Hyppää pääsisältöön

Itse haluamiaan

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

1. Haluaisin, että jonkin madonreikä-hiukkaskiihdyttimen avulla Yhdysvaltain manner-osa pienennettäisiin puolikkaan euron kolikon (ei siis 50-senttisen, vaan 50% euron koosta) kokoiseksi.

Koska manner-Yhdysvalloissa kaikki pienenisi suhteessa, yhdysvaltalaiset eivät huomaisi maailmassaan mitään muutosta, ja laivoilla, autoilla, uiden tai lentäen sinne menevät ihmiset (ja heidän laivansa jne) automaattisesti pienenisivät manneryhdysvaltoihin tullessa ja isonisivat takaisin sieltä poistuessaan.

Sen takia haluaisin nuin, koska kuulemma se Tyynessämeressä seilaava roskamuovilautta on noin kaksi kertaa menner-Yhdysvaltain kokoinen.

Niin sitte kun kerta manner-Yhdysvallat pienenisi puolikkaan euron kolikon kokoiseksi, ja muoviroskalautan koko kun tiämmä siis on sidottu manner-Yhdysvaltain kokoon, niin se Tyynenmeren roskamuovilautta pienenisi euron kolikon kokoiseksi ja olisi helppo siivota pois, jos sen löytäisi – ja jos ei löytäisi niin sekään ei haittaisi.

2. Haluaisin, että vesihanoissa (esim. kahviloissa) hanan keskiasennosta tulisi käsienpesulämpöistä vettä, eikä nestetypellä jäähdytettyä kylmää.

Kun koettavat eko-huijata ihmisiä pesemään käsiään jäisellä vedellä säätämällä hanat niin, että lämmintä vettä alkaa tulla vasta noin kello yhdeksän asennossa. Menee aikaa, ennen kuin tajuaa että tämä on taas näitä huijarihanoja, joissa keskiasento onkin jääkylmää, ja pitää kääntää hana kello kymppiin ja alkaa odottaa...

Ja monet (esim juuri te) eivät jaksa odottaa veden lämpiämistä, vaan pesevät kädet äkkiä kylmällä vedellä ja hirmu vähällä saippualla, eikä olet kunnolla pesdyt sellaiset kädet kenelläkään.

3. Haluaisin, että olisi parempi mieli monesti.

4. Haluaisin, että teepaketin repäisynauha olisi vaakatasossa ja paketin ympäri niin, että kansiosa pääsee aukeamaan, mutta aukirepäisynauhaistustakaan paketista ei vuotaisi aromeja pois kulmista, kun vain ”kansi” muovista olisi irrotettu, eikä pääty, jolloin koko muovi on kiskottava pois.

Nyt pitää temppuilla saksien kanssa, että saa paketin auki niin, ettei se turhaan vuoda aromeja.

Kun koetin kyllä sitäkin, että säilytän teepusseja sellaisessa suht tiiviissä isossa tötsässä, jossa pari ikiliikkujaa valmistavaa tuttuani säilyttävät dimetyylielohopeaa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Dimetyylielohopea

Se on kuitenki hankalaa aina ottaa teepusseja sellaisesta ultratiiviistä, kineettisellä energialla toimivalla, digitaalisella Kaba-Mas-X10 yhdistelmälukolla lukitusta pienoisholvista. Kätevämpää on, jos teepakkausten repäisynauhasuuntaa mielekkäällisemmistettäisiin.

http://www.kaba-mas.com/kaba-brand/products/906098/x-10.html

5. Haluaisin että ihmiseä ei kutittaisi hankalistaan paikoista, vaan pelkästään helpoistaan. Epistä, että hankalistaan.

6. Haluaisin havahtua hereille, ja huomata olleeni unessa, ja oikeasti nyt elävänikin maailmassa, jossa jo ajan alussa on epäoikeudenmukaisuudet jo etukäteen mahdottomoitu.

Ja että olisi lämmin kaakaomuki siinä vieressä, tai café au lait, ja vaikka Le Monde, Paris Match ja joku optisella lukijalla toimiva, sormenpäähän pantava sanakirja, joka ääneen kääntäisi, esim. että cervaux d'oiseau on linnunaivo (naiset älkäät loukkaantuko nimityksestä, se oli vain esimerkkinä tässä.)

7. Haluaisin ymmärtää kvanttigravitaatioita ja kalvomaailmankaikkeuskollisioita sun muita, hash-algoritmien suunnittelemista, että milleen ne toimii matemaattisesti, opetella skottilaisen, east-endiläisen, skoonelaisen, ja Suomen ruotsinkielisen pohjanmaan ruotsinkielen aksentin, osata kääntyä amerikkalaisen merijalkaväkisotilaan paraatikäännöksen tapaan 180 astetta kerralla menettäämttä tasapainoa kuin sika, ja tehdä puutöitä, sinkkauksia, ymmärtää monimutkaista elektronista suunnittelua ja soittaa urkuja ja marimbaa kuin itse piru.

Tai korjataan mieluummin positiiviseksi: kuin Risto Hiltunen ja Juhani Hapuli. Ja viulua kuin Nigel Kennedy tai Julia Fischer tai molemmat yhteensä, tai fifty-fifty. Tai 60-40 jomminkummin päin.

https://www.youtube.com/watch?v=xCZuPeBWqLc (Täyskäännös kestää vain yhden vilauksen, noin kohdassa 11-13 sek. alusta)

8. Haluaisin nähdä useammin kissan, tai jäniksen.

9. Haluaisin tietää, että jos maailmankaikkeuden jokaiselle hiukkaselle (siis kaikille subatomisille partikkeleillekin) annettaisiin neliulotteinen – siis kolme avaruusdimensiota plus aika – paikkatunniste kahdentoista eri puolilta maailmankaikkeutta valitun taivaankappaleen teoreettisen keskipisteen ja jonkin referenssiajan suhteen, niin mihin se tietokanta varastoitaisiin, kun, tiedon lisääntyessä syntyisi (esim. muistipiirien tai arkistokorttien ja mustekynämustemerkintöjen lisääntymisen myötä) yhä uusia ja uusia hiukkasia koska tieto täytyisi kirjata johonkin, mikä koostuu paperi- muste- mikropiirin- tai muista hiukkasista.

Se mikä tässä on surullista, on se, että maailmankaikkeudesta ei koskaan saada täydellistä karttaa, niin kauan kuin sellainen olisi merkittävä muistiin johonkin, joka on materiaa tai antimateriaa. Tai sitten pitäisi olla joku heppu jolla on tosi hyvä muisti!

Eli meillä voi olla kartta Tampereesta tai El Pasosta tai Nurmeksesta tai jopa Pielisenkin koko alueesta, mutta se on silti älyttömän vaatimaton osa koko systeemiä.

(Sitä paitsi Lieksan lähellä oleva Hevonpersiinniemi on kartoissa kai nykyään kirjattu Heponiemeksi. Mutta vanhat lieksalaiset tietää paremmin. Tai sitten minä erehdyn paikasta, mutta jossain siellä se niemi kyllä on.)

10. Haluaisin, että olisi kiva.

11. Haluaisin vanhan pajatson ja vanhoja 20:n pennin kolikoita joita se käytti.

12. Haluaisin, ettei sanota ”enään”. Kun se on enää. Yksi ännä. Käyttäisivät sen toisen jossain muussa sanassa.

13. Haluaisin että tulisi vielä uusia kausia sitä että ”Hercule Poirot”. Ja että ”Mr. Bean”.

14. Haluaisin, että voisi aina niin toivoessaan hypätä jollekin aiemmalle kivalle hetkelle, vaikka Pankajärven rannalle makkaraa paistamaan 1960-luvulla. Tai mennä hibernaatioon jos siltä tuntuu.

15. Haluaisin olla ketterä kuin jänis.

16. Haluaisin, ettei tulisi kuuma ja puiseva ja tylsä ja paha ja silleen että tahtoo vain pois, mutta ei voi mennä kerta on sellainen tilanne. Niin kuin lapsena jossain juhlissa missä on paljon puheita.

17. Haluaisin osata nähdä – ja tuntea – maailmaa toisen ihmisen silmin, korvin.

18. Haluaisin ”Haikun”, Heidelberg Windmill-painokoneen, latomakoneen (ja kirjasinmetallia) ja perussetit kirjasimia. Vanha Heidelberg! Siinä se on oikea kone!

https://www.youtube.com/watch?v=_1oNO4Mwg94

(Kannattaa katsoa tuota Heidelbegiä ainakin ensimmäiset 1'50” alusta alkaen, niin tajuaa miten mieletöntä tekniikkaa ja mekaniikkaa insinööritaitoa ja mitä kaikkea tuo on ..oliko vuodelta 1958..)

19. Haluaisin, ettei listoja aina tarvitsisi lopettaa johonkin tasalukuun vain ettei vaikuttaisi liian oudolta, kun lopettaa tasaluvuttomasti. Tarvitaan niitä liian outojakin! Oikeesti!

mk

Kommentit
 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

 • Kultainen noutaja

  Opettavaisen tarinan kansalle nosti esiin Kajo.

  "...Ahneuksissaan mies saunoi itsensä henkihieveriin. Liian kova konsti se selvästi oli, pakkosaunonta, mietti hän..."

 • Käynti pienenä

  Soittoa ja tapahtumia mielen sisällä, pääasiassa.

  Olo on kuin koira murisisi jossain. Tai murisisi jokin paljon pahemepi. Paholainen, seitinohuen ulottuvuuksienvälisen suihkuverhon takana murisisi vaikka.

 • Kelluessaan

  Mielihavaintoja veden piirissä ollessa

  Vesi oli suolatonta, ja siksi välillä kirveli nenässä. Paradoksaalista oli se, että kirveli juuri suolattomuus, eikä -lallisuus, kuten maallikko helposti luulisi.

 • Tyhmä jo pienenä

  Toistuvan yksinkertaisuutensa lamentaatioasialla on Kajo.

  "Jos ei lasketa sitä, että aikuisessa ihmisessä on lihaa ja luuta enemmän kuin lapsessa, ja laajempi nahka-osa hänellä kuin silkohapsena oli, niin melko vähän muuttuu ihminen elämänsä aikana..."