Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Tien päällä pääkuva

Muusikot taittavat työnsä takia tuhansia kilometrejä matkaa, kaikki omalla tavallaan ja omilla rutiineillaan. Koti ja perhe jäävät taakse. Minkälaisia ajatuksia tien päällä oleminen herättää, muuttaako jatkuva matkaaminen persoonaa? Tarinansa kertovat Sami Yaffa, Pepe Willberg, Manna, Joose Keskitalo, Aili Ikonen, Matti Johannes Koivu ja Katri Ylander. Juttusarjan kuvat on filmille tallentanut Saara Salama.

Sami Yaffa: "Koti on mun hima"

Sami Yaffa tien päällä
Sami Yaffa tien päällä Kuva: Saara Salama tien päällä

"Aloin kelaamaan sitä yks päivä, että mikä soittajissa on se yhdistävä juttu, ja tajusin, että melkein kaikki, joiden kanssa oon koskaan soittanut, tulee hajonneista perheistä ja rankoista himataustoista. Kaikki varmaan tavallaan hakee uutta perhettä itselleen. Minkä muun takia viisi kundia hengaisi vuosi toisensa jälkeen koko ajan kimpassa? Jengi riitelee ja tappelee ja rakastaa toisiaan, ja siinä pitää olla joku syvempi juttu kun vaan musa.

Hanoi Rocksin idea oli se, että tehdään ihan helvetisti duunia ja lähdetään vittuun Suomesta millä keinolla hyvänsä. Se oli spesiaaliaikaa mun elämässä.

Hanoi Rocksin idea oli se, että tehdään ihan helvetisti duunia ja lähdetään vittuun Suomesta millä keinolla hyvänsä. Se oli spesiaaliaikaa mun elämässä, mä olin 16-21. Mun identiteetti rakentui sinä aikana, kasvoin tien päällä. Yhdellä rundilla meillä oli joku 42 keikkaa 38 päivässä. Sen jälkeen olin vähän väsynyt, vaikka olinkin vielä nuori silloin.

Kun Hanoi Rocks hajosi, kasvatin muutaman vuoden poikaani ja aloin sitten taas rundaamaan. Yritin lopettaa Hanoin jälkeen, koska olin niin väsynyt. Olin ainoastaan 21-vuotias mutta täysin piipussa. Sain samassa puhelinsoitossa tietää, että mun paras frendi oli kuollut ja että mun tyttöystävä oli raskaana. Se sai mun nupin vähän sekaisin. 21-vuotiaalla ei ole aseita selviytyä tollasesta psyykkisesti, se vaati paljon kelausta. Paljon surua ja iloa samaan aikaan. Mutta sitten mulla alkoi taas sormet syyhyämään ja aloin taas soittaa bassoa.

Jos istun pari-kolme kuukautta himassa silleen, että mulla ei oo mitään rundia tulossa, musta tulee ihan mökkihöperö. Se ei tee hyvää mulle. Mun on pakko taas lähteä: jos ei olo rundia tulossa, niin löydän jonkun toisen tekosyyn lähteä jonnekin.

Tien päällä on tietysti paljon kaipuuta rakkaita kohtaan. Mutta toisaalta se kaipuu pitää koko homman freesinä, siinä pysyy sellainen voimakas dynaamikka. Kun taas näkee rakkaitaan, se on paljon voimakkaampaa, "Babe, I missed you so much". Mutta se vaatii spesiaalin tyypin kotona, partnerin joka jaksaa elää näin. Sillä tyypillä pitää olla himassa oma elämä. Jos sä vaan venaat toista siellä himassa, etkä tee paskaakaan, niin suhde ei tuu toimimaan. Oon käynyt sen läpi ja siihen se kaatu koko juttu, mä olin niin paljon rundilla.

Nuorempana kun lähti rundille, se oli vähän sama kun olisi lähtenyt sotaan tai jotain. Mun persoonallisuus on aika extreme kaikkien juttujen kanssa ja nyt vanhempana mun täytyy yrittää pitää jutut kontrollissa ja pitää huolta mun kondiksesta. Pitää ottaa breikkejä, vetää rundeja ilman että dokaa liikaa. Koska ei sitä voi loputtomiin jatkaa sillä tavalla kun mä oon tehnyt. Koti on mun hima ja se on aina mielessä. Sinne haluu mennä ja se on mun turvapaikka, hengähdyspaikka. Mä asun Nykissä, mut mä en koskaan mee mihinkään ulos. Kun mä meen himaan, mä vien koiraa puistoon, ja me kokataan mun mimmin kanssa."

Toteutus: Saara Salama & Joonas Josefsson

  • Pääsiäisenä nautitaan monipuolisista musiikkiohjelmista

    Pääsiäisen musiikkiohjelmia

    Pääsiäisviikonloppuna nautitaan monipuolisista musiikkiohjelmista. Kuunneltavaa löytyy runsain mitoin klassisen musiikin ja hartaiden sävelten ystäville, ja herkkopaloja on tarjolla myös gospelin ja kevyemmän musiikin kuuntelijoille.

  • Naistenpäivänä soi naisten tekemä musiikki

    Tässä koottuna naistenpäiväteemaisia musiikkiohjelmia.

    Naistenpäivän kunniaksi tässä koottuna tietoa naistenpäiväteemaisista ohjelmista. Radiopainotteisessa listauksessa löytyy kuunneltavaa niin kansanmusiikin rakastajalle, bluesin ystävälle kuin klassisen musiikin kuuntelijoille. Tv-ohjelmista listalla ovat Minun musiikkini -jaksot, joissa päähenkilöinä ovat Chisu, Sanni, Iisa, Mariska, Maija Vilkkumaa, Ellinoora ja Litku Klemetti.

Tien päällä