Hyppää pääsisältöön

Kesäkeiton syvin olemus: Santeri Vuosaran resepti Porkkana 2.0

Porkkanoita
Porkkanoita Porkkanoita Kuva: Wikimedia / Jeremy Keith from Brighton & Hove, United Kingdom porkkanoita

Kesäkeiton syvin olemus -ohjelmasarja tarjoaa Santeri Vuosaran ohjeet: Porkkanakakkua ja porkkanoita tyrnisiirapissa sekä kuusenkerkkäkinuskia.

Porkkanakakkua ja porkkanoita tyrnisiirapissa sekä kuusenkerkkäkinuskia

Santeri Vuosara kokkaa
Santeri Vuosara Santeri Vuosara kokkaa Kuva: Yle / Kaisa Pulakka santeri vuosara

porkkanakakku:

100 g huoneenlämpöistä voita
2,5 dl sokeria
4 rkl siirappia
4 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
2 dl porkkanaraastetta
1 tl kanelijauhetta
2 tl vaniljasokeria
4 munaa
3 dl täysmaitoa

voita ja korppujauhoja vuoan voiteluun
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää sekoittaen joukkoon siirappi ja sitten kuivat ainekset. Riko kanamunat maitoon, lisää munamaito taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina voideltuun (n. 20 cm) kakkuvuokaan ja paista 160 asteessa 45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä.

Porkkana ja porkkanakakku lautasella
Porkkana ja porkkanakakku lautasella Kuva: Yle / Kaisa Pulakka antero vuosara

tyrniporkkanat:

pieniä porkkanoita
tyrnitäysmehua
ruskeaa sokeria
vettä

Keitä ensin siirappi: Mittää kattilaan tyrnimehua, sokeria ja vettä yhtä paljon kutakin. Siirappia tulisi olla sen verran, että porkkanat peittyvät siihen kokonaan. Kuumenna kattila ja keittele kymmenisen minuuttia kunnes rakenne on siirappimainen. Lisää sitten porkkanat ja keitä niiden koosta riippuen pehmeiksi, 5-10 minuuttia. Jätä porkkanat jäähtymään ja marinoitumaan siirappiin ainakin tunniksi, mieluusti vaikka seuraavaan päivään.

kuusenkerkkäkinuski:

1,5 dl kuusenkerkkäsiirappia
1,5 dl kermaa

Keitä aineksia kattilassa viitisen minuuttia ja anna jäähtyä.

tarjoiluun:
rouhittuja manteleita
ranskankermaa

Asettele porkkanakakun paloista, tyrniporkkanoista ja kuusenkerkkäsiirapista kauniit annokset. Koristele ne rouhituilla manteleilla ja mahdollisuuksien mukaan pienillä porkkanan lehdillä. Viimeistele annos vielä pienellä lusikallisella ranskankermaa.

Santeri Vuosaran blogi

Kaisa Pulakka: Kesäkeiton syvin olemus: Porkkana – sopii natsien ja paholaisten torjuntaan?

Women Stacking Carrots, Louis-Pierre-Théophile Dubois de Nehaut (Belgian, 1799–1872)
Women Stacking Carrots, Louis-Pierre-Théophile Dubois de Nehaut (Belgian, 1799–1872) Women Stacking Carrots, Louis-Pierre-Théophile Dubois de Nehaut (Belgian, 1799–1872) Kuva: The Metropolitan Museum of Art: The Collection Online louis-pierre-théophile dubois de nehaut
Kommentit
 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

  Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

  Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

  Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

  Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

 • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

  Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

 • Alexandran kasvisopas

  Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

  Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.