Hyppää pääsisältöön

Me ihmettelemme, me etsimme vastauksia - Avaruusromua 18.1.2015

taiteilijan näkemys avaruuden mustasta aukosta
taiteilijan näkemys avaruuden mustasta aukosta Kuva: Wikimedia / Creative Commons musta aukko

”Jokainen meistä on olemassa vain lyhyen hetken, ja sinä aikana ehdimme tutkia vain pientä osaa koko maailmankaikkeudesta. Ihminen on kuitenkin kummallinen olento. Me ihmettelemme, me etsimme vastauksia.” Näin pohtii fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking kirjassa Suuri suunnitelma.

Hän sanoo että tässä valtaisan suuressa, vuoroin lempeässä, vuoroin julmassa maailmassa asuvat ihmiset ovat tähynneet yllään kaartuvalle taivaalle ja esittäneet monenlaisia kysymyksiä: Miten voimme ymmärtää maailmaa, josta olemme itsemme löytäneet? Miten maailmankaikkeus toimii? Mikä on todellisuuden luonne? Mistä tämä kaikki on lähtöisin?

"Jotta voisimme ymmärtää maailmankaikkeutta kaikkein syvimmällä tasolla, ei riitä, että tiedämme miten maailmankaikkeus käyttäytyy. Meidän on tiedettävä myös miksi", pohtii Stephen Hawking, Leonard Mlodinovin kanssa tekemässään, vuonna 2011 ilmestyneessä, Markus Hotakaisen suomentamassa kirjassa Suuri Suunnitelma, The Grand Design.

Stephen Hawking on monessakin suhteessa huomionarvoinen hahmo, maailmakuulu tiedemies ja suosittu tietokirjailija. Hän on myös maailman tunnetuin ALS-potilas, liikunta- ja puhekyvytön professori, joka viestii pyörätuoliinsa liitetyllä puhesyntesoijalla.

Hawking on erikoistapaus monessakin suhteessa, hän on eräs maailman arvostetuimmista tiedemiehistä. Hän oli 30 vuoden ajan Cambridgen yliopiston matematiikan professorina, hänen kirjaansa Ajan lyhyt historia on myyty yli 10 miljoonaa kappaletta ja se on käännetty yli 35:lle kielelle.

Hän sairastui ALS-tautiin vuonna 1963, vain 21-vuotiaana ja on siis elänyt tämän liikehermoja rappeuttavan taudin kanssa jo yli 50 vuotta. Kun tauti todettiin vuonna 1963, hänelle ennustettiin elinaikaa korkeintaan kaksi vuotta.

Stephen Hawking John Oliverin vieraana Last Week Tonight'in uudessa "People Who Think Good" -sarjassa:

”Miksi on olemassa jotain sen sijaan ettei olisi olemassa mitään?", kysyy Stephen Hawking ja jatkaa kysymyksiä: Miksi me olemme olemassa? Miksi luonnonlait ovat sellaisia kuin ovat eivätkä toisenlaisia?

Stephen Hawkingin kuuluisin kirja, omana aikanaan jopa sensaatiomainen Ajan lyhyt historia, A Brief History of Time, ilmestyi vuonna 1988, ja sen jälkeen fysiikan ja kosmologian tutkimuksessa on tapahtunut paljon. Meidän tietomme maailmankaikkeudesta on lisääntynyt, mutta samalla on tullut esiin uusia arvoituksia.

Avaruusromua 18.1.2015 - OHJELMAN MUSIIKKI:
JÓHANN JÓHANNSSON: Cambridge, 1963 / Cavendish Lab / The Stairs / The Origins of Time / The Spelling Board / A Game of Croquet / A Brief History of Time / London, 1988 / Daisy, Daisy (The Theory of Everything, elokuvamusiikkia samannimisestä elokuvasta)
VÄÄRISTYMÄ: Gravitaatioaalto (Happo EP #4)
RESIDUAL: Minky Star - Joe Thalia Edit (RE:Residual)
BRYN HARRISON / PHILIP THOMAS: Vessels - osa - (Vessels)
CELER: Zigzag -osa - (Zigzag)
STEVE ROACH & JORGE REYES: Temple of Dust (The Ancestor Circle)

James Marshin ohjaama elämäkerrallinen draamaelokuva The Theory of Everything kertoo Stephen Hawkingin nuoruudesta ja opiskeluajoista. The Official Trailer for The Theory of Everything:

Ja toinen versio trailerista, tietysti :-)

Kosmisesti soolopianolla: Philip Thomas soittaa Bryn Harrisonin sävellystä Vessels:

Melkein nostalgiaa: Steve Roach & Jorge Reyes live, Tucson Arizona, Temple of Music and Art 2000:

Errol Morrisin dokumentti Stephen Hawkingista, vuodelta 1991, nimetty legendaarisen kirjan mukaan, A Brief History of Time. Philip Glassin musiikki!