Hyppää pääsisältöön

Englanti Elisabet I:n aikaan

Ian Mortimer
Ian Mortimer Ian Mortimer Kuva: BBC englanti elisabet i:n aikaan

BBC:n kolmeosaisessa sarjassa professori Ian Mortimer vie aikamatkalle kuningatar Elisabet I:n Englantiin.

Mielikuvat Elisabetin ajan Englannista ovat täynnä röyhelökaulaisia hovimiehiä ja upeita palatseja. Mutta todellisuudessa 1500-luvun Englanti oli köyhä maa, jossa suurin osa kansasta eli kurjuudessa. Elämä oli raakaa, ja erityisesti naisia, lapsia ja eläimiä kohdeltiin julmasti. Millaista oli asua savuisessa töllissä? Mitä ihmiset söivät, miten he liikkuivat paikasta toiseen ja mitä työtä he tekivät? Miten he ylipäänsä pysyivät hengissä neljällä pennyllä päivässä?

Ian Mortimer kertoo myös kiihkeistä uskonnollisista riidoista, jotka uhkasivat repiä valtakunnan kappaleiksi. Matkalla nähdään yllätyksiäkin – esimerkiksi noituus oli täysin laillista, ja noitia oli jopa kirkon palkkalistoilla.

Osa 1. Rahvas. Ian Mortimer esittelee 1500-luvun arkipäivää. Tavalliset kotirouvat tekivät kasveista lääkkeitä. Keskiluokkaiset peseytyivät pellavaliinoilla. Köyhät tekivät ruuakseen soppaa, joka oli jatkuvasti tulella ja johon lisättiin aineksia sitä mukaa kuin niitä saatiin. Ja rikkaiden keittiöissä kokit kehittelivät uusia reseptejä.

Osa 2. Rikkaat. Pelkällä rahalla ei päässyt piireihin kuningatar Elisabetin hovissa. Yläluokkaisilla oli omat, salaiset sääntönsä, jotka ohjailivat käytöstä, pukeutumista, henkilökohtaista hygieniaa ja tanssimista. Väärän kokoinen, vanhentuneen muodin mukainen röyhelökaulus saattoi sulkea henkilön yhteiskunnan ylimmän kerroksen ulkopuolelle. Huipulla tuulee, ja myös 1500-luvulla niillä, joilla oli eniten, oli myös eniten hävittävää.

Osa 3. Uljas uusi maailma. Elisabetin aikaisessa Englannissa oli uusi yhteiskuntaluokka: keskiluokka. Koulutus ja tieteen kehitys mullistaisivat vielä koko maailman. Matkan varrella Ian vierailee Stratford-Upon-Avonissa William Shakespearen koulussa, missä nähdään kuinka kaupunkien kasvu kohensi tavallistenkin ihmisten oloja. Mutta Englannin nousua uhkasi aikakauden eurooppalainen supervalta Espanja, joka lähetti pelottavan Armadan tekemään lopun nousukkaiden haaveista...

  • Englanti Elisabet I:n aikaan (Time Traveller's Guide to Elizabethan England), Britannia 2013. Tuotanto BBC
Kommentit

Yle Teema