Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Tien päällä pääkuva

Muusikot taittavat työnsä takia tuhansia kilometrejä matkaa, kaikki omalla tavallaan ja omilla rutiineillaan. Koti ja perhe jäävät taakse. Minkälaisia ajatuksia tien päällä oleminen herättää, muuttaako jatkuva matkaaminen persoonaa? Tarinansa kertovat Sami Yaffa, Pepe Willberg, Manna, Joose Keskitalo, Aili Ikonen, Matti Johannes Koivu ja Katri Ylander. Juttusarjan kuvat on filmille tallentanut Saara Salama.

Katri Ylander: "Luvatonta vastuun pakoilua"

Katri Ylander tien päällä
Katri Ylander tien päällä Kuva: Saara Salama katri ylander

"Kun on tien päällä, ei tarvitse tietää, mihin sä kuulut. Olet matkalla jonnekin. Siihen liittyy tietty irrallisuus, josta tykkään paljon. Tien päällä oleminen on luvatonta vastuun pakoilua.

Ollessani lapsi, kiersimme usein asuntovaunulla Suomea. Viikonloppuisin isän päästyä töistä hyppäsimme asuntovaunuun ja lähdimme matkalle. Siitä varmaan johtuu se, että keikkailu ei ole koskaan tuntunut mitenkään ahdistavalta.

Keikkailen nykyään paljon yhdessä avomieheni kanssa. Keikalle lähtö tapahtuu aina pienessä hermostuneisuuden tilassa. Kaikki asiat lähtöön liittyen tehdään viimeisen puolen tunnin aikana. Tämän stressireaktion tarvitsee aina joka kerta, kun lähtee tien päälle. Kiire on siis meidän rutiinimme. Ennen keikkaa huomaan kaipaavani hetkeä, jolloin ei tarvitse tehdä mitään. Nautin hiljaisuudesta. Hyvin usein hiljentyminen kuitenkin jää, koska aikataulut ovat niin tiiviit.

Kaikki asiat lähtöön liittyen tehdään viimeisen puolen tunnin aikana. Kiire on siis rutiinimme.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun osallistuin Idolsiin. En hirveästi muista ensimmäisestä keikkavuodesta mitään, sillä vauhti oli niin hurjaa ja elämä muuttui niin nopeasti. Ne olivat ylipäänsä ensimmäisiä kertoja, kun esiinnyin ihmisten edessä.

Nyt kokemusta on tullut, mutta on mielenkiintoista, että jännittäminen ei ole kadonnut mihinkään. Se on edelleenkin yhtä vahvasti mukana. Olen kuitenkin oppinut elämään sen kanssa. Enää en hätäänny jännityksestä.

Sellaiset keikat jäävät mieleen, joissa on saanut lopulta yleisön puolelleen, ja esiintyjän ja yleisön välinen raja-aita katoaa. Katsekontakti, joka mulle oli alussa todella vaikeaa, on erittäin tärkeää.
Olen huomannut, kuinka paljon suorasta kontaktista saa voimaa. Sitä on niin helposti kriittinen itseään kohtaan. Jos liiallisesta itsekriittisyydestä pystyy päästämään irti, asiat onnistuvat paremmin.

Tällä hetkellä elän musiikissa vaihetta, jossa etsin ja kerään uusia aiheita. Tulevaisuudessa haluaisin kokeilla jotain uutta. Haaveilen country-levyn tekemisestä. Sen kaltaisen musiikin kanssa olisi mielenkiintoista kiertää Suomea."

Katri Ylander & Yksinäinen Yhtye Facebookissa

Toteutus: Saara Salama & Joonas Josefsson

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Tien päällä