Hyppää pääsisältöön

Omalääkäri vastaa

Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Osteopenia ja sepelvaltimotauti

”Olen 47-vuotias nainen ja sain vasta kuulla, että minulla on osteopenia. Sain tiedon luuntiheysmittauksessa. En kuulemma kuitenkaan saa syödä kalsiumtabletteja, koska isälläni on sepelvaltimotauti ja hänellä on ollut sydäninfarkteja, sekä äidilläni on keuhkoveritulppa. Onko todella näin? Tukkeuttaako tableteista saatu kalsium verisuonien seinämiä?”

Ei se ihan näin ole. Jos on todettu luuston haurastumista, niin D-vitamiinia ja kalkkia tarvitaan ilman muuta. Näyttö kalsiumin haitoista on niin ohutta, että kalkin saannista kannattaa huolehtia.

Molemminpuolisen issiasvaivan syyt

”Minulla on ollut issiasvaivaa ensin vasemmassa jalassa ja sitten oikeassakin. Mistä se johtuu? Ovatko lihakset niin rappeutuneet vai miksi?”

Ei se varmaan lihaksista johdu, vaikka selkävaivat monesti sieltä peräisin ovatkin. Tässä tulee kuitenkin mieleen lannerangan ahtauma, siis että issiashermot ahdistuvat selkäydinkanavassa. Tätä voi kokeilla kotonakin: ojenna seisoessa selkääsi taaksepäin niin voimakkaasti taaksepäin kuin pystyt ja pysy tässä asennossa puoli minuuttia tai minuutti. Jos jalkoihin alkaa tulla puutumisoireita, on se vahva vihje ahtauman suuntaan.

Lääkärissähän diagnoosi pitää toki tehdä. Jos vaiva on lieväoireinen, ohjataan fysioterapiaan, mutta jos hermot ovat pahasti ahtautuneet, tarvitaan kirurgia.

Jodin tarve ja suola

”Sanotaan, että suolaa pitäisi vähentää, mutta kumminkin jodia kuulemma tarvitaan. Mihin? Ja mistä sitä jodia sitten saa, jos ei kerran suolaa saa syödä?”

On totta, että me suomalaiset syömme liikaa suolaa. Toisaalta nyt kun käytetään paljon muitakin jodipitoisia suoloja, saattaa jodin saanti joillain olla vähän niukkaa. Aivojen ja hermoston kehitys tarvitsee jodia ja totta kai myös kilpirauhasen toiminta. On kuitenkin vähän epäselvää, mitä lievä jodinpuutos lopulta aiheuttaa. Kriittisiä ryhmiä ovat raskaana olevat naiset ja pienet lapset, heidän täytyy turvata riittävä jodin saanti.

Jodia on muuallakin kuin suolassa, mutta sen verran vähän, että jodioitu ruokasuola lienee kuitenkin helpoin tapa saada riittävä määrä. Viisi grammaa eli teelusikallinen suolaa päivässä on aikuiselle sopivasti, ja kun se on jodioitua, saa siitä riittävästi jodiakin.

Lisää ohjelmasta

Raili Harakka ulkoilemassa.
Raili Harakka ulkoilemassa. Kuva: Yle, Akuutti raili harakka
Mauri Mäkelä kuntosalilla.
Mauri Mäkelä kuntosalilla. Kuva: Yle, Akuutti mauri mäkelä
Wii-pelikonsolilla pelataan viihdepeliä
Wii-pelikonsolilla pelataan viihdepeliä Kuva: Yle, Akuutti wii-pelikonsoli
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit