokuvan jälkeen.

 • Euroviisujen salattu historia 1–2 (The Secret History of Eurovision 1–2), Australia 2011. Kaksiosainen tv-dokumentti, ohjaus Stephen Oliver.

Euroviisujen salattu historia on katsottavissa Areenassa:

Ohjelman kansainvälinen traileri:

Lisää ohjelmasta

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema