Hyppää pääsisältöön

Historia: Iivana Julma

Historia: Iivana Julma, yle tv1
Venäjän ensimmäinen tsaari Iivana Julma (näyttelijä Anton Uspenskiy) kasvatti valtakuntaansa armottoman väkivaltaisesti. Historia: Iivana Julma, yle tv1 historia: iivana julma

TV1 sunnuntaina 12.7.2015 klo 17.05 - 18.00
Yle Areenassa 30 päivää

Venäjän ensimmäinen tsaari Iivana Julma (1530-1584) hallitsi valtakuntaansa armottoman väkivaltaisesti.

Korruption vastustajana ja vahvana johtajana tunnettu Iivana oli Stalinin idoli. Iivanan aikana elänyt tavallinen kansa uskoi, että tsaari on heidän puolellaan ja turmeltuneita aatelisia vastaan.

Ankara lapsuus

Iivana Julma oli hyvin uskonnollinen, mutta samalla vainoharhainen ja väkivaltainen.

Lapsuudessaan kovia kokenut Iivana Julma huomasi jo nuorena, että vastustajan nitistäminen saa muut kunnioittamaan häntä, ja että häikäilemättömästä maineesta on hyötyä politiikassa.

Vaimo myrkytettiin

Iivana meni 17-vuotiaana naimisiin pajarin tyttären Anastasian kanssa. Liitto oli onnellinen, ja vaimolla oli äkkipikaiseen Iivanaan rauhoittava vaikutus.

Anastasian äkillinen kuolema herätti Iivanan epäilykset, ja tämä teloitti todisteiden puutteesta huolimatta muutaman kilpailijansa. Myöhemmät tutkimukset osoittivat, että Anastasia todellakin myrkytettiin. Vaimo oli ollut hallitsijan tärkein uskottu ja ainoa rakkaus, eikä Iivana koskaan toipunut hänen kuolemastaan.

Ehdotonta uskollisuutta

Hallitsijana Iivana vaati ehdotonta uskollisuutta ja rankaisi vastustajiaan hirvittävällä julmuudella. Hän lujitti valtaansa laajentamalla menestyksekkäästi valtakuntaansa, mutta myöhemmin sotaonni kääntyi.

Iivanan kuoltua valta liukui takaisin pajareille, ja Venäjä syöksyi kaaokseen, kunnes Pietari Suuri alkoi uudistaa maata lähes kaksisataa vuotta myöhemmin.

Iwan der Schreckliche. Ivan the Terrible. Tuotanto: Wild Thring Media LTD. Saksa, 2013. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran helmikuussa 2015.

Kommentit