Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Bambusta katto koululle

Siliguri, tiibetiläistaustainen työporukka
Inari Virkkala Siligurissa tiibetiläistaustaisten rakennusmiesten kanssa Siliguri, tiibetiläistaustainen työporukka Kuva: Yle / Inari Virkkala inari idässä

Terveisiä Himalajan juurelta! Työskentelen täällä kolme kuukautta tiibetiläisen kulttuurikoulun rakennusprojektissa.

Tutkimme mahdollisuutta käyttää bambua koulun katto- ja julkisivurakenteissa. Oma bambuosaamiseni perustuu Komitu Arkkitehdit -työryhmämme kanssa rakennettuun Kouk Khleangin nuorisokeskukseen Kambodzassa, missä bambua käytettiin katto- ja terassirakenteissa.

Luonnostelua ja pienoismalleja
Luonnostelua ja pienoismalleja Kuva: Yle / Inari Virkkala siliguri

Kuten Kambodzassa, Koilis-Intiassa bambua on käytetty rakentamisessa vuosituhansia, mutta nykyaikainen tietotaito materiaalin kestävään käyttöön puuttuu ainakin Siligurista.

Bambujen lajittelua tienvarressa
Bambujen lajittelua tienvarressa Kuva: Yle / Inari Virkkala siliguri

Rakentamiseen käytettävän bambun tulee täyttää neljä vaatimusta:
- sen tulee olla vähintään neljä vuotta vanhaa
- seinäpaksuudeltaan riittävän tukevaa
- suoraankasvanutta
- hankittaessa niin tuoretta, että bambut voidaan luotettavasti suojakäsitellä.

Bambun käsittely ennen suolakylpya
Bambun käsittely ennen suolakylpya Kuva: Yle / Inari Virkkala siliguri

Huuhaalta kuulostava paikallisuskomus, että bambu pitää leikata täydenkuun jälkeen, pitää hyvinkin paikkaansa: bambukuidun makea tärkkelys houkuttelee termiittejä ja muita tuhohyönteisiä ja kuun vetovoiman ollessa suurimmillaan, tärkkelyspitoisuus kasvissa on alhaisin ja hyönteistuhojen riski on pienin.

Siligurissa olemme keskittyneet pienen testirakenteen, vartijankatoksen rakentamiseen.

Hankintaketjua riittävän laadukkaalle bambulle ei seudulla vielä ole ja suuren osan työajasta on vienyt eri bambutoimittajien kartoittaminen ja tarjolla olevien bambulajien vertailu.

rakennustyömaalla suojavarusteet käsitteluainepölyn vuoksi
rakennustyömaalla suojavarusteet käsitteluainepölyn vuoksi Kuva: Yle / Inari Virkkala siliguri

Useampi viikko kului bambujen suojakäsittelyyn tuhohyönteisiä vastaan. Kaivoimme tontille käsittelyaltaan, mihin pestyt, siistityt ja rei’itetyt bambut upotettiin kahdeksi viikoksi borax-suola- ja boorihappoliuokseen.

Joulukuun puolessa välissä käynnistyivät perustustyöt ja tammikuun alussa pääsimme rakentamaan itse kehäelementtejä. Niiden pystytyksen sekä kattopeltien asennuksen jälkeen työni Siligurissa onkin tältä erää tehty. Jään mielenkiinnolla odottamaan, miten katos selviytyy ensi-kesän monsuunikaudesta ja onko paikallinen bambusa balcoa -bambulaji riittävän tukeva vaihtoehto koko koulun kattorakenteille.

Inari Virkkala, arkkitehti

Inari Virkkala on sosiaalisesti ja ekologisesti kestävään rakentamiseen erikoistunut arkkitehti ja yksi Uusi Kaupunki –kollektiivin perustajajäsenistä. Marraskuusta tammikuuhun Virkkala työskentelee Askon säätiön rahoituksella Intiassa ranskalaisen Architecture et Développement järjestön kouluprojektissa, tutustuen samalla elämään myös Intian suurkaupungeissa.

 • Avaruusromua: Koneilla, prosesseilla, härveleillä ja softalla!

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano?

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano? Tai laitteesta nimeltä Organelle? Miltä kuulostaa melupöytä eli noise table tai no-input mixing setup? Tai itse kehitelty generatiivinen musiikkikone? Tuntuu siltä, että kun on kyse soittimista, niiden keksimisestä ja rakentelusta, rajana ei suinkaan ole ihmisen mielikuvitus, vaan pikemminkin tämä aineellinen maailma ja sen asettamat rajoitukset. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kalevala on fantasiakirjallisuutta, jopa scifiä – tule mukaan Lukupiiriin keskustelemaan teoksen erilaisista tulkinnoista!

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 7.12. klo 19!

  Kalevalassa taotaan kultainen nainen sekä onnea ja varallisuutta tuottava ihmeellinen Sampo. Eepoksessa on kyse siitä, mihin ihminen ja ihmisen teknologia pystyvät. Toisaalta se on myös magian ja shamanismin kuvausta. Ehkä juuri näistä syistä Kalevala on villinnyt metallimuusikoita ja J. R. R. Tolkienia. Kalevalaa on tulkittu monin eri tavoin.

 • Avaruusromua: Nuo kahdeksanjalkaiset ystävämme!

  Uskokaa, että ne ovat outoja otuksia.

  Hän väitti olevansa maailman paras ja taidokkain kutoja. Hänen nimensä oli Arakhne ja hän eli muinaisessa Kreikassa. Mutta miten hän muuttui hämähäkiksi? Ja miksi italialainen Jarguna tahtoo tänään kutoa verkkoa erilaisten muusikoiden välille? Kutoa symbolista verkkoa, johon hän sitten pyydystää mitä erilaisimpia muusikoita, kuten hän itse asian ilmaisee. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri