Hyppää pääsisältöön

Englanti Elisabet I:n aikaan

Ian Mortimer
Ian Mortimer Ian Mortimer Kuva: BBC englanti elisabet i:n aikaan

BBC:n kolmeosaisessa sarjassa professori Ian Mortimer vie aikamatkalle kuningatar Elisabet I:n Englantiin.

Mielikuvat Elisabetin ajan Englannista ovat täynnä röyhelökaulaisia hovimiehiä ja upeita palatseja. Mutta todellisuudessa 1500-luvun Englanti oli köyhä maa, jossa suurin osa kansasta eli kurjuudessa. Elämä oli raakaa, ja erityisesti naisia, lapsia ja eläimiä kohdeltiin julmasti. Millaista oli asua savuisessa töllissä? Mitä ihmiset söivät, miten he liikkuivat paikasta toiseen ja mitä työtä he tekivät? Miten he ylipäänsä pysyivät hengissä neljällä pennyllä päivässä?

Ian Mortimer kertoo myös kiihkeistä uskonnollisista riidoista, jotka uhkasivat repiä valtakunnan kappaleiksi. Matkalla nähdään yllätyksiäkin – esimerkiksi noituus oli täysin laillista, ja noitia oli jopa kirkon palkkalistoilla.

Osa 1. Rahvas. Ian Mortimer esittelee 1500-luvun arkipäivää. Tavalliset kotirouvat tekivät kasveista lääkkeitä. Keskiluokkaiset peseytyivät pellavaliinoilla. Köyhät tekivät ruuakseen soppaa, joka oli jatkuvasti tulella ja johon lisättiin aineksia sitä mukaa kuin niitä saatiin. Ja rikkaiden keittiöissä kokit kehittelivät uusia reseptejä.

Osa 2. Rikkaat. Pelkällä rahalla ei päässyt piireihin kuningatar Elisabetin hovissa. Yläluokkaisilla oli omat, salaiset sääntönsä, jotka ohjailivat käytöstä, pukeutumista, henkilökohtaista hygieniaa ja tanssimista. Väärän kokoinen, vanhentuneen muodin mukainen röyhelökaulus saattoi sulkea henkilön yhteiskunnan ylimmän kerroksen ulkopuolelle. Huipulla tuulee, ja myös 1500-luvulla niillä, joilla oli eniten, oli myös eniten hävittävää.

Osa 3. Uljas uusi maailma. Elisabetin aikaisessa Englannissa oli uusi yhteiskuntaluokka: keskiluokka. Koulutus ja tieteen kehitys mullistaisivat vielä koko maailman. Matkan varrella Ian vierailee Stratford-Upon-Avonissa William Shakespearen koulussa, missä nähdään kuinka kaupunkien kasvu kohensi tavallistenkin ihmisten oloja. Mutta Englannin nousua uhkasi aikakauden eurooppalainen supervalta Espanja, joka lähetti pelottavan Armadan tekemään lopun nousukkaiden haaveista...

 • Englanti Elisabet I:n aikaan (Time Traveller's Guide to Elizabethan England), Britannia 2013. Tuotanto BBC
Kommentit
 • Aleksei German kuvasi Neuvostoliiton kipeitä aikakausia

  Venäläisen elokuvaohjaaja Aleksei Germanin syntymästä tulee

  Venäläisen elokuvaohjaaja Aleksei Germanin syntymästä tulee kuluneeksi 80 vuotta 20.7. Teema julkaisee tuona päivänä Areenaan neljä Germanin ohjaamaa elokuvaa: Seitsemäs kiertolainen, Teiden vartiointi, Kaksikymmentä päivää ilman sotaa ja Ystäväni Ivan Lapshin ja näistä elokuvista Teiden vartiointi saa myös tv-esityksen Teemalla torstain Kino Klassikossa 26.7.

 • Maailman vanhin ratsastuskilpailu on elävää historiaa ja siekailematonta korruptiota

  Historiallinen Palio on Sienan kaupungin sydän

  Kahdesti vuodessa Italian Sienan kaupungissa käydään maailman vanhin ratsastuskilpailu – Palio. Cosima Spenderin dokumentti paljastaa tapahtuman juonittelun, korruption ja ratsastajien valmistautumiset strategioineen. Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 1.7. klo 12.00. Areenassa 60 päivää Koko Sienan kansa on saapunut keskiaikaisen kaupungin torille seuraamaan suurta hevoskilpailua.

 • Ingmar Bergman 100 vuotta Yle Teemalla ja Femillä

  2018 on ruotsalaisen mestariohjaajan juhlavuosi

  Ingmar Bergmanin juhlavuotta 2018 vietetään sekä Teemalla että Femillä elokuvien, dokumenttien ja keskustelujen merkeissä. Juhlavuoden vietto alkaa heinäkuussa.

 • Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

  Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?

  Nämä miehet muuttivat maailmantaloutta, kyseenalaistivat yhteiskuntaa ja porautuivat ihmismieleen. Millaisessa maailmassa Marx, Nietzsche ja Freud elivät, keitä he olivat ja miten he vaikuttavat nykyajassa? Kolmeosaisessa sarjassa brittiläinen historioitsija Bettany Hughes esittelee kolme ajattelijaa, joiden ideat muovasivat modernia maailmaa.

Yle Teema