Hyppää pääsisältöön

Porkkanalla torjuttiin sekä natseja että paholaista

ARSin tutkijat ovat tarkoituksella jalostaneet porkkanoita joiden pigmentointi vastaa lähes kaikkia sateenkaaren värejä. Mikä tärkeämpää, niin ne ovat vieläpä hyvin terveellisiä
Porkkanoita sateenkaaren väreissä ARSin tutkijat ovat tarkoituksella jalostaneet porkkanoita joiden pigmentointi vastaa lähes kaikkia sateenkaaren värejä. Mikä tärkeämpää, niin ne ovat vieläpä hyvin terveellisiä Kuva: Wikimedia; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carrots_of_many_colors.jpg kesäkeitto

Porkkanan menneisyydestä paljastuu yllättäviä seikkoja. Sillä on sijansa niin muodin kuin lääketieteenkin historiassa. Porkkanan avulla on torjuttu sekä natseja että paholaista. Eivätkä porkkanat edes ole aina olleet oransseja.

Kasvitaulu: porkkana
Kasvitaulu: porkkana Kasvitaulu: porkkana Kuva: Wikimedia / Johann Georg Sturm. vihannes

Ensimmäiset syötäväksi jalostetut porkkanat olivat violetteja. Porkkanaa on syöty myös keltaisena ja tumman punaisena. Oranssin värin porkkanaan kehittivät hollantilaisen maanviljelijät. Hoornin kaupungin ja sen lähialueiden oranssit porkkanat olivat kuuluja Amsterdamin markkinoilla jo 1600-luvun alussa, mutta ensimmäinen kirjallinen kuvaus Hoornin oransseista porkkanoista on vasta vuodelta 1721. Ne porkkanat, joita me tänä päivänä syömme, periytyvät näistä hollantilaisista esi-isistä.

Woman Pouring Water into a Jar
Woman Pouring Water into a Jar Woman Pouring Water into a Jar Kuva: Wikimedia / Louvre Museum, Gerrit Dou. ruoka-suomi

Paholaisen torjuntaa ja muuta lääketiedettä

Antiikin kreikassa ja Roomassa porkkana tunnettiin hyvin. Se oli suosittu lääkekasvi.
Kreikkalainen fyysikko ja kasvitieteilijä Pedanius Dioscorides julkaisi vuonna 70 lääke- ja kasvitieteen suurteoksen De Materia Medica . Teosta luettiin ja siihen luotettiin yli 1500-vuoden ajan. De Materia Medica kertoo, että porkkana auttaa juotuna kivuliaisiin virtsaongelmiin ja myrkyllisten villieläinten puremiin. Kirjassa kerrotaan myös, että niitä jotka nauttivat porkkanan siemeniä, eivät villieläimet uhkaa.

Dioscorideksen mukaan porkkana auttaa myös poistamaan nesteitä. Sen lehdet pieneksi silputtuna ja hunajaan sekoitettuna toimivat erinomaisena haavan puhdistajana. De Materia Medicassa luvataan porkkanan edistävän hedelmöittymistä. Antiikin aikoina sillä uskottiin muutenkin olevan sukupuolihaluja nostattavaa vaikutusta. Englannissa taas villiporkkanaa käytettiin lääkejuomana paholaisen torjumiseksi.

Muotia ja taidetta

Oranssien porkkanoiden yleistyminen näkyy hollantilaisten mestareiden maalauksissa 1600-luvulla. Esimerksi Pieter Cornelisz van Rijckin keittiö ja torinäkymiä kuvaavat öljyvärityöt kuvaavat melkein poikkeuksetta nipun oransseja porkkanoita.

Porkkanan uusi korea ulkomuoto kiinnosti myös seurapiirejä. Tuon ajan muotiafisionaadot kääräisivät hattunsa koristeeksi porkkananaatin tavanomaisten sulkien tilalle.

myytti porkkanan hämäränäköä parantavista ominaisuuksista on kumottu
Juurekset kohti hakaristiä
Myös Yhdysvalloissa kehoitettiin sodan aikana juuresten kotiviljelyyn. Juurekset kohti hakaristiä Kuva: Wikimedia /U.S. National Archives and Records Administration. propaganda

Englantilaisten salainen ase?

Porkkanalla oli tärkeä rooli toisen maailmansodan aikaan Englannissa ja Yhdysvalloissa. Sitä käytettiin niin kahvin kuin sokerinkin korvikkeena. Ruokapulassa ihmisiä opastettiin porkkanan ja muidenkin kasvisten kotiviljelyyn.

Englantilaiset olivat hämmentävän taitavia ja voitokkaita toisen maailmansodan yöllisissä ilmataisteluissa. Tämän uskottiin yleisesti johtuvan runsaasta porkkanan syönnistä ja sen aiheuttamasta hämäränäön parantumisesta. Hallitus antoi huhujen levitä. Se ei pistänyt harhaluuloa lainkaan pahakseen. Oli parempi, että voitot menivät porkkanan piikkiin - Näin vakoojat eivät saaneet tietää uusista ja salaisista ilmassa toimivista tutkalaitteista.

Nykyään myytti porkkanan hämäränäköä parantavista ominaisuuksista on kumottu. Porkkanan syönti auttaa heikentyneeseen hämäränäköön, jos syöjä kärsii a-vitamiinin puutteesta. Terveille ja normaalilla hämäränäöllä varustetuille ihmisille ei porkkanasta ole hyötyä.

Porkkanaa voi myös soittaa!

The Vegetable Orchestra on vain yksi esimerkki niistä orkestereista tai artisteista, jotka tekevät musiikkia ainoastaan vihanneksista tehdyillä soittimilla. Porkkana toimii useimmiten huiluna. Sen voi kaivertaa nokkahuiluksi tai porkkanoita yhdistämällä panhuiluksi.

Liittämällä yhteen porkkanan ja paprikanpuolikkaan saa aikaan trumpetin. Lisäämällä porkkanaan suukappaleen ja kaatosuppilon eli tratin syntyy klarinetti.

The Vegetable Orchestran konserteissa ei ravita pelkkää sielua. Keikan jälkeen yleisölle tarjoillaan maittavaa vihanneskeittoa.

Vihannestori, maalaus. Pieter Cornelisz van Ryck:  Still Life with Two Figures
Pieter Cornelisz Van Rijck Vihannestori, maalaus. Pieter Cornelisz van Ryck: Still Life with Two Figures Kuva: Wikimedia: Purchased with funds from the State of North Carolina. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pieter_Cornelisz_van_Rijck_-_Market_scene_with_two_figures_1622.jpg tori

Yle Radio1 Kesäkeiton syvin olemus: porkkana 27.06.2016 klo 17.40
Yle Areena 27.06.2016 klo 17.40 ja on kuunneltavissa 30vrk

Kesäkeiton syvin olemus: Santeri Vuosaran resepti Porkkana 2.0

Lähteet:
http://www.carrotmuseum.co.uk/
Toussaint-Samat Maguelonne: The History of Food. Wiley-Blackwell 2008.
http://www.kasvikset.fi/
http://www.coloria.net/
Rousi Arne: Auringonkukasta viiniköynnökseen – ravintokasvit ihmisen palveluksessa. WSOY 1997.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri