Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Bambusta katto koululle

Siliguri, tiibetiläistaustainen työporukka
Inari Virkkala Siligurissa tiibetiläistaustaisten rakennusmiesten kanssa Siliguri, tiibetiläistaustainen työporukka Kuva: Yle / Inari Virkkala inari idässä

Terveisiä Himalajan juurelta! Työskentelen täällä kolme kuukautta tiibetiläisen kulttuurikoulun rakennusprojektissa.

Tutkimme mahdollisuutta käyttää bambua koulun katto- ja julkisivurakenteissa. Oma bambuosaamiseni perustuu Komitu Arkkitehdit -työryhmämme kanssa rakennettuun Kouk Khleangin nuorisokeskukseen Kambodzassa, missä bambua käytettiin katto- ja terassirakenteissa.

Luonnostelua ja pienoismalleja
Luonnostelua ja pienoismalleja Kuva: Yle / Inari Virkkala siliguri

Kuten Kambodzassa, Koilis-Intiassa bambua on käytetty rakentamisessa vuosituhansia, mutta nykyaikainen tietotaito materiaalin kestävään käyttöön puuttuu ainakin Siligurista.

Bambujen lajittelua tienvarressa
Bambujen lajittelua tienvarressa Kuva: Yle / Inari Virkkala siliguri

Rakentamiseen käytettävän bambun tulee täyttää neljä vaatimusta:
- sen tulee olla vähintään neljä vuotta vanhaa
- seinäpaksuudeltaan riittävän tukevaa
- suoraankasvanutta
- hankittaessa niin tuoretta, että bambut voidaan luotettavasti suojakäsitellä.

Bambun käsittely ennen suolakylpya
Bambun käsittely ennen suolakylpya Kuva: Yle / Inari Virkkala siliguri

Huuhaalta kuulostava paikallisuskomus, että bambu pitää leikata täydenkuun jälkeen, pitää hyvinkin paikkaansa: bambukuidun makea tärkkelys houkuttelee termiittejä ja muita tuhohyönteisiä ja kuun vetovoiman ollessa suurimmillaan, tärkkelyspitoisuus kasvissa on alhaisin ja hyönteistuhojen riski on pienin.

Siligurissa olemme keskittyneet pienen testirakenteen, vartijankatoksen rakentamiseen.

Hankintaketjua riittävän laadukkaalle bambulle ei seudulla vielä ole ja suuren osan työajasta on vienyt eri bambutoimittajien kartoittaminen ja tarjolla olevien bambulajien vertailu.

rakennustyömaalla suojavarusteet käsitteluainepölyn vuoksi
rakennustyömaalla suojavarusteet käsitteluainepölyn vuoksi Kuva: Yle / Inari Virkkala siliguri

Useampi viikko kului bambujen suojakäsittelyyn tuhohyönteisiä vastaan. Kaivoimme tontille käsittelyaltaan, mihin pestyt, siistityt ja rei’itetyt bambut upotettiin kahdeksi viikoksi borax-suola- ja boorihappoliuokseen.

Joulukuun puolessa välissä käynnistyivät perustustyöt ja tammikuun alussa pääsimme rakentamaan itse kehäelementtejä. Niiden pystytyksen sekä kattopeltien asennuksen jälkeen työni Siligurissa onkin tältä erää tehty. Jään mielenkiinnolla odottamaan, miten katos selviytyy ensi-kesän monsuunikaudesta ja onko paikallinen bambusa balcoa -bambulaji riittävän tukeva vaihtoehto koko koulun kattorakenteille.

Inari Virkkala, arkkitehti

Inari Virkkala on sosiaalisesti ja ekologisesti kestävään rakentamiseen erikoistunut arkkitehti ja yksi Uusi Kaupunki –kollektiivin perustajajäsenistä. Marraskuusta tammikuuhun Virkkala työskentelee Askon säätiön rahoituksella Intiassa ranskalaisen Architecture et Développement järjestön kouluprojektissa, tutustuen samalla elämään myös Intian suurkaupungeissa.

 • Avaruusromua: Ne oli suunniteltu muuttuvaan maailmaan

  Ne oli tehty liikuteltaviksi ja korvattaviksi.

  Ne oli tehty liikuteltaviksi ja korvattaviksi. Niiden ei ollut tarkoitus olla ikuisia, vaan niiden rooli oli väistyä, kun tilalle tulisi jotakin uudempaa ja ehkä parempaa. Ne ovat värikkäitä ja sulavasti muotoiltuja tuoleja 1960-luvun alusta. Punainen, keltainen ja sininen. Edessä matala pöytä. Värikkäiden huonekalujen yläpuolella kuvassa lukee suurilla valkoisilla kirjaimilla: Optimistic Modernism. Optimistista modernismia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Asterix opettaa latinaa

  Asterix-kirjoja lukemalla voi suorastaan sivistyä.

  Asterix seikkailee -sarjakuvat perustuvat löyhästi Julius Caesarin jo ennen ajanlaskua kirjoittamiin Gallian sota -teoksien tapahtumiin.

 • Miksi opettelisin ranskaa?

  Ranskan kielen osaamisesta on paljon hyötyä ja iloa.

  Kaksikielisessä Suomessa saattaa tuntua ylivoimaiselta, että pitäisi vielä jaksaa opiskella useampia vieraita kieliä. Ranskalla on vaikean kielen maine. Ja mihin sitä edes nykyään tarvitsee? Englanti vaikuttaa välttämättömältä yleiskieleltä, jota kaikkien pitää osata, ja jolla pärjää missä vaan.

 • Avaruusromua: Mene ulos ja etsi hevosvaunut!

  Etsi hevosvaunujen ajaja! Miksi? Mihin tämä liittyy?

  Näin neuvottiin nuorta kirjailijanalkua 1800-luvun Pariisissa. Guy De Maupassant kysyi vanhemmalta kirjailijakollegalta neuvoa kirjoittamiseen. Miten minusta tulisi kirjailija? Miten opin kirjoittamaan? Kirjoittamaan niin, että se kiinnostaa lukijoita? Mene ulos. Mene Pariisin kaduille. Etsi hevosvaunujen ajaja, neuvoi vanhempi kirjailija. Miksi? Mihin tämä liittyy? Avaruusromussa uutta suomalaista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri