Hyppää pääsisältöön

Olkapää kuntoon ilman leikkausta?

Mauri Mäkelä kuntosalilla.
Mauri Mäkelä vältti neljännen olkapääleikkauksen säännöllisellä ja oikeaoppisella kuntoutuksella. Mauri Mäkelä kuntosalilla. Kuva: Yle, Akuutti mauri mäkelä

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on meneillään merkittävä tutkimus, jossa selvitetään kannattaako ikääntyneiden olkaluun yläosan murtumaa leikata vai hoitaa kuntouttamalla. Tulokset eivät ole vielä valmiita, mutta jo nyt näyttää siltä, että kuntoutus on tärkein hoitomuoto.

Mauri Mäkelä on hyvä esimerkki siitä. Hänen olkapäänsä on leikattu jo kolme kertaa eri syistä. Neljäs leikkaus odotti oven takana, kun kolmannessa leikkauksessa selvisi, että olkapäässä on ikääntymisen aiheuttamaa repeämää.

54-vuotias Mäkelä sattui oikealle lääkärille. Kirurgi Antti Launonen oli nimittäin aloittanut tutkimuksen, jossa verrataan ikääntyvien olkaluun yläosan murtumien hoitoa leikkauksella tai kuntoutuksella.

– Murtumatutkimuksia on melko vähäisesti olemassa tällä hetkellä. Sen vähäisen tiedon valossa mitä meillä on, näyttäisi siltä, että kuntoutus on ensisijaisesti tärkein hoitomuoto, sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan ortopedian ja kirurgian erikoislääkäri Antti Launonen.

Ortopedian ja kirurgian erikoislääkäri Antti Launonen haastattelukuvassa
Antti Launonen, ortopedian ja kirurgian erikoislääkäri Ortopedian ja kirurgian erikoislääkäri Antti Launonen haastattelukuvassa Kuva: Yle, Akuutti antti launonen

Kuntoutus pitää aloittaa nopeasti

Mäkelä oli kuntouttanut olkapäänsä kolme kertaa nollasta uudelleen edellisten leikkauksien jälkeen. Nyt häntä motivoi neljännen leikkauksen välttäminen.

– Nostelin kättä eteen, taakse ja sivulle heti, kun kipu antoi myöden. Kahden kuukauden kuluttua siirryin kuntosalille. Sielläkin tein ensin vain kuminauhalla ja pienillä käsipainoilla, Mäkelä kertoo.

Mauri Mäkelä haastattelukuvassa
Mauri Mäkelä aloitti kuntoutuksen kevyesti. Nyt olkapää kestää jo isompia painoja. Mauri Mäkelä haastattelukuvassa Kuva: Yle, Akuutti mauri mäkelä

Ortopedian ja traumatologian professori Ville Mattila toteaa, että oikeaoppinen kuntoutus on tärkeää aloittaa mahdollisimman nopeasti.

– Kuntoutuksen pitäisi olla progressiivista eli harjoitteiden tehon ja intensiteetin pitäisi kasvaa koko ajan, olla riittävän pitkäkestoista ja tapahtua viidestä kuuteen kertaa viikossa, Mattila painottaa.

Ville Mattila kuitenkin muistuttaa, että oikea diagnoosi pitää tehdä ennen kuin olkapään kuntoutus aloitetaan. Potilaan täytyy ymmärtää, että olkapäätä saa ja pitää kuntouttaa. Suomessa on viime aikoina kyseenalaistettu leikkaus tietyissä olkavammoissa ja nostettu kuntoutus uudenlaiseen asemaan.

– Kuntoutuksen merkityksessä on tapahtunut suuri muutos viimeisten 10 - 15 vuoden aikana. Aiemmin ortopedejä pidettiin kirurgeina, jotka haluavat vain leikata. Mutta kyllä tänä päivänä nimenomaan näiden kuntouttavien toimenpiteiden tuonti ja potilaan motivointi on oikeastaan sitä meidän tärkeintä työtä, Mattila toteaa.

Ortopedian ja traumatologian professori Ville Mattila haastattelukuvassa
Ville Mattila, ortopedian ja traumatologian professori Ortopedian ja traumatologian professori Ville Mattila haastattelukuvassa Kuva: Yle, Akuutti ville mattila

Mauri Mäkelän kohdalla kuntoutus on toiminut erinomaisesti. Jälkitarkastuksessa todettiin olkapään olevan ahkeran kuntoutuksen ansiosta niin hyvässä kunnossa, että sitä ei tarvitse leikata.

Tuloksista huolimatta leikkausten määrä kasvussa

Silloin kun leikkausta ei tarvita, olkapäätä päästään kuntouttamaan heti ja leikkauksen jälkeinen kipu jää kokonaan pois. Lisäksi noin 30 prosenttia potilaista saa leikkauksesta komplikaatioita. Se voi olla haavatulehdus tai murtumakiinnityksessä käytetyn implantin pettäminen.

Vaikka tuoreet tutkimustulokset puhuvat sen puolesta, että leikkaus on turha, silti niitä edelleen tehdään erityisesti yksityisellä puolella.

– Julkisella puolella näiden höyläysleikkausten määrä on vähentynyt, mutta yksityisellä puolella ne ovat edelleen lisääntyneet. Toivottavasti lähivuosina saadaan leikkaukset laskuun myös siellä ja aletaan enemmän kuntouttaa potilaita, Mattila toivoo.

Taysin tutkimukseen kerätään parhaillaan lisää potilaita ja lopullisia tuloksia saadaan noin neljän vuoden kuluttua.

Asiantuntijat:

ANTTI LAUNONEN, ortopedian ja kirurgian erikoislääkäri, TAYS
VILLE MATTILA, ortopedian ja traumatologian professori, TAYS

Toimittaja: NINA MALMBERG

Lisää ohjelmasta

Raili Harakka ulkoilemassa.
Raili Harakka ulkoilemassa. Kuva: Yle, Akuutti raili harakka
Wii-pelikonsolilla pelataan viihdepeliä
Wii-pelikonsolilla pelataan viihdepeliä Kuva: Yle, Akuutti wii-pelikonsoli
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä