Hyppää pääsisältöön

Kandit: Miska Laakso - sanavalmis muusikko

Kandit 2014, Miska Laakso.
Kandit 2014, Miska Laakso. miska laakso

Miska Laakso
Ikä: 27 v
Kotoisin: Tampere
Harrastukset: On opiskellut musiikkia ja myös harrastaa sitä.
Miksi lääkikseen: Päähänpisto. Haki pari kertaa ja vastoinkäymisten myötä into vain kasvoi lisää.
Kandikesä: Rauhaniemen sairaala, Tampere

Mikä oli kesän aikana hetki, joka jäi erityisesti mieleen?

– Kesän alku ja ensimmäinen päivä jäi mieleen. Vähän jännitti, ja paikat ja tavat olivat uusia. Kaikki ihmiset olivat kuitenkin tosi ystävällisiä ja mukavia, ja työt pääsivät hyvin alkamaan

Mikä oli parasta kandikesässä?

– Parasta oli se että sai laittaa oppimansa käytäntöön. Ja kun työpäivä oli ohi, niin loppupäivä oli vapaata! Se oli hienoa kun huomasi, että omat toimet lääkärinä auttoivat potilasta.

Mikä tuntui työssä vaikeimmalta?

Vanheneva ihminen kulkee kohti kuolemaa, ja vaikka tietä voikin helpottaa, ei määränpää siitä muuksi muutu.

– Se, kun kaikki ei mene niin hyvin kun toivoisi… Vanheneva ihminen kulkee kohti kuolemaa, ja vaikka tietä voikin helpottaa, ei määränpää siitä muuksi muutu.
Monesti potilaan ja omaisten kanssa tuli käytyä toki tarpeellisia mutta myös vaikeita keskusteluita siitä mitä on järkevää ja hyödyllistä tehdä. Jälkikäteen keskustelu usein jatkui vielä oman pään sisällä; sitä mietti, olisiko jotain voinut tehdä toisin.

Kuinka haluat kehittyä työssäsi?

– Haluan kehittää ammattitaitoani; tietoja ja taitoja siitä, mitä mistäkin asiasta tiedetään. Toki myös näiden siirtäminen käytäntöön on tärkeää. Sen edellytys on kuitenkin jatkuvasti määrältään kasvavan tieteellisen tiedon hallinta.

Mikä yllätti kandikesässä?

– Minut yllätti, miten motivoitunutta henkilökuntaa töissä oli. Vanhusten hyvinvointia pidettiin tärkeänä ja sen vuoksi tehtiin konkreettisesti paljon. Ja mukavan paljon vaikutti myös vanhuksien elämään sisältöä ja iloa mahtuvan, vaikka asuukin laitoksessa.

Tuliko hetkiä, jolloin kyseenalaistit uravalintasi?

– Kesään mahtui hyviä ja huonoja hetkiä. Ja varmasti niitä on jatkossakin. Mutta uravalintaa ei tullut kyseenalaistettua. On tässä sen verran pitkään jo tätä tietä tultu, että tuskin tulee takaisin käännyttyä.

Tietysti aina voi jossitella, mutta eiköhän huonot puolet löydy alalta kuin alalta! Lääkärinä on kuitenkin mahdollisuus erikoistua vaikka kuinka moneen eri hommaan eli eiköhän sieltä kaikille "se oikea" löydy.

Onko erikoistumisalasi jo selvillä? Vaikuttiko kandikesä sen valintaan?

– Ei ole mitään selviä suunnitelmia. Kirurgia on pitkään pyörinyt mielessä. Tosin nyt kesän jälkeen ei geriatriakaan mahdottomalta vaikuta.

Millaisia ominaisuuksia hyvältä lääkäriltä vaaditaan?

– Lääkärin pitää olla lääketieteen asiantuntija ja toiminnan pitää perustua tutkittuun tietoon. Toisaalta käytännössä tiedon soveltaminen tuo mukanaan lisähaasteita. Asioista sovitaan potilaan kanssa ja jokainen hoitotoimi vaatii potilaan suostumuksen. Täytyy siis osata kuunnella, keskustella ja selittää. Lisäksi työ on vaativaa ja aiheet vakavia. Täytyy siis myös osata nollata – ja muistaa että työ ei ole kaikki vaan elämässä on muutakin. Lentokoneessakin happinaamari laitetaan ensin omille kasvoille. Eli täytyy pitää itsestään huolta että jaksaa auttaa muita!

Millaisia terveisiä lähetät lääkärin ammatista haaveileville?

– Tervetuloa! Kyseessä on hieno ammatti! Työtä joutuu tekemään, mutta kyllä se palkitseekin! Ja ei kannata lannistua pääsykokeen vuoksi, itsekin pääsin vasta kolmannella yrittämällä.

Lähtisitkö tv-ohjelmaan mukaan uudelleen?

Oli hyvä kokemus ja lähtisin uudestaan mukaan. Mielestäni on hyvä asia kaiken toiminnan suhteen, että se on avointa. Ja eipä sairaalamaailmassa tietääkseni salattavaa ole. Tietysti täysin sisälle tähän maailmaan on vaikea maallikon päästä ja väärinkäsityksiä sattuu. Kyllähän itsekin vasta ensiaskeleita otan, vaikka opintoja on takana jo kuusi vuotta. Toivottavasti ohjelma pystyy kuitenkin avaamaan asiaa kaikille ja tulevaisuudessa yhteistyö potilaan ja lääkärin välillä on entistä tehokkaampaa!

Miskan sanomaa

Kandit 2014: Miska
Kandit 2014: Miska miska

”Mä haluaisin ajatella, että lääkäri-Miska ja siviili-Miska on ihan sama tyyppi. Jos kuvittelee, että lääkärintakin laittamalla jotenkin nostaa itsensä eri rooliin, niin sitten ottaa helposti sellasen epätasa-arvoisen suhteen siihen potilaaseenkin. Lääkäri on ehkä lääketieteen asiantuntija, potilas on oman elämänsä asiantuntija” Jakso 1.
Kandit 2014: Miska
Kandit 2014: Miska miska

”Aina kun menee tapaamaan uutta potilasta niin tavallaan jännittää. Se on tavallaan kuin alkaisi lukea uutta kirjaa. Alkuun ei kauheasti käryä siitä, missä mennään, ja sit kun siihen pääsee syvemmälle, se alkaa hahmottua enemmän, et mistä vois olla kyse.” Jakso 1.

”Nyt on semmoinen 11 ja puoli tuntia takana tänään työntekoa, että kyllähän sitä ihmiset päivystää parikin vuorokautta joskus putkeen ja siitä ihan hengissä selvitään.” Jakso 2.

Kandit 2014: Miska
Kandit 2014: Miska miska

”Sehän on nyt tuore asia se, että se syöpä löytyi sieltä jalasta. Onko asia pyörinyt mielessä?” Jakso 3.

Miska vapaalla

Kandit 2014: Miska
Kandit 2014: Miska miska
Kommentit

Kandit

  • Testaa, onko sinusta eläinlääkäriksi!

    Tee leikkimielinen testi, millainen eläinlääkäri olisit!

    Oletko aina rakastanut eläimiä ja hoivannut niitä mielelläsi? Tee leikkimielinen testi ja selvitä, piileekö sisälläsi salainen eläinlääkäri, joka vain odottaa vapauttamista!