Hyppää pääsisältöön

Miten kuvaat näyttävän lasketteluvideon- huippuammattilaisten neuvoilla viet hiihtolomavideosi uudelle tasolle

Laskettelija laskee reiliä pitkin.
Laskettelija laskee reiliä pitkin. Kuva: Ville-Petteri Määttä laskettelutemppu

Suomessa on iso joukko taitavia laskettelijoita, jotka myös julkaisevat huikaisevia nettiklippejä ja leffoja. Lasketteluleffat ja nettiwebisodit saavat jopa miljoonayleisöjä ympäri maailman.

Antti Autti on yksi maailman kovimpia lautailijoita, hän on voittanut muun muassa half-pipen ja big airin MM-kultaa sekä X Gamesin lumikourukilpailun. Tämän jälkeen Antti päätti vaihtaa kilpailemisen vuorilla tehtävään puuterilaskuun ja niiden kuvaamiseen. Yhdessä entisen ammattilautailijan Teemu Lahtisen kanssa he ovatkin tehneet kolme visuaalisesti hengästyttävää lautailuaiheista elokuvaa ja lukuisia nettikippejä. Teemu ohjaa, kuvaa ja editoi videot. Katso tästä miesten neuvot lautailun kuvaamiseen.

Antin ja Teemun uusin elokuva Approach and Attack ilmestyi viime syksynä. Elokuvaa kuvattiin kahden vuoden ajan ympäri maailmaa. Esillä on upeimmat puuterivuoret muun muassa Uudesta-Seelannista, Kanadasta ja Japanista. Antti ja Teemu ovat vieneet ilmaisuaan dokumentaarisempaan suuntaan ja elokuvasta löytyy muutakin kuin pelkkää lautailua.

Nipwitz on suomalaisista huippulaskijoista ja kuvaajista koostuva ryhmä, joka on kuvannut muutaman vuoden ajan huikeita urbaaneissa ympäristöissä tehtäviä laskettelutemppuja. Ryhmä on vienyt laskettelua ympäristöihin, joissa sen uskoisi olevan mahdotonta. Myös valokuvat ovat tärkeä osa ryhmän visuaalista ilmettä.

Laskettelija laskee reiliä pitkin
Laskettelija laskee reiliä pitkin Kuva: Ville-Petteri Määttä laskettelija laskee reiliä pitkin

Katso ryhmän jäsenten, valokuvaaja Ville-Petteri Määtän ja laskija Jussi Monosen vinkit temppulaskemisen kuvaamiseen.

Nipwitz-ryhmä lopetti toimintansa viime syksynä julkaistuun elokuvaan Brain Massage. Leffaa kuvattiin kahden vuoden ajan, erityisesti Venäjän ja Baltian maiden omalaatuisissa ympäristöissä.

Ja tekihän oma Stradan juontajamme Joonatankin oman lasketteluvideonsa, vaikka laskettelukokomusta löytyy yksi kerta 13 vuoden takaa. Tästä voit ihailla lopputulosta ja Joonatanin kuvausneuvoja.

Katso mitä Antti Autti, Teemu Lahtinen ja Nipwitz- ryhmän jäsenet Ville-Petteri Määttä ja Jussi Mononen kertovat näyttävistä leffoistaan Stradassa.

Lisää ohjelmasta

 • Tanssi itsellesi terveemmät aivot

  Aivot voivat hyvin, kun keho ja mieli voivat hyvin.

  Käykö sinulle joskus niin, että erityisen stressaavan työpäivän jälkeen jätät liikunnan väliin ja sorrut lohdutukseksi roskaruokaan? Kotiin tultuasi kohdistat turhautumisesi puolisoosi ja uppoudut koko illaksi mököttämään päätteen ääreen. Yöllä uni ei tule, kun mietit elämäsi kurjuutta. Inhimillistä, mutta aivan väärin, jos ajattelet aivojesi terveyttä.

 • Avaruusromua: Tämänhän ymmärtää jopa nelivuotias lapsikin!

  Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi!

  Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi, minä en ymmärrä tästä yhtään mitään! Näin sanoi Freedonian valtiota johtanut Rufus T. Firefly eli Groucho Marx elokuvassa Neljä naurettavaa naapuria. Jostakin syystä tuo klassikkoelokuva ja klassikkorepliikki tulivat mieleen albumista nimeltä Experimental Synth Kids. Rohkealla ja virkistävällä albumilla on nimensä mukaisesti lasten tekemää elektronista ja kokeellista musiikkia. Jopa nelivuotiaitten lasten. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Onko rivous uusi musta?

  Rivot jutut huvittavat, koska ne ovat tabu.

  Äitini korvat menevät välittömästi lukkoon, jos hän kuulee v-sanan. Hän ei hyväksy kiroilua tai alapääjuttuja lainkaan. Monille muillekin hänen sukupolvensa edustajalle tämä tabu on ehdoton. Hänen mukaansa törkeyksiä ja rivoa kieltä kuulee yhä useammin ja kaikkialla. Toisaalta monet nauttivat tabujen rikkomisesta. Kielletty kiinnostaa, estottomuus ja häpeästä vapautuminen tuottaa mielihyvää.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri