Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Tien päällä pääkuva

Muusikot taittavat työnsä takia tuhansia kilometrejä matkaa, kaikki omalla tavallaan ja omilla rutiineillaan. Koti ja perhe jäävät taakse. Minkälaisia ajatuksia tien päällä oleminen herättää, muuttaako jatkuva matkaaminen persoonaa? Tarinansa kertovat Sami Yaffa, Pepe Willberg, Manna, Joose Keskitalo, Aili Ikonen, Matti Johannes Koivu ja Katri Ylander. Juttusarjan kuvat on filmille tallentanut Saara Salama.

Matti Johannes Koivu: "Muusikko on paljon yksin"

Matti Johannes Koivu tien päällä
Matti Johannes Koivu tien päällä Kuva: Saara Salama matti johannes koivu

"Monet ihmiset ovat ammatissaan paljon yksin. Muusikkona olemiseen se pätee hyvin. Olen todella usein itsekseni. Pidän siitä, kun on loputtomasti aikaa miettiä asioita, ja saan rauhassa vajota omiin ajatuksiini. Minulle yksinäisyys tiivistyy tähän kellariin, jossa nyt teemme tätä haastattelua. Kun täällä tekee, kirjoittaa ja viilaa kappaleita, se on erittäin yksinäistä. Ulkopuolisuus puskee läpi.

Teen runsaasti soolokeikkoja. Niiden tunnelma on eksponentiaalinen kellarissa istumiseen. Tunne on kuin olisi kaukana kaikesta, varsinkin jos on vieraalla paikkakunnalla. Kuljen julkisilla kaupungista toiseen. Kun saavun keikkapaikalle, tapaan ensimmäiseksi ravintoloitsijan tai keikkajärjestäjän. Useimmiten he ovat yksi ja sama henkilö. Toivon, että pystyn täyttämään hänen odotuksensa. Haluan palvella häntä mahdollisimman hyvin, sillä hän on sen illan työnjohtajani.

Ostin juuri uuden pikkutakin. Minulla on ollut sama pikkutakki keikoilla 16 vuotta.

Sen sijaan bändin kanssa keikkailu on täysin erilaista. Ryhmätilanne synnyttää sellaisen tunteen, että olemme vapautetut kaikesta. Se tunne on todella ihana. Vähän sama kuin lähtisi hyvän ystävän kanssa mökille. Se on kuitenkin tila, josta haluaa pois. Ollessani tien päällä olen oikeasti pois jostain toisesta paikasta. Kun pääsen takaisin kotiin lasten luokse, se on mahtavaa.

Ostin juuri uuden pikkutakin. Minulla on ollut sama pikkutakki keikoilla 16 vuotta. Takin vaihtaminen tuntuu haastavalta, koska olen koko urani soittanut yhdellä pikkutakilla. Instrumenttiin on tullut myös läheinen suhde, koska olen soittanut samalla kitaralla kaikki keikkani.

Tekemiseni on aina ollut pientä johtuen siitä, että en ole edes osannut kuvitella mitään suurempaa. Minulle on olennaista, että musiikki menee lähelle ihmisiä. Onnistuneella keikalla laulut tulevat tärkeäksi juuri sillä tietyllä hetkellä. Tulee sellainen olo, että saan sanottua asiani paikalla oleville ihmisille. Toivon, että pienen musiikin tekeminen isolla sydämellä jatkuu vielä pitkään. Musiikki ponnistaa ja syntyy muista ihmisistä, rakkaudesta, välittämisestä. Tämä pätee kaikkiin luoviin prosesseihin. Sirkka Turkan sanoin: 'Taide on elämän sivutuote'."

Toteutus: Saara Salama & Joonas Josefsson

Matti Johannes Koivun uusi albumi Kauneimmat meistä ilmestyy 23.1.2015.
Matti Johannes Koivu Facebookissa

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Tien päällä