Hyppää pääsisältöön

Michelin-ravintolassa työpäivät venyvät pikkutunneille

Michelin-tähtiä julkaiseva Guide Michelin eli Michelin-opas jakaa vuosittain tähtiä mielestään maailman parhaille ravintoloille. Pääseminen ravintola-alan arvostetuimpaan oppaaseen vaatii kunnianhimoista keittiömestaria, uhrautuvaa henkilökuntaa ja tietysti poikkeuksellisen maukasta ruokaa.

Tietolaatikko

Michelin-oppaan historia sai alkunsa vuonna 1900, jolloin ensimmäinen opas Ranskassa julkaistiin. Sen saivat ilman korvausta kaikki, jotka ostivat auton. Ensimmäisissä oppaissa kerrottiin mistä löytyy huoltoasemia, joissa autoa voi huoltaa ja tankata. Samoin mainittiin paikkoja, joissa voi syödä sekä majoittua. Ravintoloiden tähtiluokitus aloitettiin 1930-luvulla.

Ensimmäinen Michelin-tähti suomalaiselle ravintolalle myönnettiin vuonna 1987 keittiömestari Eero Mäkelän luotsaamalle Palace Gourmet -ravintolalle. Ravintola Georgella oli yksi tähti vuosina 1991-1992 ja ravintola Lordilla vuosina 1993-1994.

Tähtiä ei suomalaisravintoloille jaettu vuosina 1994 – 2001, ennen kuin Chez Dominique ja G.W.Sundmans saivat tähtensä vuona 2001.

Vuonna 2014 kaikkiaan kahdelletoista ravintolalle on myönnetty Michelin-tähti, niistä ainoastaan Chez Dominique on yltänyt kahteen tähteen.

Tähtiluokitus koskee pelkästään ruoan laatua. Ravintola voi saada myös arvion palvelusta ja yleisestä viihtyisyydestä.

Kun Michelin-tarkastajat syövät ravintoloissa he arvioivat muun muassa ruuan laatua ja makujen harmoniaa, ruokalistan persoonallisuutta ja sitä kuinka annoksissa huomioidaan sesongissa olevia raaka-aineita.

Ravintolaoppaan kriteerien mukaan yksi tähti tarkoittaa, että "ravintola on kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä", kaksi tähteä, että ravintolan takia kannattaa ”tehdä kiertomatka” ja kolme tähteä, että ravintola on itsessään ”matkan arvoinen”.

Haastatteluissa tähden ansainneet keittiömestarit peräänkuuluttavat kovaa työtä, Michelin-tähti onkin monelle palkinto hyvin tehdystä työstä. Myös tähtiravintoloiden työntekijät ovat motivoituneita ja sitoutuneita työhönsä, he haluavat oppia lisää ja sitä kautta kehittää omaa osaamistaan.

Suomalaisia Michelin-kokkeja löytyy myös maamme rajojen ulkopuolelta. Kuusamossa syntynyt, sittemmin ranskalaistunut Jouni Törmänen on tehnyt pitkän uran Euroopan tasokkaimmissa keittiöissä. Törmäsen valmistamien Michelin-tähdillä tunnustettujen ruokien pääosassa ovat hyvät perusraaka-aineet.

Teksti: Emilia Kemppi