Hyppää pääsisältöön

Odotuksia, toiveita ja vaatimuksia

Softengine
Softengine Softengine Kuva: Marek Sabogal softengine

Tällä viikolla neljä suomalaista bändiä nousee ihmisten eteen Groningenissa, Hollannissa. Käynnissä on Eurosonic-festivaali, vuodesta 1996 lähtien tuoretta eurooppalaista musiikkia esitellyt tapahtuma.

Eurosoniciin matkaa vuosittain keikkajärjestäjiä, musiikkitoimittajia sekä muita musiikkialan ammattilaisia eri puolilta Eurooppaa. Festivaaleilla nähdään nousevia kykyjä ja solmitaan suhteita näihin mielenkiintoisiin tulokkaisiin sekä kollegoihin.

The Hearing
The Hearing The Hearing Kuva: Nelli Palomäki ringa manner

Suomea Eurosonicissa edustaa tänä vuonna neljä ryhmää. Kotimaisista ensimmäisenä keikkailemaan pääsee reilu vuosi sitten esikoisalbuminsa julkaissut The Hearing alias Ringa Manner. Hänelle Eurosonic on tuttu tapahtuma.

”Festari tuli tutuksi viiden vuoden takaisella I Was a Teenage Satan Worshipper -reissulla. Pääsin tällä kertaa esiintymään samalla venuellakin. Siltä reissulta on kyllä muuten aika hatarat muistikuvat, olikohan syynä rock & roll vai tämä viiden vuoden muisteluväli.”

Eurosonicissa kaiken kaikkiaan kolme keikkaa soittava Manner odottaa itse islantilaisten Sóleyn ja Mammútin keikkoja. Omat esiintymiset maineikkaassa tapahtumassa eivät aiheuta lisäpaineita tai odotuksia.

”Odotukset ovat oikeastaan nollissa. Haluan festarin showcase-luonteesta huolimatta soittaa yhtä hemmetin timanttisia keikkoja, kuin yrittäisin muutenkin. Jos se poikii lisävetoja, niin aina parempi! Keikkailuun minun on vaikea leipääntyä.”

NEØVin Anssi ja Samuli Neuvonen YleX:n haastattelussa Eurosonicissa
NEØV YleX:n haastattelussa. NEØVin Anssi ja Samuli Neuvonen YleX:n haastattelussa Eurosonicissa neøv

Torstai-iltana hieman ennen yhtätoista keikkansa Huis de Beursissa aloittanut NEØV oli ennen esiintymistään jännittyneissä tunnelmissa. Yhtyeen toinen albumi julkaistaan helmikuussa ja uuden levyn osalta keikkailu alkaa Eurosonicista.

”Jännittynyt tunnelma tässä on lähinnä siitä syystä, että soundcheckiin ei tällaisilla festivaaleilla ole aikaa. Se luo omanlaisen jännityksensä. Vaarana on, että kaikki ei mene keikalla äärettömän hyvin”, kertoo laulaja-kitaristi Anssi Neuvonen.

”Kyllä tässä suuri lataus on, tää on meille hyvin tärkeä keikka. Jopa yksi vuoden tärkeimmistä”, jatkaa rumpali Samuli Neuvonen.

Musiikkialan ammattilaisille soitetuista keikoista ei aina olla muusikkopiireissä pelkästään innoissaan. Showcase-keikkoja kutsutaan kieli poskessa musiikin karjamarkkinoiksi ja kauneuskilpailuiksi. Neuvosia asia ei häiritse.

”Siksihän me tätä teemme, että pääsisimme ihmisille esiintymään. Se on sitten yleisön asia miten he meitä arvioivat. Kunhan päästään esiintymän, se on tärkeintä. Ja onhan monilla showcase-keikoilla myös sitä maksanutta yleisöäkin.”

The Scenes
The Scenes The Scenes Kuva: Aki Roukala the scenes

Eurosonicin perjantain esiintyjistä löytyy kaksi suomalaista yhtyettä: oululainen The Scenes ja seinäjokelainen Softengine. The Scenes julkaisi vuonna 2014 toisen albuminsa Beige ja teki kiertueen Isossa-Britanniassa legendaarisen The Specialsin lämmittelijänä. Tuolta kiertueelta The Scenes -kitaristi Miki Liukkosen mieleen jäi myös ulkomusiikillisia asioita.

”The Specialsilla oli kiertueella mukana oma kokki, joka siis teki myös meille ruoat. Takahuoneet olivat enemmänkin ravintoloita kuin takahuoneita. Se jäi mieleen. Itse kiertue oli väsyttävä ja antoisa. Työstähän tämä käy. Mikä tarkoittanee sitä, ettei homma ole enää pelkkää huvittelua, vaan ihmisillä on odotuksia, toiveita ja vaatimuksia.”

Isosta-Britanniasta on tullut The Scenesille tärkeä alue, ennen Eurosonicia bändin kaikki ulkomaanreissut ovat suuntautuneet sinne.

”Mutta loppujen lopuksi meille tärkeintä on vain tehdä hyviä sävellyksiä. Mulle esimerkiksi oma olohuone, jossa on kitara ja pala paperia, on tärkeämpi kuin Lontoo tai Tokio ikinä”, Liukkonen lisää.

Suomea vuoden 2014 Euroviisuissa edustaneen Softenginen keikka Eurosonissa koittaa perjantaina hieman ennen iltayhdeksää. Lokakuussa 2014 esikoisalbuminsa julkaisseen bändin solisti Topi Latukka odottaa esiintymistä innoissaan. Euroviisuissa esiintyminen toi bändille kertaheitolla paljon faneja eri puolilta Eurooppaa ja nytkin keikalle halutaan saada mahdollisimman paljon ulkomaista mediaa ja keikkajärjestäjiä. Bändillä on edessään näytön paikka.

”Emme ota tästä paineita. Vedetään täysiä ja toivotaan, että saadaan porukka vakuutettua. Jos sieltä vaikka poikisi lisää ulkomaankuvioita. Olisi siistiä päästä kiertämään Eurooppaa, kun tuntuu että aletaan olla siihen jo valmiita”, Latukka toteaa.