Kesäkeiton syvin olemus -ohjelmasarja tarjoaa Santeri Vuosaran ohjeet: Porkkanakakkua ja porkkanoita tyrnisiirapissa sekä kuusenkerkkäkinuskia.
Porkkanakakkua ja porkkanoita tyrnisiirapissa sekä kuusenkerkkäkinuskia
porkkanakakku:
100 g huoneenlämpöistä voita
2,5 dl sokeria
4 rkl siirappia
4 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
2 dl porkkanaraastetta
1 tl kanelijauhetta
2 tl vaniljasokeria
4 munaa
3 dl täysmaitoa
voita ja korppujauhoja vuoan voiteluun
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää sekoittaen joukkoon siirappi ja sitten kuivat ainekset. Riko kanamunat maitoon, lisää munamaito taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina voideltuun (n. 20 cm) kakkuvuokaan ja paista 160 asteessa 45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä.
tyrniporkkanat:
pieniä porkkanoita
tyrnitäysmehua
ruskeaa sokeria
vettä
Keitä ensin siirappi: Mittää kattilaan tyrnimehua, sokeria ja vettä yhtä paljon kutakin. Siirappia tulisi olla sen verran, että porkkanat peittyvät siihen kokonaan. Kuumenna kattila ja keittele kymmenisen minuuttia kunnes rakenne on siirappimainen. Lisää sitten porkkanat ja keitä niiden koosta riippuen pehmeiksi, 5-10 minuuttia. Jätä porkkanat jäähtymään ja marinoitumaan siirappiin ainakin tunniksi, mieluusti vaikka seuraavaan päivään.
kuusenkerkkäkinuski:
1,5 dl kuusenkerkkäsiirappia
1,5 dl kermaa
Keitä aineksia kattilassa viitisen minuuttia ja anna jäähtyä.
tarjoiluun:
rouhittuja manteleita
ranskankermaa
Asettele porkkanakakun paloista, tyrniporkkanoista ja kuusenkerkkäsiirapista kauniit annokset. Koristele ne rouhituilla manteleilla ja mahdollisuuksien mukaan pienillä porkkanan lehdillä. Viimeistele annos vielä pienellä lusikallisella ranskankermaa.
Kaisa Pulakka: Kesäkeiton syvin olemus: Porkkana – sopii natsien ja paholaisten torjuntaan?