Hyppää pääsisältöön

Selfie-kepit herättävät ristiriitaisia tunteita ravintola-alalla

Täysi yökerho, humala ja puhelimeen kiinnitettävä teleskooppikeppi ovat huono yhdistelmä, sanoo turvallisuusalan asiantuntija. Selfie-keppejä takavarikoidaan tämän tästä juhlakansalta. Ravintola-alan työntekijöillä huonoja kokemuksia selfie-kepeistä on vähemmän, mutta riskit ovat tiedossa.

Selfie-keppi // Kuva: Hanna Lumme / Yle

Nuorten aikuisten käytössä yleistyvät selfie-kepit saattavat olla turvallisuusriski yöelämässä.

Etenkin täydessä yökerhossa selfie-kepin kanssa liikkuminen voi monestakin syystä olla ongelmallista, sanoo Total Sec -turvallisuusyrityksen toimitusjohtaja Hannu Vappula.

- Kepillä voi sohaista jotakuta tai sitten ihminen voi kompuroida itse siihen. Molemmissa tapauksissa keppi voi aiheuttaa vaaraa, Vappula sanoo.

Puhelin saattaa myös yökerhon ihmisvilinässä irrota telineestä ja pudota.

- Kun kallis puhelin on tikun nokassa yleisön joukossa, joku saattaa tahattomasti huitaista siihen, ja puhelin tippuu lattialle. Jos porukka talloo puhelimen rikki, siinä ovat kaikki riidan ainekset olemassa. Esimerkiksi näistä syistä olemme takavarikoineet keppejä narikkaan säilytykseen, Vappula jatkaa.

Hänen kokemuksensa mukaan selfie-keppejä näkyy yökerhoissa etenkin pääkaupunkiseudulla ja esimerkiksi Lapin laskettelukeskusten yöelämässä. Kepit ovat yleistyneet juhlakansan keskuudessa viime kuukausina selvästi, Vappula arvioi.

Ravintolatyöntekijät: Ei tarvetta kieltää

Kaikissa yökerhoissa selfie-tikut eivät vielä ole tuttu näky. Vuosia baarimikon töitä tehnyt Sallamaari Laine kertoo, ettei keppejä ole juuri tullut töissä vastaan.

Hän tekee baarimikon hommia Lahdessa parikymppisten suosimissa Kokomossa ja Jackalopessa.

- Varmasti on silti nouseva trendi, että kohta ne alkavat siellä heilua. On siinä turvallisuuskysymyksiä, ja väärin käytettynä voi saada huonoa jälkeä aikaan, hän pohtii.

Laineen mielestä suurimmat riskit ovat kännykän putoaminen telineestä lattialle tai juomaan – tai se, että kepillä vahingossa tönäisee jotakuta.

- Jos istutaan tyttöjen kanssa pöydässä ja halutaan räpsiä kuvia, en kuvittelisi siitä olevan haittaa. Olen testannut selfie-keppiä kerran itse, ja se oli kyllä hauska. Porukan sai kerralla kuvaan.

Lue lisää Yle Uutisista!

Lähteet: Yle Uutiset