Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Tien päällä pääkuva

Muusikot taittavat työnsä takia tuhansia kilometrejä matkaa, kaikki omalla tavallaan ja omilla rutiineillaan. Koti ja perhe jäävät taakse. Minkälaisia ajatuksia tien päällä oleminen herättää, muuttaako jatkuva matkaaminen persoonaa? Tarinansa kertovat Sami Yaffa, Pepe Willberg, Manna, Joose Keskitalo, Aili Ikonen, Matti Johannes Koivu ja Katri Ylander. Juttusarjan kuvat on filmille tallentanut Saara Salama.

Martti Servo: "Älypuhelimet ovat keikkailevan ihmisen syöpä"

Martti Servo tien päällä
Martti Servo tien päällä Kuva: saara salama tien päällä

"Tien päällä oleminen merkitsee minulle elantoa, mutta myös suurenmoista havaintoa siitä, miten monipaikkainen maailma Suomi on. Tämä on hieno maa kiertävälle muusikolle. Suomessa on selkeästi toisistaan poikkeavia maakuntia. Ammattina tämä on mielenkiintoinen. Jos saa nautintoa soittamisesta ja esiintymisestä, tämä on aivan mahtava työ. Sillä pääse jo mielestäni pitkälle.

Olen keikkailut vuodesta 1998 ja voin todeta, että keikkajärjestelyt toimivat koko ajan paremmin ja paremmin. Työn kautta pääsee käymään mitä erilaisimmissa keikkapaikoissa. Napanderia kysytään kaikenlaisiin tilaisuuksiin esiintymään, lähtien tietokirjamessuista aina sikajuhliin. On hienoa, kun on ohjelmatoimiston tapainen taho, joka määrää, minne seuraavaksi mennään.

Edelleenkin suomalaisten muusikoiden suhtautuminen alkoholiin on huono. Viinan kanssa ei pidä läträtä. Jäljet, jotka siitä syntyvät, ovat kaikkien nähtävissä.

Keikalle valmistautuminen on karu ja yksinkertainen toimenpide. Ennen keikalle lähtöä katson, että puku on kunnossa ja paita on puhdas. Sen jälkeen tarkistan selviytymislaukkuni sisällön. Siellä on oltava sisällä harja ja kansio biisilistoja varten, sillä meikäläisen hommaa on biisilistan teko. Kun on virkeä ja hyvällä mielellä, keikoille lähteminen on mahtavaa. Silloin pystyy jakamaan hyvää mieltä enemmän myös muille. Lisäksi taiteilijavaihde kannattaa jättää vaihdelaatikosta pois, kun lähtee tien päälle.

Olen road trip -mies. Minulle ei ole minkäänlainen ongelma istua autossa. Siinä on kuitenkin tapahtunut kulttuurin muutos. Ennen keikkamatkalla seurusteltiin toisten kanssa huomattavasti enemmän, vaikkapa korttia pelaten ja samalla vitsihuumori lensi. Nykyään älypuhelimet ärsyttävät suuresti. Ne ovat keikkailevan ihmisen syöpä. Yllättävän paljon aikaa menee kämmenten tuijottamiseen.

Juhliva kansa on asiallisempaa kuin aiemmin. Keskimääräisesti keikkapaikoilla alkoholin käyttö yleisön keskuudessa on vähentynyt. Tuntuu, että uudet sukupolvet saattavat olla tässä mielessä fiksumpia kuin edelliset sukupolvet. Keikkailevalle muusikollekaan alkoholi ei sovi. Varsinkin ikääntyminen aiheuttaa sen, että keikan jälkeistä juhlimista ei oikein enää jaksa. Sama pätee myös yötä vasten kotiin ajamiseen. Edelleenkin suomalaisten muusikoiden suhtautuminen alkoholiin on huono. Viinan kanssa ei pidä läträtä. Jäljet, jotka siitä syntyvät, ovat kaikkien nähtävissä.

Martti Servo & Napander etenee vuoden periodeissa. Keikkatauoilla emme mielellämme ole toistemme kanssa niin paljon tekemisissä, mutta välillä pitää olla soittokavereihin yhteydessä. Syyskuussa pidämme aina palaverin ja pohdimme, miten toimintaa jatketaan. Me emme kuitenkaan muuta tekemistämme, vaan tekemisemme muuttaa maailmaa. Sanotaan, että jos aikoo olla hyvä jossain, asiaa pitää toistaa ainakin toistatuhatta kertaa. Tähtäimessämme on yhä jenkkien sinkkulistan paalupaikka."

Toteutus: Saara Salama & Joonas Josefsson

Martti Servo & Napander Facebookissa

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Tien päällä