Hyppää pääsisältöön

Kapellimestari Stasevska pelkää Ukrainan talvea

Elämän tärkeimmät asiat sanotaan hiljaisella äänellä kynttilänvalossa. Vanha viisaus toteutuu kapellimestari Dalia Stasevskan kotimökissä Tuusulassa, jossa puheena on Ukrainan sota. Stasevskalle arki peltojen keskellä ilman juoksevaa vettä ja sähköä on vastapainoa suurkaupunkien konserttisaleille ja hotellihuoneille.

”Vuosi 2015 näyttää Ukrainassa pelottavalta, tosi pelottavalta”, Stasevska sanoo. ”Kukaan ei tiedä, minkälaisiin mittasuhteisiin tilanne laajenee.” Stasevskalla on isän puolelta ukrainalaiset sukujuuret, ja hän tietää että talvi Donetskin ja Luhanskin alueilla voi olla ankara. Siksi pihalla odottaa röykkiö vaatesäkkejä, jotka ovat kohta lähdössä ukrainalaispakolaisille. ”Ihmiset ovat joutuneet lähtemään kodeistaan nopeasti.”

Stasevskan mielestä konfliktitilanteet ovat hankalia, sillä ihmisten käsitys oikeasta ja väärästä on niin laaja. Siksi hän ei väsy muistuttamaan, että kenelläkään ei ole oikeutta tulla ja viedä toisen omaa. Lisäksi kaikkien pitäisi aina puolustaa heikompia. ”Joka päivä pitäisi toimia sillä tavalla.”

Stasevskan alkuvuoden suurtyönä on johtaa Kansallisoopperassa Leoš Janáčekin oopperan Ovela kettu esitykset. Teoksen perusaineksena on kahlitun ihmisen ja vapaan luonnon välinen suhde – jännite joka kiehtoo myös Stasevskaa hänen omassa arjessaan.

Oopperan viimeisessä näytöksessä kettu kuolee salametsästäjän luotiin. ”Se on elämää, että jotkut on saalistajia ja jotkut saalistettavia.”

Entä jos sotia perustellaan sillä, että ne kuuluvat ihmisluontoon? ”Sotiminen on ihmisyyden ja maailman suuri tragedia”, Stasevska vastaa. ”Joku viisas nainen sanoi kerran, että jotta voi tulla hyvää, niin pitää joskus tulla todella paljon pahaa. Että ihmiset havahtuisivat.”

Teksti: Janne Koskinen

Katso, minkä viestin Dalia Stasevska haluaa välittää maailman johtajille:

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri